Näin järjestät avaruussynttärit!

Näin syntyi Meidän Perheen avaruusjuhlien raketti


Runko


Laatikko oli noin 120 cm korkea, ja jatkoimme sitä 15 cm:ä jatkopaloilla, jotta 120 cm pitkä lapsi mahtuisi seisomaan sisällä. Isoja laatikoita voi tiedustella huonekalukaupoista tai kodinkoneliikkeistä. Muutimme suorakaiteen muotoisen laatikon ylhäältä päin katsottuna neliönmuotoiseksi, jotta raketin katto olisi helpompi tehdä. Rungon korkeuden jatkopalan sekä lyhennetyn sivun nurkat teippasimme ilmastointiteipillä.
 
Ikkunat
Ikkunan muodon piirsimme ison kattilan pohjan avulla.

Ovi
Oven koko ja muoto piirrettiin vapaalla kädellä ja leikattiin mattoveitsellä. Ikkuna ja ovi teipattiin punaisella kontaktimuovilla, jota saa mm. Sinooperista.
 

Katto
Katto valmistettiin neljästä samankokoisesta kolmiopalasta. Kolmion alasivu oli samanlevyinen kuin rungon yksi sivu. Kolmion kärjen etäisyys mitattiin silmämääräisesti sen mukaan, miten korkean huipun katosta halusimme. Neljä kolmiota liitettiin yhteen raketin katoksi ilmastointiteipillä, ja koko komeus nostettiin raketin rungon päälle. Tässä kohtaa oli avustaja tarpeen pitelemään kattoa paikoillaan teippauksen avuksi. Kattokolmioihin jätettiin alasivuun n. 10 cm korkuinen liitäntävara, joka meni limittäin rungon kanssa.
 
Jalustat
Runkoon tehtiin kattokolmioiden leikkaamisessa ylimääräiseksi jääneistä paloista jalustat. Ne päällystettiin hopeanvärisellä kontaktimuovilla ja koristeltiin kontaktimuovista leikatuilla tähdillä.
 
Koristelu
Katto koristeltiin tavallisella alumiinifoliolla, joka liimattiin sprayliimalla. Sprayliima on tosin melko sotkevaa, joten emme suosittele sitä käytettäväksi kotona. Folio pysyyy hyvin paikoillaan myös teipillä tai erikeeperillä. Raketin koristeluun käytettiin myös Tiimarista ostettuja pahvisia tähtiä.
 
 

 

Avaruusleikit pystyyn

Avaruuden tuolikeisari
Laita olohuoneen eli avaruusaseman lattialle yksi tuoli vähemmän kuin juhlijoita on. Laita musiikki soimaan, ja kun musiikki loppuu, istutaan tuolille. Yksi jää aina ilman tuolia, kun tuoleja vähennetään joka kierroksella. Viimeiseksi jäänyt saa Avaruuden Tuolikeisarin kunnia-arvon.
 
Avaruustietokilpailu
Lapset tietävät yllättävän monia asioita avaruudesta. Pieni leikkimielinen tietokilpailu syntyy helposti esimerkiksi eri planeettojen nimistä, tunnetuista astronauteista ja kosmonauteista...kuka olikaan kuussa ensimmäisenä? Laika-koirako?
 
Vinkki!
Talouspaperirullista, pahvista, foliosta, teipistä ja maalista saa aikaan toinen toistaa upeampia raketteja. Kannattaa tehdä muutama malli etukäteen ja ohjata lapsia askartelussa. Itse tehty raketti on kiva siksikin, että sen voi ottaa kotiin mukaan. Tarvikkeetkin ovat melkein ilmaisia.

 

Mitä päälle avaruusjuhliin?

Avaruussynttäreille pukeudutaan teemaan sopivasti. Astronautin puvun lisäksi avaruusteemaan sopii loistavasti Star Trek -asut, erilaiset hirviöt ja lähes kaikki hopeanvärinen ja kimaltava. Tintti pukeutui avaruudessa oranssiin kokohaalariin eli sekin sopii hyvin.

Valmiiden avaruuspukujen lisäksi voit tehdä asun itse. Kokeile kuvan tulostamista ja silittämistä t-paitaan tai kaivele vanhempien kaappeja. Kellarista saattaa löytyä vanhat kumpparit, jotka voi spraymaalata hopeamaalilla, tai vanha reppu, jonka voi somistaa hopeisella teipillä uuteen uskoon avaruusrepuksi. Vanhan toppaliivin voi myös teipata hopeiseksi leveällä hopeateipillä. Paljettitopit sopivat avaruusprinsessalle.
  

Avaruusprinsessan kampausvinkki

Perinteisesti avaruusprinsessan kampaukseksi sopii Prinsessa Leian ”kahden korvapuustin nutturakampaus”, joka vaatii pitkähkön tukan. Teet sen helposti näin: Tee jakaus, laita hiukset kahdelle tosi ylös asettuvalle saparolle. Aloita ”korvapuustin” tekeminen pyörittämällä tukkaa ponnarin ympäri ja kiinnitä pinnein. Kiinnittämiseen tarvitset noin 10 pinniä per nuttura. Viimeistele suihkauttamalla kiiltolakkaa.

Resepti

Katso myös
rakettipikkuleipien ohje

Avuksi askarteluun

Pinttaa tästä valmis avaruusraketin kuva, jota voit käyttää kutsukorteissa ja koristeluissa:
- PIKKU RAKETTI paperilla neljä pikkurakettia (PDF-tiedosto)
- ISO RAKETTI raketin koko A4 (PDF-tiedosto)

Ohjeet Piia Helasto  Kuvat Kristiina Hemminki

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström pitää Puhu muru -blogia vauva.fissä. Kuva: Miikka Pirinen

#metoo-kampanja on herättänyt vanhempien ahdistavat lapsuus- ja nuoruusmuistot. Mitä voimme tehdä, jotta omat lapsemme eivät joudu kohtaamaan samaa.

Kampanjan tarkoituksena on tehdä näkyväksi seksuaalisen häirinnän laajuus; se koskettaa lähes jokaista naista, ja myös useita miehiä.

Reidelle bussimatkan ajaksi laskeutuva käsi, hississä kohdattu itsensäpaljastaja, rasvaista vartalon kommentointia, kourimista tungoksessa, raiskausyrityksiä, uhkailuja, hyväksikäyttöä... Hastagilla #metoo jaetut kokemukset herättävät paitsi omat ikävät muistot, saavat vanhemman miettimään, kuinka suojella omaa lasta seksuaaliselta häirinnältä ja väkivallalta.

Opeta lasta ilmaisemaan omat rajansa

Seksuaalinen häirintä on aina ennen kaikkea toisen rajojen rikkomista, erityistason seksuaaliterapeutti (NASC) Marja Kihlström painottaa. Lapsen voi opettaa tunnistamaan omat rajansa. Se helpottaa lapsen kynnystä myös myöhemmin erottaa hyvä ja huono kosketus.

– Edes pientä lasta ei saisi koskaan pakottaa halaamaan tai istumaan sylissä, jos hän ei sellaista halua. Ei, vaikka  esimerkiksi isovanhemmat vaatisivat tai pahoittaisivat mielensä, Kihlström sanoo.

Lapsen on tärkeää itse oppia säätelemään, milloin ja kenen koskettamaksi haluaa tulla. Lapsesta voi tuntua ikävältä jokin niinkin arkinen kuin vieraan aikuisen käsi hartioilla.

– Lapsella voi olla erilaiset fyysiset rajat kuin itsellämme, ja lapsia on kuunneltava erityisen tarkkaan. Jos lapsi ei halua tulla kosketetuksi, hänen toivettaan tulee kunnioittaa, vaikka oma ajatus ei olisi missään mielessä seksuaalisesti virittynyt.

"Lapselle pitää opettaa, että kosketukseen on oltava aina lupa."

Lapselle pitää opettaa, että kosketukseen on oltava aina lupa. Ja jotta lapsi oppii myös itse kunnioittamaan toisten ihmisten rajoja, hänelle täytyy opettaa, että sääntö koskee myös häntä itseään. Vaikka olisi kuinka rakastunut päiväkotikaveriin ja haluaisi pussata tai halata, toisen rajoja ei saa ylittää ilman lupaa.

Lapsen kanssa voi puhua siitä, millainen kosketus tuntuu hyvältä ja millainen ei. Silloin lapsi oppii säätelemään, millaista kosketusta haluaa, milloin suostuu kosketukseen vain miellyttääkseen muita ja miten hallita sitä, mitä itse haluaa.

Auta tunnistamaan hyvä ja huono kosketus

Seksuaalikasvatus on yhtä tärkeää tytöille ja pojille, Marja Kihlström muistuttaa.

– Fakta on, että myös pojat kohtaavat seksuaalista häirintää. Se aiheuttaa, jos mahdollista, vielä enemmän häpeää, sillä yleinen oletus on, ettei sellaista tapahdu.

Seksuaalikasvatuksen voi aloittaa jo vauvana. Se käyaika lailla luonnostaan, kun vauvaa pidetään hellästi sylissä ja häntä kosketetaan rakastavasti. Taaperoa voi jo opettaa nimeämään eri ruuminosia. Tärkeää on, että perheessä ei ole kiellettyjä sanoja tai kysymyksiä liittyen seksuaalisuuteen tai vaikkapa sukupuolielimiin.

– Pimppi on pimppi eikä etupeppu. Ja siitä voi puhua yhtä arkisesti kuin kainalosta tai vatsasta. Jos kehonosiin liittyy vanhemmalla häpeää tai estoja, hän välittää ne hyvin helposti lapselle äänensävyissä tai puhumattomuutena, ja lapsi oppii, että omassa vartalossa on paikkoja, jotka ovat hävettäviä, toisarvoisia.

Hieman isommalle lapselle voi opettaa uikkarisäännön: Uimapuvun rajaavat alueet ovat lapsen omia alueita, joihin muut eivät saa koskea, lukuun ottamatta vanhempia tai muita aikusia hoivatarkoituksessa.

Harjoitelkaa avunpyytämistä

Kun lapsi alkaa liikkua yksin, pitää seksuaalisen häirinnän käsitettä avata hieman enemmän. Lapsen kanssa voi jutella myös siitä, mitä tehdä, jos joku lähestyy tavalla, joka ei itsestä tunnu hyvältä.

– Harjoitelkaa ein sanomista ja avunpyytämistä. Jos lapsi sanoo kovaan ääneen ”tuo ei tunnu kivalta”, sen pitäisi herättää myös ympärillä olevat aikuiset. Lapsen kanssa voi myös sopia, että aikuinen soittaa heti saatuaan tietynlaisen tekstiviestin.

"Lapsen on hyvä ymmärtää, että lamaantuminen ei tarkoita, että hän olisi suostunut tekoihin, antanut häirikölle luvan."

Lapselle voi puhua myös lamaantumisen tunteesta. Jos joku ylittää omat rajat yllättäen tai hyvin röyhkeästi, aikuinenkin voi lamaantua niin, ettei pystykään toimimaan tai sanomaan mitään. Lapsen on hyvä ymmärtää, että lamaantuminen ei tarkoita, että hän olisi suostunut tekoihin, antanut häirikölle luvan. Lamaantumiseen tunteeseenkin voi harjoitella keinoja selviytyä, kuten vaikka napakka ein huutaminen tai edellä mainittu tekstiviesti vanhemmalle.

Rakasta, arvosta, ota vakavasti

Aikuinen ei saisi koskaan väheksyä tai sivuuttaa, jos lapsi kertoo kokeneensa epämiellyttävän kohtaamisen – ei, vaikka kyseessä olisi perheen tuttu aikuinen.

– Se saattaa olla vanhemmalta vain yksi ”no, älä nyt, sehän on sinun oma setäsi” -kommentti, joka sulkee lapsen suun vuosiksi eteenpäin ja saa lapsen ajattelemaan, että hän toimi tilanteessa jotenkin väärin, häirintä olikin hänen syytään.

Aikuisilta unohtuu, että seksuaalinen häirintä on paljon muutakin kuin käsi housuissa tai rinnan puristus. Se voi olla ohi menevä läpsäytys takapuolelle, härskejä puheita, tai vaikka esiteini-ikäisten kömpelö kopelointiyritys luokkakaveria kohtaan. Vaikka tapahtunut ei aikuisesta tuntuisi vakavalta, lapsen tunne täytyy ottaa vakavasti ja siihen on puututtava.

"Kelpaamattomuuden ja rakkaudettomuuden tunne häivyttää lapsen kykyä tunnistaa omat rajansa ja kunniottaa muiden rajoja."

Vaikka me vanhemmat tekisimme kaikkemme suojellaksemme lasta seksuaaliselta häirinnältä ja kasvattaaksemme lapsistamme aikuisia, jotka osaisivat kunnioittaa toisen rajoja, me emme aina voi vaikuttaa siihen, minkälaista seksuaalikasvatusta lapsemme saavat muualta. Lapsen käsitykseen omista ja toisten rajoista vaikuttavat aina myös päivähoito, koulu, ystävät ja vaikkapa ystävien vanhemmat.

– Paras lääke seksuaalikasvatuksen rinnalla seksuaalista häirintää vastaan on, että lapsi kokee olevansa rakastettu ja arvostettu.

Rakkaudessa kylpevä ihminen todennäköisesti arvostaa myös muiden rajoja. Kelpaamattomuuden ja rakkaudettomuuden tunne häivyttää lapsen kykyä tunnistaa omat rajansa ja kunniottaa muiden rajoja. Silloin lapsi saattaa etsiä hyväksyntää väärilläkin tavoilla ja alistuu helpommin häirinnälle.

MeToo

Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä – asiantuntija neuvoo

Uikkarisääntö muuten hyvä, muttei valmista kohtaamaan aikuista, joka äkkiä tunkee limaisen kielensä esiteinin suuhun. Kertokaa siis myös, että pussailuunkin pitää olla aina lupa. Ja ettei kaikille tarvitse olla kohtelias. Ja että jos vähänkin epäilyttää, äkkiä mäkeen, soitto aikuisille ja yhteys poliisiin.
Lue kommentti
Puhu muru
Seuraa 
Liittynyt9.10.2015

Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä – asiantuntija neuvoo

Olet aivan oikeassa MeToo, että uikkarisäännön lisäksi olisi hyvä puhua kaikenlaisesta koskemattomuudesta liittyen halaamiseen, suuteluun, käden laittoon reidelle, pyllylle, rinnalle. Asiat olisi tärkeää osaa selittää ikätasoon sopivalla tavalla ja vastata lapsen kysymyksiin. Nuo ohjeesi, ettei kaikille tarvitse olla kohtelias, ja karkuun lähtemisestä, vanhemmille ja /tai poliisille soitosta myöskin. Lapselle ja nuorelle on tärkeää painottaa uudelleen ja uudelleen, että kerrothan vanhemmille,...
Lue kommentti
Kuva: Niki Strbian

Luot tulevaan vauvaasi tunnesuhteen jo raskausaikana vain ajattelemalla häntä. 

Positiivinen raskaustesti sysää liikkeelle käsittämättömän määrän muutoksia: Fyysiset muutokset näkyvät päällepäin, mutta niiden rinnalla myös raskaana olevan mieli alkaa myllertää.

Psyykkisistä muutoksista olennaisimpiin lukeutuu mielikuvaprosessi: raskaana oleva alkaa vähitellen ajatella vauvaa persoonana sekä kuvitella itseään juuri tämän vauvan vanhempana.

Raskauden alussa vauvaa saattaa vielä olla vaikeaa kuvitella, mutta vatsan kasvaessa vanhempien toiveet, odotukset, ristiriidat ja kohtuvauvan havainnointi elävöittävät ajatuksia. Onko vauva liikkuvainen vai rauhallinen? Millaista vauvalla on masussa juuri nyt? Saako hän puolisosi kauniit hiukset tai sinun temperamenttisi? Minkälainen tyyppi hänestä tulee?

Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, hän tuntuu syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Ollessani seitsemännellä raskausviikolla esikoisestani matkustin Yhdysvaltoihin. Palatessani halusin tulevalle vauvalleni konkreettisen muiston ensimmäisestä yhteisestä reissustamme. Koin oloni vähän pöhköksi, mutta samalla riemukkaaksi valitessani hänelle pehmolelua hyvin huolellisesti. Käsimatkatavaroissa käteni kulkeutui tämän tästä koskettamaan sitä. Kuvittelin vauvani nukkumaan se kainalossaan. Se oli ihanaa!

Haaveilu herättää tunteita ja raivaa vauvalle tilaa vanhemman mieleen – tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, hän tuntuu syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Korostunut menettämisen pelko tai yllätysraskaus saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Yllätysraskaus, kuormittava elämäntilanne tai masennus ovat sellaisia tekijöitä, jolloin vauvan elävöittämiseen mieleen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Korostunut menettämisen pelkokin saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Kun eläydyt vauvan oloon, välität hänelle turvallista kiintymystä. Kohtuvauva saa mielikuvissa olla erillinen yksilö, jolla on omia tarpeita, haluja ja toiveita. Tasapainoiset unelmat ja suunnitelmat edistävät tunnesuhdetta ja herättävät vanhemman herkkyyden lasta kohtaan. Siitä seuraa vauvan synnyttyä hyvää vuorovaikutusta.

Oma esikoisvauvani on jo 13-vuotias. Yhdysvalloista tuotu pehmo majailee hänen huoneessaan kuitenkin edelleen. Se lienee äidille tärkeämpi muisto kuin lapsi ymmärtääkään.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.