Amerikan lastenlääkäriyhdistys AAP on kaksinkertaistanut suosituksensa lasten D-vitamiinin saannista. Saavatko sinun lapsesi tarpeeksi D-vitamiinia?

Amerikan lastenlääkäriyhdistys AAP (American Academy of Pediatrics) on kaksinkertaistanut suosituksensa lasten D-vitamiinin saannista, kerrotaan Maito ja terveys ry:stä. 

Nyt imeväisille, lapsille ja nuorille suositellaan 400 IU eli 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Aiemmin suositus on ollut viisi mikrogrammaa päivässä.

Mikäli suositeltavaa määrää vitamiinia ei saa ruoasta, suositellaan D-vitamiinilisää. Esimerkiksi imetettäville tai osittain imetettäville vauvoille suositellaan D-vitamiinivalmistetta.

Amerikan lastenlääkäriyhdistys on muuttanut suositustaan uusien tutkimustulosten perusteella. Kliinisten tutkimusten perusteella 10 mikrogrammaa D-vitamiinia ei vain ehkäise puutosta eli riisitautia vaan myös hoitaa sitä.

- Lasten riittävällä D-vitamiinin saannilla voi olla elinikäisiä vaikutuksia, kertoo Lastenlääkäriyhdistyksen ravitsemuskomitean puheenjohtaja Frank Geer.

- Harva lapsi saa D-vitamiinia riittävästi ruoasta, jolloin ravintolisä on tärkeä.

D-vitamiinin riittävä saanti voi vähentää osteoporoosin riskiä. Lisäksi sillä näyttää olevan merkitystä immuunisysteemin toiminnassa sekä infektioiden, autoimmuunitautien, syövän ja diabeteksen ehkäisyssä aikuisilla.

Myös Suomessa alle kolmivuotiaille suositellaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Sitä vanhemmille suositus on meillä 7,5 mikrogrammaa.

Lähteet:

  • New guidelines double the amount of recommended vitamin D. Tiedote AAP:n internetsivuilla 13.10.2008.
  • Wagner CL, Geer FR and the Section on Breastfeeding and Commettee on Nutrition. Prevention of rickets and vitamin D deficiency in infants, children and adolescents. Pediatrics 2008;122:1142-52.
  • Suomalaiset ravitsemussuositukset ? ravinto ja liikunta tasapainoon. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla