Penttala kehottaa vanhempia kohtaamaan lapsen jämäkästi, mutta lempeästi. Kuva: Antti Mikkola / Warner Bros International Television Production Finland
Penttala kehottaa vanhempia kohtaamaan lapsen jämäkästi, mutta lempeästi. Kuva: Antti Mikkola / Warner Bros International Television Production Finland

Pia Penttalan mukaan on hienoa, että vanhemmat neuvottelevat lasten kanssa. Se olisi vain tehtävä ennakkoon. 

”Suomalaisiin koteihin on muodostunut neuvottelupöytiä. Lasten ja vanhempien kohtaaminen jää hyvin pehmeäksi, ja lasta pyöritellään kuin liukasta saippuaa. 

On toki hienoa, että suomalainen perhe on moderni ja ottaa lapsen mukaan arkisiin päätöksiin, mutta neuvottelu on tehtävä ennakkoon. Kun lapsen kanssa mietitään yhdessä, mitkä ovat perheen arvot ja säännöt, lapsen on helpompi tajuta syy-seuraussuhde. Ymmärryksen syistä ja seurauksista on kehityttävä meille jokaiselle, sillä ilman sitä ei pärjää. 

”Kun lapsi oppii pitämään kiinni sovitusta, hän luultavasti tekee sen myös aikuisena.”

Vanhempien tehtävä puolestaan on varmistaa, että yhdessä sovitut säännöt pitävät. Tämä auttaa lasta myös myöhemmin elämässä: kun hän on oppinut pitämään kiinni sovitusta lapsena, hän todennäköisesti tekee sen myös aikuisena. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsiperheessä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos nukkumaanmeno ei suju, se voi johtua siitä, että lapsi on ruudun ääressä liian myöhään. Lapsi saattaa myös kaivata enemmän yhteistä aikaa perheen kesken jos hän kokee, että vanhemmat ovat kovin kiireisiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nukkumaanmeno ja ruutuaika ovatkin perheiden yleisimpiä haasteita. Lisäksi ruokailutilanteet koetaan hankalina. Vanhemmat sanovat usein, että eivät jaksa puuttua lapsen haastavaan käytökseen, sillä siitä syntyy kuitenkin iso riita, jota vanhemmat eivät jaksa selvittää. He sanovat, että jos eivät anna lapselle periksi, perhe ei pysty koskaan syömään yhdessä. 

”Vanhemman tehtävä on ohjata lasta toimimaan oikein.”

Lapsella on oikeus vanhempaan, joka jaksaa toimia arjessa jämäkästi. Pitkällä tähtäimellä periksi antaminen ei toimi. Vanhemman tehtävä on ohjata lasta toimimaan oikein, ja selvittää asiasta mahdollisesti syntyvä mielipaha.

Lapsella itsellään ei ole kykyjä neuvotteluun tai itsearviointiin, vaan hän tarvitsee niihin aikuisen tukea. Lapsi ei voi muuttaa käytöstään itsenäisesti, vaan vanhemman tulee napakasti puuttua erilaisiin tilanteisiin. Jämäkkä kohtaaminen lapsen kanssa on avain monen vaikean tilanteen selvittämiseen.

Vanhemman on myös annettava selkeä signaali siitä, jos lapsi ei käyttäydy sovitun mukaan. Lapset ovat kyllä tottuneet erilaisiin merkkeihin. Kerrotaanhan peleissäkin, kun ne ovat ohi: game over, peli loppui.”

Pia Penttalan luotsaama Supernanny-ohjelma alkaa AVAlla maaliskuussa 2019. 

Vierailija

tämä sarja saisi jäädä esittämättä, missä on lasten oikeusturva, kun julkisuushaluinen vanhempi haluaa nolata itsensä/lapsensa tällaisessa ohjelmassa? Jos joku random mama julkaiseen taaperostaan pari söpöä kuvaa facebookissa, nousee haloo lapsen yksityisyydestä, mutta tv:ssä saa esittää kyllä lasten ongelmia ja haasteita sos.porno hengessä.

Vaikka ne kuinka olisivat vanhempien kasvatusongelmia, niin onko ihan varma, että lapsi valitsisi julkisuuden tälla tavoin jos saisi itse valita. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mites kun kaikki ihmiset ei vaan voi olla luonteeltaan sellaisia jämäköitä? Silti on monia hyviä vanhempia jotka ovat ennen kaikkea älyllisiä kasvattajia vaikka eivät olekaan mitään jämäköitä pirttihirmuja.

Jämäkkyys ei tarkoita että kaulin kädessä messutaan. Se on rajojen asettamista ja niistä kiinnipitämistä. Onnistuu älyllisestä kasvattajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla