Kokeilisiko tänä vuonna inkiväärin, raparperin, greipin tai suomalaisten marjojen maustamaa simaa?

Greippisima

4 l vettä
1 greippi
1 pieni sitruuna
250 g fariinisokeria tai ruokokidesokeria
250 g taloussokeria
0,5 dl ruokosokerisiirappia tai tummaa siirappia
1/5 tl hiivaa
rusinoita

Viipaloi kuoritut hedelmät. Kiehauta osa vedestä ja kaada se hedelmäviipaleiden, sokerien ja siirapin päälle ja sekoita. Lisää loput vedestä. Murenna hiiva haaleaan juomaan. Anna seistä yön yli.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaisen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Vie pullot viileään paikkaan. Sima on valmista noin viikon kuluttua.

Värikäs marjasima

4 l vettä
5–6 dl pakastettuja mustikoita tai mustaherukoita (sinertävä sima) tai punaherukoita (punainen sima)
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1/5 tl hiivaa
rusinoita

Soseuta tai survo marjat kevyesti. Kuumenna 1 l vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon marjat ja sokeri. Anna kiehahtaa. Lisää joukkoon 3 l kylmää vettä. Liuota kädenlämpöisen nesteen joukkoon hiiva. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Siivilöi ja pullota sima. Laita jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria.

Säilytä marjasima kylmässä. Juoma on valmista 1–2 päivän kuluttua

Raparperisima

4 litraa vettä
12 dl raparperia viipaleina
500 g fariinisokeria
1/2 dl sitruunamehua
1/5 tl hiivaa

Kuumenna puolet vedestä ja lisää raparperit. Keitä hiljaisella lämmöllä 20 min. Kaada siivilöity raparperimehu sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu. Lisää hiiva haaleaan liemeen. Jätä sima huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää 1 tl sokeria ja sulje pullot. Säilytä viileässä. Sima on valmista noin viikon kuluttua.

Inkiväärisima

4 litraa vettä
pala (n. 3 cm) tuoretta inkivääriä
250 g fariinisokeria tai ruokokidesokeria
250 g taloussokeria
(1 pieni sitruuna)
1/5 tl hiivaa
rusinoita

Kiehauta noin 1 l vettä ja siinä kuoritut ja lastuiksi leikatut inkiväärinpalat. Kaada kiehuva vesi sokereiden päälle. Sekoita. Lisää loput vedestä sekä halutessasi kuumassa vedessä pesty ja huuhdottu sitruuna viipaleina. Sekoita ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva pieneen simatilkkaan liuotettuna. Sekoita ja käytä lämpimässä yli yön.

Poista pinnasta sitruunaviipaleet ja inkiväärinpalat. Pullota sima puhtaisiin pulloihin, joissa on teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullot ja vie viileään muutamaksi päiväksi. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Perinteinen vappusima

4 l vettä
1–2 sitruunaa
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1/5 tl hiivaa
rusinoita

Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. Helpointa on liuottaa hiiva ensin nestetilkkaan ja sekoittaa se sitten seokseen. Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Muistathan, että paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 tl) saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle!

Lähde: Suomen Sokeri ja Simainfo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.