Kuvat: Mikko Hannula
Kuvat: Mikko Hannula

Jumppaa yhdessä lasten kanssa.

Personal trainer Annuski Nousiaisen Möllirölli-jumpasta nauttivat aikuiset ja lapset.

Keravalaisen FitnesSpa-kuntosalin omistaja, personal trainer Annuski Nousiainen laati Meidän Perheen lukijoille Möllirölli-jumpan, joka innostaa lapsetkin mukaan. Jos liike tuntuu perheen pienimmistä liian vaikealta, kannustusjoukoissa on aina tilaa. Äiti on möllirölli, lapset pikkumöllejä.

Möllirölli-jumppa


Muista lämmittely!

Ennen jumppaa kehoa on syytä herätellä. Heilutelkaa peppuja ja käsiä lempparimusiikin tahdissa.

1.
Mölliröllin selkä tuntuu kankealta, joten se kaipaa herätystä. Tähän sopii aurinkotanssi pikkumöllien kanssa!

A Aloita askellus sivuun ja vie kyynärpäät taakse. Vedä lapaluita voimakkaasti yhteen. Anna rintakehän venyä. Voit askeltaa nopeasti musiikin tahdissa tai hitaasti, jolloin venytys tuntuu parhaiten.

B Tuo jalat sitten yhteen ja käsivarret yhteen eteen. Pyöristä samalla yläselkää voimakkaasti. Pikkumöllit esittävät oman aurinkotanssinsa.

Vinkki! Nilkkojen ympärille voi laittaa kuminauhan, joka tehostaa liikettä.

 

 
2.
Vatsalihakset kaipaavat vahvistusta.

Pikkumöllit auttavat Möllirölliä ja pitävät tämän nilkoista kiinni. Kannustus sallittua! Makaa lattialla selälläsi kädet ojennettuina vartalon jatkeeksi tai olkapäillä. Nouse hitaasti selkää pyöristäen istumaan. Venytä käsiä kattoa kohti ja suorista selkä. Palaa hitaasti selkää pyöristäen takaisin makuulle. Toista kymmenen kertaa.

 
 

3.
Möllirölli kurkistelee ulos luolastaan ja tarkistaa, millainen ilma on ulkona. Paistaako se aurinko sittenkään?

  • A Asetu konttausasentoon. Lapsi voi kiivetä yläselän päälle istumaan. Työnnä hitaasti rintakehää lattiaa kohti käsivarsien välistä. Pysy punnerrusasennossa hetki. Liike vahvistaa rintalihaksia ja käden ojentajia.
  • B Työnnä selkä kaarelle, lantio tippuu alas. Anna rintakehän venyä kunnolla. Palaa sitten takaisin konttausasentoon. Toista kymmenen kertaa. Pikkumöllit matkivat mukana tai laskevat kertoja.
 

 
4.

Aurinko paistaa, on pakko päästä uimaan! Ennen rannalle lähtöä on hyvä harjoitella uintiliikkeitä.

  • Koukista polvia ja nojaa hieman eteenpäin selkä suorana. Pidä niska pitkänä ja katse lattiassa. Kroolaa isoin laajoinliikkein tai vaihtoehtoisesti voit uida rintaa. Jos haluat tehostaa liikettä, ota punnuksiksi puolen litran limupullot tai yhden tai kahden kilon käsipainot. Toista molemmilla käsillä kymmenen kertaa. Pikkumöllit matkivat perässä.
 

5.
Nyt lähdetään rannalle. Edessä on paljon kaatuneita puita, jotka pitää ylittää isoin harppauksin.

  • Ojenna toinen polvi ylös, suorista se ja ota iso askel eteen. Takajalan polvi käy melkein lattiassa. Pidä selkä suorana ja katse edessä. Ponnista jalat takaisin yhteen. Toista toisella jalalla. Voit tehdä liikkeen molemmille jaloille kymmenen kertaa tai liikkua askelkyykyin olohuoneen poikki pari kertaa. Pikkumöllit matkivat perässä.
  • Vinkki! Askelkyykky on itsessään tehokas liike, mutta jos haluat lisähaastetta, nosta lapsi syliisi.
 

6.
Edessä on puro! Sen yli pitää päästä kuivin jaloin, siispä tehdään lankku.

  • Asetu lattialle vatsallesi ja nosta itsesi ”lankkuun”, eli varpaitten ja kyynärvarsien varaan. Pidä vartalo suorana eli huolehdi, ettei selkään tule notkoa. Liike on raskas, joten lapset voivat ennemminkin kannustaa kuin olla punnuksena selän päällä. Pidä lankku niin pitkään kuin jaksat. Lapset voivat laskea hitaasti kahteenkymmeneen.

Lue myös:
Mikä jooga minulle?
Enemmän energiaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.