Tärkein  on tässä. Sanna nauttii vauva-ajasta nyt enemmän kuin nuorempana. Kuva: Jesse Karjalainen
Tärkein on tässä. Sanna nauttii vauva-ajasta nyt enemmän kuin nuorempana. Kuva: Jesse Karjalainen

Lapsiluvun piti olla täynnä, Sanna ajatteli. Sitten Kerttu ilmoitti tulostaan.

Ei voi olla totta. Tämä ei sovi ollenkaan suunnitelmiin, Sanna mietti ja tuijotti raskaustestin kahta viivaa työpaikallaan heinäkuussa 2016.

Kevät oli ollut yhtä hullunmyllyä. Koko kunnan postipalvelut olivat siirtyneet lähes kokonaan Sannan kioskin hoidettavaksi, ja hän oli tehnyt 14-tuntista työpäivää. Kuukautisia ei ollut kuulunut, mutta Sanna arveli sen johtuvan työstressistä.

Raskauden mahdollisuus yli nelikymppisenä ei ollut tullut Sannalle, nyt 42, mieleenkään. Ehkäisystäkin oli huolehdittu. Lapsiluvun piti olla täynnä, ja perheen vanhimmat lapset Roosa, 18, ja Siiri, 12, olivat jo sen ikäisiä, että vanhemmilla alkoi olla omaa aikaa.

Raskaudenkeskeytys oli Sannan mielestä ainoa vaihtoehto. Eihän hän voisi jäädä vanhempainvapaalle tällaisessa työtilanteessa. Myös raskauden, synnytyksen ja sektion riskit yli nelikymppisenä pelottivat.

Aviomies Teemu otti asian lunkimmin.

– Annetaan vauvan tulla. Kyllä kaikki järjestyy, hän rauhoitteli.


Perheen pusutauko. Sanna ja Kerttu käyvät katsomassa, miten Teemu-isä pärjää äidin työpaikalla. Kuva: Jesse Karjalainen

Neuvolasta Sanna sai ajan jo seuraavaksi päiväksi. Raskaus oli edennyt jo 18:nnelle viikolle, joten keskeytykseen olisi tarvittu erikoislupa. Niskapoimu-ultraa oli myöhäistä tehdä, mutta verikokeen perusteella vauvalla ei ollut kromosomipoikkeamia.

Sanna päätti pitää lapsen. Vähitellen hän osasi alkaa iloita raskaudesta.

– Töitä ehtisi varmaan tehdä myöhemminkin, hän mietti.

Tuuraaja töihinkin löytyi, sillä metallialalta työttömäksi jäänyt aviomies lupautui vastaavaksi työntekijäksi.

”Koiranpentuko teille on tulossa, kysyi ystävä, kun kerroin vauvauutisesta.”

Vanhemmille lapsille raskaus paljastettiin vasta siinä vaiheessa, kun Kelan äitiyspakkauslaatikko tuli postissa kotiin.

Lähipiirissä uutinen herätti hämmennystä.

– Ai koiranpentuko teille on tulossa, ystävä kysyi tosissaan, kun kerroin, että saamme joulukuussa vauvan, Sanna naurahtaa.

Raskausaika sujui hyvin, ja Sanna oli töissä vielä suunniteltua sektiota edeltävänä päivänä.


Isosiskon silmäterä. Roosa, 18, auttaa mielellään Kertun kanssa. Kuva: Jesse Karjalainen

Tällä tytöllä on ainakin luonnetta. Kerttu syntyi sektiolla ja painoi syntyessään vain kaksi ja puoli kiloa, mutta tiukan asenteen kuuli heti, Sanna kertoo.

Kerttu on alusta saakka ollut huono nukkuja ja heräili pitkään syömään rintaa tunnin välein. Sanna on silti nauttinut imetyksestä eri tavalla kuin aikaisemmin.

– Valvominen ei kuitenkaan edes väsytä samalla tavalla kuin nuorena äitinä. Annan Kertulle tissiä ja jatkan sitten unia, hän kertoo.

Sanna arvelee olevansa nykyään äitinä rennompi: vauva-arki menee omalla painollaan, eikä hän stressaa lapsen kehityksestä samalla tavalla kuin nuorempana.

”Vain se minua harmittaa, ettei Kertulla ole vauvakaveria. En tunne oloani kotoisaksi äitipiireissä.”

Sanna arvelee, että on hyväksikin, ettei vauva ole keskipiste, vaan työasioita pitää välillä hoitaa vanhempainvapaallakin.

– Neuvolavihkosissa ei ole parissakymmenessä vuodessa tapahtunut suuria muutoksia. Porkkanaa ja perunaa sai ennen antaa jo kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle, nykyään suositellaan täysimetystä puolivuotiaaksi, Sanna miettii.

Yksivuotiaana Kerttu syö samaa ruokaa kuin kaikki muutkin.

– Vain se minua vähän harmittaa, ettei Kertulla ole vauvakaveria, kun tuttavaperheiden lapset ovat jo isoja enkä tämän ikäisenä tunne oloani kotoisaksi äitipiireissä, Sanna myöntää.

Juttu on julkaistu Vauvan numerossa 2/2018.

Hän on täällä! Williamin ja Katen kolmas lapsi, pieni poika, syntyi eilen. Kuva: MVphotos
Hän on täällä! Williamin ja Katen kolmas lapsi, pieni poika, syntyi eilen. Kuva: MVphotos

Catherine kotiutui vauvan kanssa sairaalasta eilen illalla vain joitakin tunteja synnytyksen jälkeen.

Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat kotiutuneet Kensington Palaceen vastasyntyneen pikkuprinssin kanssa. Parin kolmas vauva syntyi eilen kello 13.01 Suomen aikaa, ja Kate ja vauva lähtivät sairaalasta kotiin iltakahdeksalta, vain noin seitsemän tuntia vauvan syntymän jälkeen.

Herttuaparilla on ollut tapana esitellä vauvansa yleisölle lontoolaisen St. Maryn sairaalan yksityissiiven portailla pian syntymän jälkeen. Näin tälläkin kertaa. Britannian hovi julkaisi tapahtumasta kuvia Kensington Palace -Instagram-tilillään. Valtavan määrän tykkäyksiä keränneiden kuvia alla on tuhansia onnitteluviestejä eri puolilta maailmaa.

Aikaisemmin illalla William saapui sairaalalle perheen isompien lasten kanssa, kun prinssi George, 4, ja prinsessa Charlotte, 2, tulivat tapaamaan pikkuveljeään ensimmäistä kertaa.

Instyle magazine julkaisi Instagramissa kuvaparin, jossa Katen arvioidaan ottaneen mallia asuvalintaansa prinsessa Dianalta. Vasemmanpuoleisessa kuvassa ovat prinssi Charles ja prinsessa Diana esittelemässä vastasyntynyttä prinssi Harrya saman sairaalan portailla vuonna 1984.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Prinssi William ja herttuatar Catherine saivat pojan.

Williamin ja Katen kolmas lapsi on syntynyt, kerrotaan Britannian hovin Twitter-tilillä. Vastasyntynyt painaa 3,8 kiloa, ja sekä vauva että äiti voivat hyvin. Prinssi William oli synnytyksessä läsnä. 

 

Uutista tiedettiin jo odottaakin: Kensington Palacen Twitterissä ilmoitettiin nimittäin tänään hieman kymmenen jälkeen aamupäivällä Suomen aikaa, että herttuapari on lähtenyt synnyttämään St. Maryn sairaalaan Lontooseen. Kate synnytti Lontoon Paddingtonissa sijaitsevan sairaalan yksityisessä Lindo-siivessä, jossa syntyivät myös isosisarukset George, 4, ja Charlotte, 2.

Juuri maailmaan saapunut pieni prinssi on kruununperimysjärjestyksessä viidennes. Edellä ovat isoisä eli kruununprinssi Charles, William-isä sekä isommat sisarukset George ja Charlotte. Britannian kruununperimystä koskeva lainsäädäntö määrää, että juuri syntynyt poikavauva ei ohita enää isosiskoaan, vaikka olisikin poika.

Pian ilmoituksen jälkeen sairaalan edusta täyttyi mediasta sekä rojalistifaneista, jotka odottivat vauvauutista. Nyt odotetaan, että juuri synnyttänyt Kate tulisi puolisonsa kanssa sairaalan rappusille esittelemään uutta tulokasta, sillä näin herttuaparilla on ollut tapana tehdä. Kolme vuotta sitten pariskunta vei vastasyntyneen prinsessansa kotiin jo samana päivänä.

HS-tv kertoo Britannian vauvahumusta:
 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.