Naisten humalahakuinen juominen on kaiken aikaa lisääntynyt.

Kolmannes naisista juo kerran viikossa alkoholia. Saako äiti olla humalassa?

Naisten ja varsinkin äitien juominen on yhä tabu. Vähintäänkin se on ristiriitainen aihe. Vapaa, itsenäinen ja tasa-arvoinen nainen vaatii ja ansaitsee omaa aikaa ja virkistäytymistä siinä missä mieskin, mutta viinanhuuruiseen hauskanpitoon liittyy paljon häpeää ja syyllisyyttä.

Moni nainen tottuu sinkkuvuosinaan juomaan varsin suuria määriä. Usein alkoholinkäyttö vähenee pysyvästi perheellistymisen myötä, mutta toiset säilyttävät juhlatottumuksensa uusiin olosuhteisiin sovitetulla tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On melko tavallista ja hyväksyttyä, että silloin tällöin lapset viedään hoitoon ja lähdetään juhlimaan, tai toinen vanhemmista jää kotiin toisen päästessä baanalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuitenkin toisaalta etenkin baareista seuraa hakevia sinkkuäitejä parjataan netin keskustelupalstoilla, vaikka eronneiden isien kapakassa istumista on jo totuttu pitämään tavallisena.

Kun yksi intoilee vieneensä vauvan hoitoon ja lähtevänsä bilettämään, toiset kannustavat ja toiset tuohtuvat: miksi äidin pitää ylipäätään päästä kännäämään? Jäikö nuoruus väliin? Eikö elämässä ole mitään tärkeämpää?

Kolmannes naisista juo kerran viikossa

Perinteisesti sekä sosiaalinen kontrolli että itsekontrolli ovat hillinneet naisten juomista. Vaikka naiset yhä käyttävät alkoholia vähemmän kuin miehet ja päihtyvät miehiä harvemmin, naisten humalahakuinen juominen on viime vuosikymmenet kaiken aikaa lisääntynyt.

Kansallisen juomatapatutkimuksen mukaan raittiiden naisten osuus laski vielä 1990-luvulta 2000-luvulle tultaessa 17 prosentista 9 prosenttiin. Joka kolmas nainen juo vähintään kerran viikossa.
Myös naisissa on suurkuluttajia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen alkoholikatsauksen mukaan eniten juova kymmenesosa naisista, noin 200 000 naista, juo alkoholia keskimäärin reilun viinipullollisen verran päivässä.

Eniten naiset tulevat juoneeksi miesseurassa – esimerkiksi miesvaltaisilla työpaikoilla työskentelevät naiset juovat muita enemmän. Miesten kanssa juomiseen liittyvät myös suurimmat ylilyöntien riskit, koska miehet kestävät suurempia määriä alkoholia kuin naiset.

Kun mummo ryyppää

Juomisessa on sukupolvieroja, mutta ne kapenevat. Keski- ja eläkeikään on nyt tullut ”märkä sukupolvi”, ensimmäiset ikäluokat, joissa myös naiset ovat tottuneet juomaan.

Eläkeikäisten alkoholinkäyttö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan viime aikoina jatkuvasti kasvanut, ja 45–54-vuotiailla naisilla vähintään viiden annoksen viikkokulutus on jo yleisempää kuin nuoremmissa ikäryhmissä.

Uusi ilmiö ovatkin juovat mummot, jotka näkyvät nykyäitien keskusteluissa: isoäidistä ei olekaan tueksi tai lapsenhoitajaksi, kun alkoholi kuuluu liian tiiviisti hänen arkeensa.

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla