Varhaisperunat, joiden kuori on vielä kehittymätön, sopivat kahdeksan kuukautta täyttäneelle vauvalle. Loppukesän uudet perunat käyvät pienemmillekin. Kuva: <span class="photographer">Miisa Kaartinen</span>
Varhaisperunat, joiden kuori on vielä kehittymätön, sopivat kahdeksan kuukautta täyttäneelle vauvalle. Loppukesän uudet perunat käyvät pienemmillekin. Kuva: Miisa Kaartinen

Nyrkkisääntö on tämä: kesäperuna käy pienelle vauvalle siinä vaiheessa, kun sen pintaan on kehittynyt kunnollinen kuori. Isompi voi maistaa varhaisperunaakin.

Varhaisperunoiden sesonki on keskikesällä parhaimmillaan, mutta ruokasuosituksissa kesäherkku löytyykin vauvojen vältettävien ruoka-aineiden listalta. Varhaisperunoita ei suositella vauvoille lainkaan kiinteisiin ruokiin tutustumisvaiheessa. 

Mitä tämä tarkoittaa, pääsihteeri Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta?

– Tutustumisvaiheella tarkoitetaan aikaa, jolloin vauva siirtyy maisteluannosten kautta kiinteisiin ruokiin. Tämä vaihe on yleensä menossa, kun vauva on 5–7 kuukauden ikäinen. Tällöin vauvalle ei pidä tarjota varhaisperunoita eli uuden sadon perunoita, joissa malto on vielä kehittymätön ja kuori ohut haitula, Lyytikäinen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelmana ovat haitta-aineet nitraatti sekä solaniini, joita perunassa voi esiintyä erityisesti varhaisessa kasvuvaiheessa. Pitoisuudet vaihtelevat kasvuolosuhteiden ja perunalajikkeenkin mukaan. Nitraatti haittaa hapenkuljetusta elimistössä, ja solaniini on myrkyllinen glykoalkaloidi, jota syntyy perunaan, kun sen mukulat kasvavat pitkän päivän valoisissa olosuhteissa tai muuten altistuvat valolle. Kolhiintuminen ja itäminen voivat myös nostaa solaniinipitoisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Solaniinimyrkytys voi aiheuttaa vatsakipuja ja oksentelua tai vakavia hermosto-oireita, kuten sekavuutta, huimausta ja näköharhoja. Ihmiset kestävät solaniinia eri tavalla.

”Yksittäinen peruna voi olla aivan turvallinen tai sitten siinä voi esiintyä korkeita haitta-ainepitoisuuksia.”

– Suosituksissa noudatetaan varovaisuusperiaatetta, Lyytikäinen jatkaa.

– Kasvuolosuhteet vaikuttavat paljon siihen, minkä verran perunassa on haitta-aineita. Yksittäinen peruna voi olla aivan turvallinen tai sitten siinä voi esiintyä korkeita nitraatti- ja solaniinipitoisuuksia.  

Uusi peruna on eri juttu

Varhaisperunasta tehty sose on kurjaa liisteriä, mutta sormiruokailevalle vauvalle pehmeät perunapalat olisivat näppärää syötävää. 

Voiko varhaisperunaa siis tarjota esimerkiksi juhannuspöydässä vauvalle, joka on täyttänyt kahdeksan kuukautta? Siinä iässä jo ilman muuta, Lyytikäinen sanoo.

– Kerta-annoshan on vauvalle pieni, tuskin kukaan perunoita suuria määriä syö.

”Kun kuori pysyy perunan päällä, on pottu vauvallekin sopivaa syötävää.”

Uusi peruna on toinen juttu. Sen satokausi on loppukesästä, ja sen erottaa varhaisperunasta kuoren perusteella.  

– Haitta-ainepitoisuus laskee samalla kun peruna kasvaa. Kun perunan mukula on kasvanut niin, että sen kuori pysyy perunan päällä, on pottu pienellekin vauvalle sopivaa syötävää. Peruna yleisesti on erittäin hyvää, turvallista ja suositeltavaa ravintoa, Lyytikäinen tarkentaa.

Entä jos vanhempi hoksaa vasta jälkikäteen, että on tietämättömyyttään antanut puolivuotiaan lapsen popsia varhaisperunoita pitkin kesää? 

– Ei sitä kannata enää miettiä, Lyytikäinen lohduttaa.

– Kun vauva vasta maistelee kiinteitä ruokia, ovat määrät yleensä joka tapauksessa pieniä. Suosituksen mukaan varhaisperunoita tulee vältellä, mutta jos tulee unohdus tai ajatuskatkos, ei kannata murehtia. Uusista jo kiinteäkuorisista perunoista pitävätkin kaikki.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla