Suolaista vai makeaa? Lettujen täytteeksi voit valita grillattua parsaa ja kantarellikastiketta. Tai ehkä sittenkin mantelivoita ja suklaata. Kuva: Päivi Ristell
Suolaista vai makeaa? Lettujen täytteeksi voit valita grillattua parsaa ja kantarellikastiketta. Tai ehkä sittenkin mantelivoita ja suklaata. Kuva: Päivi Ristell

Letut ilman munia, maitoa ja vehnää syntyvät rennosti ruokabloggaaja Hanna Hurtan ohjeella.

Ton-ton-ton-nokkosletut

4 annosta, 45 min

3 dl kikhernejauhoja

4 dl vettä

½ tl suolaa

3 dl tuoretta nokkosta (tai pinaattia)

½ dl öljyä

  1. Sekoita jauhot, vesi ja suola huolellisesti. Keitä nokkosia runsaassa vedessä kaksi minuuttia. Purista vesi pois ja hienonna lehdet taikinaan. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista taikinasta noin kymmenen ohutta lettua paistinpannussa tai muurikassa. Käytä riittävästi öljyä ja tee letuista vain keskikokoisia, niin ne eivät repeä.
  3. Tarjoa suolaisen tai makean täytteen kanssa.


Hannan kaksivuotiaat kaksoset Olga ja Hugo auttavat paistohommissa. Vanhan talon puuhella on keittiön sydän.


Sieni-parsatäyte

1 nippu vihreää parsaa

1 rkl oliiviöljyä

¼ tl suolaa

Sienikastike

2 kesäsipulia varsineen

1 l kantarelleja (tai suppilovahveroita tai herkkusieniä)

1 rkl oliiviöljyä

2–2½ dl (kaura)kermaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

  1. Leikkaa parsojen puisevat tyvet pois ja kuori parsat halutessasi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista parsat rapsakan kypsiksi. Mausta suolalla. Parsat voi myös grillata.
  2. Hienonna sipulit ja viipaloi vihreät varret. Revi kantarellit puoliksi.
  3. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulin vaaleaa osaa pari minuuttia. Lisää sienet ja paista 5 minuuttia. Lisää kerma ja anna kiehua pari minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja sipulinvarsilla. Jaa kastike ja parsat letuille ja kääri rullalle.

Makea manteli-omenatäyte

1½ dl manteli- tai maapähkinävoita

2 omenaa

½ dl rouhittua tummaa suklaata

  1. Viipaloi omenat. Levitä mantelivoita letulle. Lisää päälle omenaa ja rouhittua suklaata.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen

Bloggari Tiina Arponen vinkkaa maistuvat herkut leppoisiin kesäpäiviin. 

Pidät käsitöihin keskittyvää Muita ihania -blogia. Millainen ruuanlaittaja olet?

”Teen melko tavallisia arkiruokia. Suurin toiveeni on, että tekemäni ruoka maistuisi kaikille kolmelle lapselleni. Joskus innostun kokkaamaan pitkän kaavan mukaan. Silloin leivon sämpylöitä ja valmistan pihvit sekä salaatit itse alusta alkaen. Sanoisin, että olen hyvä ruuanlaittaja, mutta en aina erityisen innostunut, joten kalapuikot ovat välillä ihan ok.”

Grillikausi on alkanut. Mitkä ovat teidän perheenne kesäsuosikkeja?

”Makkara ja maissi tietysti ovat lasten lemppareita. Itse tykkään valmistaa siihen seuraksi jotain hyvää lihaa, ananasta, sieniä sekä muhkean salaatin. Kun pöydässä on paljon kaikkea, ollaan täydellisen grilliaterian ytimessä.”

Asutte kerrostalossa, jonka sisäpihalta löytyy asukkaiden yhteinen grillipaikka. Mitä siellä yleensä valmistuu? 

”Kesäisin grillaamme pihallamme harva se ilta. Useimmiten paistamme makkaraa, hodareita ja erilaisia vartaita, mutta viime kesänä innostuimme myös pyöräyttämään pizzoja naapureiden kanssa.”

Grillatut maissit

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Maissi on kesäpöydän klassikko. Kokeile maustaa maissi majoneesilla, ja saat siihen uutta twistiä. Ohjeen löydät täältä.

Tortillaveneet

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Tortillaveneistä saat helposti varioitua kasvis- ja lihaversion. Tästä löydät ohjeen hauskoihin kesäherkkuihin.

Jäätelö ja paahdetut mansikat

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Helppo herkku syntyy ilman jäätelökonetta. Voit tarjoilla jäätelön lisukkeena mansikoita, mutta myös muut marjat käyvät. Kurkkaa resepti täältä!

Juttu on julkaistu kesäkuun Meidän Perheessä.

Avokado-päärynäjätski säilyy pakastimessa noin kaksi kuukautta – siis ellette syö kaikkia heti. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Avokado-päärynäjätski säilyy pakastimessa noin kaksi kuukautta – siis ellette syö kaikkia heti. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kulho, pehmis vai puikko? Näillä resepteillä teet jätskiä itse koko porukalle.

Avokado-päärynäjäätelöt 

Vihreät jätskit on todella helppo tehdä kolmesta raaka-aineesta. Varmista, että kaikki hedelmät ovat hyvin kypsyneitä, niin jäätelöön tulee ihanan makea maku. Koska nämä puikot ovat pelkkää hedelmää, ne sopivat vauvallekin.


Mango-banaanipehmis

Maailman helpoimpana pehmiksenä tunnettu herkku on todella helppo tehdä. Pakasta banaaniviipaleita valmiiksi, niin pehmis syntyy viidessä minuutissa. Myös tämä resepti sopii vauvasta alkaen. 


Mansikkainen nice cream -kulho

Herkullinen ja kaunis marjajälkkäri käy vaikka aamupalasta. Lisukkeita vaihtelemalla se muistuttaa enemmän jäätelöä tai smoothiekulhoa. Tee oma versiosi!


Kinuski-suklaajäätelö

Perinteinen jäätelö onnistuu hyvin ilman jäätelökonetta. Suklaisessa jätskissä maistuu trendikäs suolakinuski. Käytä suklaahippuina omaa lempparisuklaatasi. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.