Pääsiäisen suloisin jälkkäri syödään suklaamunista. Kuva: Pia Inberg
Pääsiäisen suloisin jälkkäri syödään suklaamunista. Kuva: Pia Inberg

Pääsiäisen parhaissa jälkiruokaresepteissä maistuvat suklaa, salmiakki sekä raikkaat marjat.

1. Suklaamousse munakupeista

Töhnämunat – eli suklaavaahdolla täytetyt suklaamunat – ovat olleet viime pääsiäisten hittejä, ja ne ovat jopa loppuneet kaupoista kesken. Mutta eipä hätää: Soppa365:n reseptillä teet munia helposti itse.

2. Kinderjuustokakku

Suloisen makea tuplasuklaatäyte rakennetaan suklaakeksipohjan päälle. Kinder-yllätysmunilta maistuva kakku on jo pääsiäisklassikko!

3. Pohjaton juustokakku

Uudenlaisessa juustokakkureseptissä ripottelet pohjan hyytyneen täytteen päälle – tai voit yhtä hyvin olla ripottelematta. Kakku maistuu ihanalta esimerkiksi vadelmista tehdyn kastikkeen kanssa. 

Juustokakun pinnalle voit ripotella keksimurua makusi mukaan. Kuva: Reetta Pasanen
Juustokakun pinnalle voit ripotella keksimurua makusi mukaan. Kuva: Reetta Pasanen

4. Rahkatorttu marjoilla

Rahkaleivonnaisen ystävä ilahtuu raikkaasta tortusta, jonka pinnalla on sekä rahkaa että jogurttia. Koristeluun voi valita omat suosikkimarjat. 

5. Salmiakkipalat

Jos kuulut heihin, joiden mielestä mokkapala toimii aina, voit kokeilla uudenlaista versiota: salmiakkipaloja. Ei mikään perinteinen pääsiäisherkku, mutta sopii myös väreiltään hauskasti juhlapöytään. 

Mokkapaloja modernisti! Salmiakki taittaa makean täytteen makua mukavasti. Kuva: Sami Repo
Mokkapaloja modernisti! Salmiakki taittaa makean täytteen makua mukavasti. Kuva: Sami Repo
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kasvimaitoja voi käyttää vauvan ruokaan äidinmaidon tai korvikkeen ohella ja niiden sijasta. 

Tämä tiedetään: 10-kuinen lapsi voi syödä hapanmaitotuotteita sekä ruokia, joihin käytetty lehmänmaito on kuumennettu. Vuoden ikäiselle lapselle tavalliset maitotuotteet sopivat sellaisenaan, kun elimistö on tarpeeksi kypsä käsittelemään lehmänmaidon proteiineja.

Mutta miten sama toimii kasvimaitojen kanssa? Ne sopivat yleensä hyvin vauvan ruokaan, sanoo ravitsemustieteen dosentti Hanna Lagström. Hän on ollut mukana työryhmässä, joka on laatinut imeväisikäisten lasten ruokasuositukset.

– Ruuanlaitossa kasvimaidot ovat ok vauvallekin. Riisijuomaa tulee kuitenkin välttää sen sisältämän arseenin takia, Lagström sanoo.

Kasvimaidon määrä ei kuitenkaan saa nousta ruuassa liian suureksi sen sisältämän suolan takia. Käytännössä niin ei helposti käykään; alle vuoden ikäisen annokset kiinteää ruokaa ovat pieniä. Siksi kasvimaitoja voi käyttää ruuanlaitossa äidinmaidon tai korvikkeen ohella ja niiden sijasta. 

– Kun alle vuoden ikäisen lapsen päivittäinen annos kasvimaitoa jää ruokalusikalliseen tai korkeintaan kahteen, se on ok, Lagström sanoo.  

Kasvimaito ei ole korvike

Jos perheessä ei käytetä lehmänmaitoa tai se ei lapselle sovi, vuoden vanha taapero voi juoda ruokajuomanaan soija-, kaura-, kvinoa- tai muuta viljajuomaa, jossa ei ole sokeria ja joka on täydennetty kalsiumilla ja D-vitamiinilla.

Purkin kyljestä voi tarkistaa kasvimaidon ikärajamerkinnän. Kaikkiin on merkitty ikärajaksi vähintään yksi vuotta.

– Merkintä on pakollinen, ettei kasvimaitoja käytettäisi äidinmaidon korvikkeena, Lagström selittää.

– Ruuanlaitossa näitäkin voi kuitenkin käyttää jo alle vuoden ikäiselle.

Jos tuotteen ikäraja on esimerkiksi kolme vuotta, sen sisältämä kivennäis- ja hivenainemäärä voi nousta sitä pienemmälle lapselle liian korkeaksi. Siksi merkintään on tärkeää kiinnittää huomiota ja valita vauvan ruokaan toinen tuote. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mansikkaa voi tarjota aivan samoilla periaatteilla kuin muutakin kiinteää ruokaa.

Vanha hokema on tämä: kesän herkku, tuore mansikka, on allergisoiva marja, jota kannattaa tarjota vauvalle harkiten.

Nyt tiedetään, että syytä pelkoon ei ole, vakuuttaa ravitsemustieteen dosentti Hanna Lagström. Hän on ollut mukana työryhmässä, joka on laatinut imeväisikäisten lasten ruokasuositukset.

– Mansikka-aikaan voi antaa mennä vain, Lagström sanoo. 

– Mansikkaa, kuten mitään muutakaan ruoka-ainetta, ei tarvitse erityisesti vältellä. Ainoastaan hyvin allergisen lapsen perheen kannattaa neuvotella uusista ruoka-aineista neuvolassa ennen kokeiluja.

Uusia ruoka-aineita voi tarjota vauvalle sitä tiheämmin, mitä isompi hän on. Nelikuinen vauva totuttelee hitaammin, joten hänelle voi tarjota 1–2 uutta ruoka-ainetta viikossa. Puolivuotiaan lapsen suolisto on kehittyneempi, joten hän on valmiimpi ottamaan vastaan uusia ruoka-aineita nopeammassa tahdissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.