Purkkipuusti on parhaimmillaan heti tuoreena. Kuva: Niina Behm
Purkkipuusti on parhaimmillaan heti tuoreena. Kuva: Niina Behm

Purkkipuusti on niin helppo, ettei siinä voi epäonnistua. Tarvitset vain valmista croissant-taikinaa, sokeria, kanelia ja voita.

Parempaa kuin korvapuusti!

Muun muassa näin on kommentoitu kevättalven hittileivonnaista purkkipuustia, jonka resepti lähti leviämään somessa kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Gullichsenin postauksesta. Leviämiseen on syynsä, sillä valmiista croissant-taikinasta tehty purkkipuusti on ihastuttavan helppo tehdä, ja lopputulos on herkullinen. 

Yhdestä taikinapurkista tulee koko pellillinen herkkuja.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laiska leipuri luuli keksineensä jotain ainutlaatuista ja tämä surkuhupaisa tarina on tosi. Todisteita lisää stooreissa. Meillä on aina jääkaapissa purkki Danerolles croissant-taikinaa, jonka voi pamauttaa auki ja loihtia pöytään rapeita croissuja minuuteissa. Mun mies rakastaa korvapuusteja, mä luulen olevani tosi kekseliäs, siitä se idea sitten lähti. Avaa taikinapurkki ja levitä se pitkälleen pöydälle. Vuole juustohöylällä voita taikinan päästä päähän (tai sulata voi ja vedä sudilla), ripottele pinnalle 1 tl kanelia, 1 tl kardemummaa, 2 rkl sokeria. Kääri pitkäksi rullaksi ja leikkaa tulitikkuaskin pituisiksi paloiksi, nosta kukin pötkö pystyyn ja paina peukalolla lyttyyn. Valmiita palleroita tulee 15 kpl. Voitele nyytit kananmunalla ja lisää uskaltaessasi vielä nokare voita ja hienoa sokeria kunkin palleron päälle, paista 190 asteisessa uunissa n. 10-15 minuutin ajan. Joonas: Parempaa kuin korvapuusti! Minä: ”Pitää laittaa Danerollesille meiliä et tätä taikinaa voi käyttää korvapuustiin!” Kevyt Googlen hipaisu kertoi kyseisillä sivuilla olevan jo ohje croissant-taikinasta tehtäviin korvapuusteihin. Ja samaa ideaa on leipaissut taho jos toinenkin. Tehdäänpä siis näihin uniikkeihin puusteihin kuorrutus, joka ainakin on parempi kuin naapurissa. Sekoita kulhossa 50 g Philadelphia-tuorejuustoa, ~1 dl tomusokeria ja 1-2 rkl maitoa, pakkaa pursotinpussiin tai laappaa lusikalla uunituoreiden ”korvapuustien” päälle. Ja kyllä, ne ovat parempia kuin korvapuustit! Valmistuu vartissa, ei tule tiskiä, ei voi mennä pieleen. Lopputuloksena tahmeita (trendien aallonharjalla on nyt tahmeat syötävät), vähän rapeita, rasvaisia ja no, mitä sitä ihminen tämmöiseltä nyytiltä voi enempää odottaa! Testaa! #purkkipuusti #hannagkokkaa

Henkilön Hanna Gullichsen (@hannagullichsen) jakama julkaisu

 

Purkkipuusti

  • 1 tlk valmista croissant-taikinaa
  • voita
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl sokeria
  • (1 tl kardemummaa, jos haluat)
  • kananmunaa voiteluun

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Avaa taikinapurkki ja levitä taikina pitkälleen pöydälle. Vuole voipaketista siivuja taikinan pinnalle tai voitele voisulalla. Ripottele sokeri, kaneli ja halutessasi kardemumma päälle. 

Rullaa taikina pitkäksi pötköksi ja leikkaa se 3–4 cm pituisiksi palasiksi. Nosta kukin pötkö pystyyn ja laita uunipellille leivinpaperin päälle. 

Voitele pötköt kananmunalla ja paista niitä 10–15 minuutin ajan.

Pst. Valmiista croissant-taikinasta teet hetkessä muitakin herkkuja – vaikka crohveleita

Vierailija

Niin siis tässä tehdään valmistaikinasta pullan näköisiä leivonnaisia? Oliko tässä jokin uusi juttu? Kohta varmaan esitellään uutena ja ihmeellisenä ideana se, että torttutaikinasta voi tehdä pyöreällä piparimuotilla pyöreitä leivonnaisia, joihin laitetaan aprikoosihilloa tai muuta uunin kestävää ei-luumuhilloa sekä värillisiä strösseleitä. Tai se, että tehdään kääretorttu, leikataan se pötkö paloiksi, kunkin pikkutorttusen päälle kermavaahtoa ja koristeeksi persikkasiivu tms. Mutta ehkä ne on uudelle sukupolvelle uutta ja ihmeellistä, täytyyhän se pyöräkin keksiä joka polvessa uudelleen. Vähän niin kuin seksikin.

Vierailija

Näitähän on hätävarana ylläripyllärivieraille väännetty aina. Tai noita aiemman kommentoijan mainitsemia kääretorttuleivoksia. Tartteeko oikeesti jokaisen sukupolven keksiä polkupyörä uusiksi ja esitellä se vielä omana keksintönään?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla