Ruoka maistuu entistä paremmalta, kun jokainen saa kääriä nyyttinsä itse. Laitetaanko ahventa ja perunaa vai kanaa sekä kasviksia?

50 min

8 annosta

Ahven-perunanyytit

8 keitettyä perunaa

600 g ahvenfileitä

1 sipuli

suolaa ja mustapippuria

2 rkl tilliä

4 rkl margariinia tai voita

1 sitruunan kuori ja mehu

Kana-kasvisnyytit

3 broilerinfileetä

1 sipuli

neljännes varhaiskaalia

3 porkkanaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

4 rkl öljyä

4 rkl (chilillä maustettua) tuorejuustoa

  1. Valmistele ahvennyytit: Viipaloi perunat ja kuori ja hienonna sipuli. Jos kokkaat myös vauvalle, ota hänelle vauvalle erilleen perunaviipaleita sekä pala ahventa, josta nypit tarkasti ruodot pois. Mausta loput perunat ja ahvenfileet suolalla ja pippurilla.
  2. Valmistele myös kananyytit: Suikaloi broilerinfileet ja kuori ja suikaloi sipuli, varhaiskaali ja porkkanat. Ota vauvalle erilleen pari siivua broileria ja muutama pitkä palanen porkkanaa. Mausta muiden broilerisuikaleet suolalla ja pippurilla.
  3. Kokoa ahvennyytit. Leikkaa foliopalojen päälle sopivat palat leivinpaperia. Laita vauvan annokseen perunaviipaleita ja ruodoton ahvenpala, tilliä ja nokare margariinia. Purista päälle sitruunamehua. Tee loput nyytit: asettele leivinpapereille perunaviipaleita, ahvenfilee, tilliä ja voita. Raasta päälle sitruunankuorta ja purista mehua. Taittele folionyytit kiinni. Kypsennä grillissä noin 20 minuuttia.
  4. Kokoa kana-kasvisnyytit: Laita vauvan annokseen siivu broileria sekä porkkanapalaset. Mausta ne lorauksella öljyä ja halutessasi pippurilla. Tee loput nyytit: Jaa varhaiskaalia, sipulia ja porkkanaa folioille leivinpaperien päälle. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja lisää lusikallinen öljyä kuhunkin. Lisää broilerisuikaleet ja ruokalusikallinen tuorejuustoa. Taittele nyytit kiinni ja kypsennä grillissä 30–40 minuuttia.

Vinkki! Jos jätät suolan ja tuorejuuston pois, voit tehdä vauvan annoksen samassa nyytissä aikuisen annoksen kanssa. Lisää suola jälkeenpäin omaan annokseesi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen

Bloggari Tiina Arponen vinkkaa maistuvat herkut leppoisiin kesäpäiviin. 

Pidät käsitöihin keskittyvää Muita ihania -blogia. Millainen ruuanlaittaja olet?

”Teen melko tavallisia arkiruokia. Suurin toiveeni on, että tekemäni ruoka maistuisi kaikille kolmelle lapselleni. Joskus innostun kokkaamaan pitkän kaavan mukaan. Silloin leivon sämpylöitä ja valmistan pihvit sekä salaatit itse alusta alkaen. Sanoisin, että olen hyvä ruuanlaittaja, mutta en aina erityisen innostunut, joten kalapuikot ovat välillä ihan ok.”

Grillikausi on alkanut. Mitkä ovat teidän perheenne kesäsuosikkeja?

”Makkara ja maissi tietysti ovat lasten lemppareita. Itse tykkään valmistaa siihen seuraksi jotain hyvää lihaa, ananasta, sieniä sekä muhkean salaatin. Kun pöydässä on paljon kaikkea, ollaan täydellisen grilliaterian ytimessä.”

Asutte kerrostalossa, jonka sisäpihalta löytyy asukkaiden yhteinen grillipaikka. Mitä siellä yleensä valmistuu? 

”Kesäisin grillaamme pihallamme harva se ilta. Useimmiten paistamme makkaraa, hodareita ja erilaisia vartaita, mutta viime kesänä innostuimme myös pyöräyttämään pizzoja naapureiden kanssa.”

Grillatut maissit

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Maissi on kesäpöydän klassikko. Kokeile maustaa maissi majoneesilla, ja saat siihen uutta twistiä. Ohjeen löydät täältä.

Tortillaveneet

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Tortillaveneistä saat helposti varioitua kasvis- ja lihaversion. Tästä löydät ohjeen hauskoihin kesäherkkuihin.

Jäätelö ja paahdetut mansikat

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Helppo herkku syntyy ilman jäätelökonetta. Voit tarjoilla jäätelön lisukkeena mansikoita, mutta myös muut marjat käyvät. Kurkkaa resepti täältä!

Juttu on julkaistu kesäkuun Meidän Perheessä.

Avokado-päärynäjätski säilyy pakastimessa noin kaksi kuukautta – siis ellette syö kaikkia heti. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Avokado-päärynäjätski säilyy pakastimessa noin kaksi kuukautta – siis ellette syö kaikkia heti. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kulho, pehmis vai puikko? Näillä resepteillä teet jätskiä itse koko porukalle.

Avokado-päärynäjäätelöt 

Vihreät jätskit on todella helppo tehdä kolmesta raaka-aineesta. Varmista, että kaikki hedelmät ovat hyvin kypsyneitä, niin jäätelöön tulee ihanan makea maku. Koska nämä puikot ovat pelkkää hedelmää, ne sopivat vauvallekin.


Mango-banaanipehmis

Maailman helpoimpana pehmiksenä tunnettu herkku on todella helppo tehdä. Pakasta banaaniviipaleita valmiiksi, niin pehmis syntyy viidessä minuutissa. Myös tämä resepti sopii vauvasta alkaen. 


Mansikkainen nice cream -kulho

Herkullinen ja kaunis marjajälkkäri käy vaikka aamupalasta. Lisukkeita vaihtelemalla se muistuttaa enemmän jäätelöä tai smoothiekulhoa. Tee oma versiosi!


Kinuski-suklaajäätelö

Perinteinen jäätelö onnistuu hyvin ilman jäätelökonetta. Suklaisessa jätskissä maistuu trendikäs suolakinuski. Käytä suklaahippuina omaa lempparisuklaatasi. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.