Kenelle rotavirusrokote annetaan ja miksi?

Rotavirusrokote tulee syyskuussa osaksi kansallista rokotusohjelmaa. Kaikki 1.7.2009 ja sen jälkeen syntyneet saavat rotavirusrokotteen ilmaiseksi neuvolasta. Rokotussarjaan kuuluu kolme suun kautta annettavaa annosta. Suositus on, että lapsi saa rokotteen kahden, kolmen ja viiden kuukauden iässä.

Rotavirusrokote keventää lapsen sairastelua merkittävästi. Vaikeista ripulitaudeista vältytään jopa 90-prosenttisesti. Rotavirus on yleisin pikkulasten vaikean ripulin aiheuttaja. Epidemia kestää yleensä vuodenvaihteesta kesäkuuhun.

Rotavirusripuli tarttuu herkästi, sillä ripulin aikana ulosteeseen erittyy suuria määriä virusta. Hyväkään hygienia ei auta ehkäisemään viruksen leviämistä esimerkiksi kotona tai päiväkodissa. Lähes jokainen lapsi on viiden vuoden ikään mennessä sairastanut rotavirusripulin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rotavirusripuli on rankka tauti, joka johtaa helposti kuivumiseen. Oireet ovat kuume, vetinen ripuli ja oksentelu. Joka vuosi yli 20 000 lasta sairastaa rotavirusripulin, ja taudin aiheuttamat terveydenhuoltomenot ovat huomattavat. Rokote vähentää myös sairaalainfektioiden määrää ja vanhempien poissaoloa töistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa on harvinaista, että lapset kuolevat ripuliin, mutta rokotteen ansiosta niiltäkin kuolemilta vältyttäneen. Kun imeväiset rokotetaan, on odotettavissa, että muutkin sairastavat rotavirusta vähemmän.

Rotarokote on turvallinen ja hyvin siedetty. Pieni osa rokotetuista lapsista saa ripulia tai löysiä ulosteita. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat ilmavaivat, pulauttelu ja ärtyneisyys tai kuume.

Teksti: Meidän Perhe

Lue myös artikkelit: Mikä on lasten rokotetutkimus? ja Hanki parempi vastustuskyky

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla