Isoset – Suomen suurin maallikkoliike!

Isoset ovat Suomen suurin maallikkoliike

Rippikoulu on tärkeä osa suomalaista nuorisokulttuuria. Vuonna 2011 rippikoulun kävi 53 428 alle 18-vuotiasta. Rippikoulu tavoitti 15 vuotta täyttävistä 83 prosenttia.

Uskonnollisesti sitoutumattomilla Prometheus-leireillä käy vuosittain 900–1000 nuorta. ja heistä noin 30 prosenttia on kirkon jäseniä. Rippikoulun käyminen ei siis estä osallistumasta Prometheus-leirille. Samoin rippikouluun voi tulla, vaikka ei kuuluisi kirkkon.

Kun rippikoulua käyvien 15-vuotiaiden lukumäärään lisätään 16–17-vuotiaat ja aikuiset, rippikoulun kokonaistavoittavuus on 86,2 prosenttia.

– Eurooppalaisessa mittakaavassa suomalainen rippikoulu tavoittaa poikkeuksellisen paljon kansalaisia, vaikka rippikoulun käyminen on täysin vapaaehtoista, kertoo rippikoulutyöstä vastaava työalasihteeri Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta.

Rippikoulu tavoittaa tytöt ja pojat yhtä hyvin, ja sen maine nuorten keskuudessa on hyvä.

Sosiaalinen paine rippikoulun käymiseksi on viime vuosikymmeninä pienentynyt, mutta suosiota se ei ole laskenut. Rippikoulutkin ovat muuttaneet muotoaan. Teema- ja harrastusrippikoulut, kuten vaellusriparit, ovat yhä yleisempiä. Yhdeksän kymmenestä rippikoulusta sisältää keskimäärin kahdeksan vuorokauden pituisen leirijakson.

Rippikoulu tuo oikeuksia

Yksi syy riparin suosioon ovat sen tuomat oikeudet, joista tunnetuin on oikeus kirkolliseen vihkimiseen. Vihkimiseen riittää rippikoulu, konfirmaatiota ei tarvita.

– Rippikoulun ja isostoiminnan merkitys myös nuorten mielenterveyden vaalijana ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisijänä on mielestäni kiistaton, Jarmo Kokkonen sanoo.

Myös kirkon tarjoama isostoiminta on hyvin suosittua. Vuonna 2011 isoskoulutukseen osallistujia oli noin 25 000. Heistä isosina toimi lähes 16 000. Isoset toimivat rippikouluissa ryhmänjohtajina, järjestävät ohjelmaa ja pitävät hartauksia.

– Isoset on Suomen suurin maallikkoliike. Noin kolmasosa rippikoulun käyvästä ikäluokasta toimii vapaaehtoisena vertaisohjaajana, Kokkonen sanoo.

Rippikoulusuunnitelman lähtökohtana ovat nuorten aidot elämänkysymykset, joihin etsitään vastauksia luterilaisesta perinteestä käsin. Esimerkiksi oikeudenmukaisuus ja lähimmäisenrakkaus ovat rippikoulun keskeistä sisältöä. Yhä tärkeämmiksi pohdittaviksi ovat nousseet sellaiset asiat kuin suhde vanhempiin, ystäviin, omaan sukupuolisuuteen ja seksuaalisuuteen sekä vastuu luomakunnasta.

Muista myös netin lastenkirkko

Ennen ripari-ikää voi käydä esimerkiksi lastenkirkossa. Netissä toimiva Lastenkirkko.fi järjestää pääsiäisen aikaan runsaasti erilaisia virtuaalitilaisuuksia, joista ovat vastuussa seurakuntien työntekijät. Lastenkirkon videoseinillä, tarinalaatikoissa ja jukeboksissa on pääsiäisestä kertovia videoita, lauluja ja tarinoita.

Esimerkiksi pääsiäispäivänä 8.4. voi katsoa ja kuulla Ilon konserttia, ja kiirastorstaina on vuorossa pääsiäisvaellus.

– Lastenkirkko.fi on muutaman klikkauksen päässä. Se on hyvä kohtaamispaikka lapsille, jotka eivät muuten osallistu seurakunnan toimintaan, hankekoordinaattori Katri Saarela sanoo.

Lastenkirkossa seikkaillaanyli  seurakuntarajojen. Toiminta on samankaltaista kuin oikeassa seurakunnassa. Virtuaalitilaisuuksia on elävöitetty lapsia kiinnostavilla elementeillä.

Lastenkirkko.fi on virtuaalinen kirkko, joka edellyttää sisäänkirjautumisen.

 

Vierailija

Rippikoulu pitää pintansa

itse olen isosena ollut. Musta riparilla oli niin hauskaa (vaikka oppitunnit jeesuksineen ei ollut mitään kamalan mukavia), että halusin kokea riparin uudestaan. "kouluttauduin" myös superisoseksikin vaikka sitten enää toista kertaa en superina mennyt leirille. meillä oli mukava isos porukka ja kerran viikossa illalla käynti isoskoulutuksessa oli mukavaa ja koulutusleirit olivat hauskoja. Ja niin meille ei maksettu mitään palkkaa, päinvastoin rahaa meni niihin isoskoulutus leireihin.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Helppoa kuin mikä: sekoita ainekset ja jätä yöksi värjäytymään.

Pääsiäismunien värjäämiseen tarvitset väriaineen lisäksi suolaa ja etikkaa, jotka auttavat väriä kiinnittymään kananmunankuoren pintaan.  

Tee näin:

Keitä kananmunat ensin koviksi. Voit myös laittaa raa'an kananmunan kiehumaan samaan aikaan värjäysaineen kanssa, mutta silloin väri jää haaleammaksi. Syvän tuloksen saat, kun jätät kananmunat värjäytymään yöksi jääkaappiin.

Voit käyttää värjäyskippoina vaikkapa juomalaseja. Kaada nestettä päälle sen verran, että muna peittyy kokonaan.

Vihreä – käytä pinaattia

 • 1 dl pakastepinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää pinaatti ja suola. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä. Lisää etikka ja kaada kippoon kananmunan päälle. 

Ruskea onnistuu kahvilla

 • 3 rkl kahvinporoja tai pikakahvia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kahvi. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle ja jätä värjäytymään.  

Keltainen lähtee kurkumasta

 • 3 rkl kurkumaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kurkuma. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle.

Punainen – pelkkä punajuuriliemi riittää

 • 2 dl etikkapunajuuren lientä
 • Kaada liemi lasiin kananmunan päälle. Anna värjäytyä. 

Sininen syntyy mustikoista

 • 3 dl mustikoita
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää mustikat ja suola. Anna kiehua 10 minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada astiaan kananmunan päälle ja anna värjäytyä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.