Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hoida tiehyttukos hyvin, niin voit välttyä rintatulehdukselta.

Kun sen kerran on kokenut, sen muistaa aina: kipeästi kuumottava, punainen rinta ja nopeasti kohoava, horkkamainen kuume.

Rintatulehdus iskee tyypillisesti ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksestä, mutta voi tulla myöhemminkin imetyksen aikana. Tulehdukselle altistavat rinnanpään haavaumat ja huonosti tyhjenevä rinta.

Joskus rinnan tyhjenemistä voivat ehkäistä yllättävätkin asiat kuten puristavat rintaliivit tai olkalaukun hihna.
Maidonlähteistä kannattaa imetyksen aikana pitää hyvää huolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rintatulehdus voi alkaa pakkautuneesta maidosta

Rintatulehduksen takana on yleensä stafylokokkibakteeri, joka pääsee rintarauhaseen nännin päässä olevan haavauman kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki rintatulehdukset eivät ole kuitenkaan bakteerin aiheuttamia. Tulehduksen syynä voi olla maidon pakkautuminen rauhasiin, mikä voi edelleen aiheuttaa tiehyttukoksen ja tulehduksen tyyppiset oireet.

Tarkkaile siis tiehyttukosta, kovaa ja aristavaa paakkua rinnassa, ja hoida se pois. Aloita imettäminen tukkeutuneesta rinnasta, ja annan vauvan imeä tavallista tiuhemmin.

Suihkuta kipeää rintaa lämpimällä vedellä, peitä lämpimillä kääreillä ja hiero ärtynyttä kohtaa varovasti. Varokeinot toimivat usein, eikä tiehyttukos ehdi kehittyä tulehdukseksi.

Miten rintatulehdusta hoidetaan?

Rintatulehduksen toteamiseen ei tarvita laboratoriokokeita, oireet ja taudinkuva kertovat mistä on kyse.

Lievässä, kuumeettomassa tulehduksessa oireiden seuranta ja rinnan tyhjentäminen voivat riittää hoidoksi.

Kun tulehdus pahenee, kuume nousee nopeasti, usein 40 asteeseen, ja koko rinta aristaa voimakkaasti. Pahoinvointi, päänsärky ja lihaskivut vaivaavat usein myös.

Toimi näin:

  • Tärkeintä on, että tyhjennät rinnan kunnolla. Rinta tyhjenee helpommin, kun lämmität sitä ennen imetystä lämpimällä suihkulla. Hiustenkuivaajalla lämmittäminen voi toimia myös.
  • Jos tuntuu, ettei rinta tyhjene hyvin, vaihtele imetysasentoja. Rinta tyhjenee parhaiten vauvan leuan puolelta. Jos vauva kieltäytyy imemästä, rintaa voi tyhjentää myös lypsämällä tai rintapumpulla.
  • Jos kipu jatkuu yli 6–12 tuntia ja kuume nousee, on mentävä lääkäriin. Jos tulehdus pitkittyy, rintaan voi kehittyä kyhmyinen paise.
  • Lääkäri määrää tulehdukseen antibioottihoidon. Imettämistä voi jatkaa entiseen tapaan lääkekuurin aikana.
  • Pidä rinnat lämpiminä.
  • Ota kipuun tulehduskipulääkettä.
  • Juo riittävästi. Ja muista levätä!

Lähteet

Terveyskirjasto Duodecim

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri / Haasteita imetyksessä
Neuvolatyön käsikirja, Tammi

Sisältö jatkuu mainoksen alla