Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hoida tiehyttukos hyvin, niin voit välttyä rintatulehdukselta.

Kun sen kerran on kokenut, sen muistaa aina: kipeästi kuumottava, punainen rinta ja nopeasti kohoava, horkkamainen kuume.

Rintatulehdus iskee tyypillisesti ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksestä, mutta voi tulla myöhemminkin imetyksen aikana. Tulehdukselle altistavat rinnanpään haavaumat ja huonosti tyhjenevä rinta.

Joskus rinnan tyhjenemistä voivat ehkäistä yllättävätkin asiat kuten puristavat rintaliivit tai olkalaukun hihna.
Maidonlähteistä kannattaa imetyksen aikana pitää hyvää huolta.

Rintatulehdus voi alkaa pakkautuneesta maidosta

Rintatulehduksen takana on yleensä stafylokokkibakteeri, joka pääsee rintarauhaseen nännin päässä olevan haavauman kautta.

Kaikki rintatulehdukset eivät ole kuitenkaan bakteerin aiheuttamia. Tulehduksen syynä voi olla maidon pakkautuminen rauhasiin, mikä voi edelleen aiheuttaa tiehyttukoksen ja tulehduksen tyyppiset oireet.

Tarkkaile siis tiehyttukosta, kovaa ja aristavaa paakkua rinnassa, ja hoida se pois. Aloita imettäminen tukkeutuneesta rinnasta, ja annan vauvan imeä tavallista tiuhemmin.

Suihkuta kipeää rintaa lämpimällä vedellä, peitä lämpimillä kääreillä ja hiero ärtynyttä kohtaa varovasti. Varokeinot toimivat usein, eikä tiehyttukos ehdi kehittyä tulehdukseksi.

Miten rintatulehdusta hoidetaan?

Rintatulehduksen toteamiseen ei tarvita laboratoriokokeita, oireet ja taudinkuva kertovat mistä on kyse.

Lievässä, kuumeettomassa tulehduksessa oireiden seuranta ja rinnan tyhjentäminen voivat riittää hoidoksi.

Kun tulehdus pahenee, kuume nousee nopeasti, usein 40 asteeseen, ja koko rinta aristaa voimakkaasti. Pahoinvointi, päänsärky ja lihaskivut vaivaavat usein myös.

Toimi näin:

  • Tärkeintä on, että tyhjennät rinnan kunnolla. Rinta tyhjenee helpommin, kun lämmität sitä ennen imetystä lämpimällä suihkulla. Hiustenkuivaajalla lämmittäminen voi toimia myös.
  • Jos tuntuu, ettei rinta tyhjene hyvin, vaihtele imetysasentoja. Rinta tyhjenee parhaiten vauvan leuan puolelta. Jos vauva kieltäytyy imemästä, rintaa voi tyhjentää myös lypsämällä tai rintapumpulla.
  • Jos kipu jatkuu yli 6–12 tuntia ja kuume nousee, on mentävä lääkäriin. Jos tulehdus pitkittyy, rintaan voi kehittyä kyhmyinen paise.
  • Lääkäri määrää tulehdukseen antibioottihoidon. Imettämistä voi jatkaa entiseen tapaan lääkekuurin aikana.
  • Pidä rinnat lämpiminä.
  • Ota kipuun tulehduskipulääkettä.
  • Juo riittävästi. Ja muista levätä!

Lähteet

Terveyskirjasto Duodecim

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri / Haasteita imetyksessä
Neuvolatyön käsikirja, Tammi

Moi! Mitä te teette? Kuva: iStockphoto

”Kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista vain seiso siellä”, kolmen lapsen äiti tunnustaa.

”Nyt ymmärrän, mistä pimeässä ja peiton alla -myytti on lähtöisin. Lapsiperheestä”, kertoi 39-vuotias kahden lapsen äiti sen jälkeen, kun hänen nuorimmaisensa tassutti vanhempien makuuhuoneeseen kesken seksin.

Sen jälkeen ei tehnyt enää mieli pitää valoja päällä. 

Seksi pikkulapsiaikanakin on kuitenkin mahdollista, vaikkakin harvoin kovin spontaania. Kun arki ja ylimääräiset silmäparit kotona asettavat rajoituksensa aikuisten keskinäiselle kanssakäymiselle, tarvitaan vinkkejä heiltä, jotka asiasta tietävät: pienten lasten vanhemmilta. 

1. Tarjoa ruutuaikaa. 

”Kun lapsemme olivat pienempiä, heidät sai tehokkaasti naulittua puoleksi tunniksi ruudun ääreen pistämällä Muumit pyörimään. Edelleen, kun kuulen ohjelman tunnusmusiikin, mieli vaeltaa seksiin.” Nainen, 28, kolme lasta

2. Luota lukkoon.

”Lukittava makkarin ovi on ihan ehdoton. Lapsetkin tietävät, että äiti ja isä laittavat välillä oven lukkoon, kun haluavat jutella rauhassa keskenään.” Nainen, 37, kolme lasta

3. Mene saunaan. Tai ”saunaan”.

”Kylpyhuoneen ovessa on lukko, joten lasten hereillä ollessa harrastamme seksiä siellä. Ilmoitamme menevämme kahdestaan päiväsaunaan – tai vain 'satumme' yhtä aikaa suihkuun. Kun laittaa suihkun täysillä valumaan, ei tarvitse olla edes ihan hipihiljaa.” Nainen, 38, kaksi lasta 

4. Muista kuuloetäisyys.

”Seksiä harrastetaan vain, kun lapset ovat nukkumassa, ja silloinkin eri kerroksessa kuin lastenhuone on. Portaiden narahtelu paljastaa yössä vaeltelijat, joten meille jää aina aikaa teeskennellä, että katseltiin tässä vain telkkaria… Se toimii, jos kylpytakki on käden ulottuvilla.” Nainen, 38, kaksi lasta

5. Odota iltaan.

”Minun on vaikea antautua seksin vietäväksi, jos lapset katsovat seinän takana Pikku Kakkosta. Se tunne, että lapset saattavat tulla koska vain, ei kiihota. Siksi meillä on seksiä lähinnä iltaisin lasten jo nukkuessa tai jos lapset eivät ole jostain syystä kotona. Iltaisinkin kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista seiso siellä tuijottamassa häkeltyneenä.

Ikimuistoisimmat kokemukset liittyvät siihen, kun melkein laukeamisen hetkellä lapsen kuulee oksentavan viereisessä huoneessa. Lapsiperheessä todella mennään tunnelmasta toiseen sekunnissa.” Nainen, 42, kolme lasta

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Kuva: Satu Kemppainen.

Miksi taaperoimetys aiheuttaa hämmennystä ja hävettää?

Olen imettänyt kolmesti. Kaikki kolme lasta ovat saaneet maitoa myös muualta kuin rinnoistani. En suunnitellut imetysteni pituutta tai tapaa. Jokaisen lapsen imetyksestä olen oppinut jotakin.

Ensimmäisen lapsen kanssa, voi taivas, yli kymmenen vuotta sitten, imetys oli kamalaa. Suihkin suihkutisseillä maitoa kahvilassa vieraisiin pöytiin. Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Rinnat paisuivat liiasta pumppauksesta äärirajoille. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken. Myönnän, että sulkeuduin vauva-aikana kotiin, koska en halunnut yleisöä maitosodalleni. Sota kesti lähes vuoden, ja olin onnellinen, kun se loppui.

Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken.

Toisen lapsen kanssa osasin laittaa tissini kuriin ajoissa. Kun imetys ei ollut jatkuvaa taistelua, se todella oli käsittämättömän vaivatonta. Yhtäkkiä imettäminen puistonpenkillä, appiukon vieressä tai vaikka lätkämatsissa tuntui helpolta. Silti imetin tätä lasta lyhyemmän ajan kuin esikoista, vain kahdeksan kuukautta, koska lapsi itse halusi niin. Ja minäkin halusin.

Kolmas lapseni ryömi heti synnytyksen jälkeen rinnalleni. Hän rakasti olla rinnalla, ja minä rakastin vain katsella häntä. Yhtäkkiä minulla ei ollut kiire minnekään. En huomannut mitään rasittavia tiheän imun kausia, vaan antauduin imetykselle. Olin valmis tasaamaan hengitykseni, rentoutumaan. Kuin huomaamatta lapseni täytti vuoden, ja hups, olinkin taaperoimettäjä.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Olenko se todella minä?

En ollut koskaan ajatellut imetyksen maksimipituutta, mutta en nähnyt itseäni taaperoimettäjänä. Lapsi oli täyttänyt maagisen yhden vuoden, ja yhtäkkiä leppoisa imetyshetki vaihtui salakähmäiseen pälyilyyn. Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Rajoittaako tämä vapauttani? Miksi en osaa lopettaa?

Kun joku kysyi, että imetinkö vielä, vastasin kaarrellen, että juu, mutta lopettelemassa ollaan, on tuo lapsi vain vähän tissin perään. Oikeasti me molemmat olimme tissin perään. Olimme koukussa hetkeen, jossa saatoimme unohtaa päiväkodin, työt ja vanhempien sisarusten käninän, ja vain tuijottaa toisiamme, olla lähellä. Toki poika saattoi olla koukussa itse tuotteeseenkin.

Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Miksi en osaa lopettaa?

Minusta oli tullut kaappi-imettäjä. Niin syvään minussa oli kirjoitettu, että taaperoimetys on jotenkin outoa. Tunnen edelleen sitä kohtaan ristiriitaa. Mikä saa minut ajattelemaan niin? THL:n imetyssuositus on vuosi ja WHO:n kaksi vuotta. Kukaan ei kauhistellut tai pilkannut, vaikka imetin taaperoa.

Jokaisella meillä on omanlaisensa äiti-identiteetti. Lapsen kasvatus ja siihen liittyvät valinnat ovat jatkuvaa identiteetin vahvistamista. Taaperoimetys ei kuulunut minun identiteettihorisonttiini, ja oli siksi kipukohta.

Tiedän, etten ole ainoa kaapissa imettänyt. Tiedän äitejä, jotka kipuilevat pitkäksi venyneen imetyksen kanssa kuukausia, koska omat ja ulkopuolen odotukset ovat ristiriidassa. Ja sitten tiedän äitejä, jotka pystypäin imettävät tai ovat imettämättä juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin itseä ja lasta huvittaa. Te olette esikuviani!

Mutta meille epävarmoille äideille sanoisin: Imetystaipaleesi pituus on sinun oma, yksityinen asiasi. Siinä ei ole mitään hävettävää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.