Virvonta jakaa mielipiteet. Lue, millainen on virpomisen etiketti.

Virvonta on terveyden ja onnen toivotus – tai sunnuntaiaamuna ovikelloa renkuttava lapsilauma, joka vaatii ventovierailta karkkia.
Monen lukijan perheessä virpominen on odotettu kevään merkki. Melkein yhtä moni kuitenkin toivoo, ettei oma ovikello sunnuntaina soisi.
Meidän Perhe keräsi netissä mielipiteitä virpomisesta. Ohjeet onnistuneeseen virpomiseen löytyvät jutun lopusta.

Rakas leikki...

Monilla paikkakunnilla virpomiseen kuuluu noita-asu – ja ainakin kauniiksi koristeltu oksa.
– Virpominen on ihana perinne! Haemme pajunoksat koko perheen voimin, ja lapset valmistelevat oksat ja noita-asut huolella, yksi Meidän Perheen nettisivujen kommentoija sanoo. Perheen isommatkin lapset osallistuvat leikkiin ja lähtevät virpomaan pikkusisarusten mukana.
– Lapseni rakastivat tätä perinnettä. Nyt, kun he ovat aikuisia, otan mielelläni vastaan uuden sukupolven virpojat ja hankin heille pääsiäismunia palkaksi, kertoo toinen äiti.

... Vai kerjäämistä?

Moni sen sijaan pitää virpomista kerjäämisenä.
– Virpomien on riesa. Vieraita lapsia juoksee ovella, ja jos ei ole tarpeeksi hyvät tarjoilut, haistatellaan. Pihalle heitellään karkkipaperit, toteaa yksi kommentoija.
– En anna lasteni virpoa. Koen sen kerjäämisenä, sanoo toinen.
Ne jotka pitävät virpomista riesana, eivät avaa ovea – tai jopa pakenevat palmusunnuntaita mökille. Omat lapset eivät kinu virpomista, jos tarjolla on kivempaa tekemistä.
– Meillä sattuu yleensä uimahallireissu palmusunnuntain aamupäiväksi.

Vieraille oville

Useimmat lapset virpovat tuttujen luona: esimerkiksi isovanhempien, kummien, naapureiden ja toisten lapsiperheiden. Monet vanhemmat ihmettelevät vierailla ovilla kiertäviä virpojia.
– En uskaltaisi päästää lapsia kiertelemään ovelta ovelle. Sitä paitsi tuntemattomia ei ole tapana virpoa, eikös se ole ahneutta.
Ristiriitaisia tunteita aiheuttaa, jos virpomaan tulevat oman lapsen kiusaajat.

Vitsa sulle, makkara mulle

Rahan antaminen ei Meidän Perheen lukijoiden mielestä kuuluu virvontaan. Mieluisin palkinto on suklaamuna tai jokin muu pieni makeinen. Pienet rusinarasiat ja hedelmät ovat myös hyviä – ainakin virpojien vanhempien mielestä.
Tosin palkaksi on saatu myös pötkö lauantaimakkaraa.

Perinteiden sekoitusta

Vanha itäsuomalainen tapa on toivottaa virpomalla siunausta, eikä siihen kuulu noita-asu. Länsi-Suomessa taas on pukeuduttu trulleiksi ja kierrelty talosta taloon.
Nykyinen virpominen on perinteiden sekoitus, eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Monilla paikkakunnilla palmusunnuntain asuissa on nähty vaikutteita yhdysvaltalaisesta halloweenista. Joitakin tämä ärsyttää – mutta eniten kuitenkin ärsyttävät kiukkuiset aikuiset.
– Joskus meidän aikuisten pitää ajatella asioita hyvällä, onhan kyse lapsista. Maailmaan mahtuu paljon suurempaa pahaa kuin pienet ja vähän isommatkin pääsiäisnoidat!

Virpomisen etiketti: 10 ohjetta

  • Hae pajunoksat syrjäiseltä paikalta ja taita oksat siististi. Älä revi oksia pihoilta tai portinpielistä.
  • Näe vaivaa oksien koristelussa. Vanhemmat auttavat lapsia vähintään tarvikkeiden hankinnassa.
  • Virpoja pukeutuu esimerkiksi noidaksi, kissaksi, pupuksi tai muutoin teemaan sopivasti – tai vain siisteihin vaatteisiin, miten paikkakuntasi tapa on. Havujen heiluttelu verkkariasussa ei käy virpomisesta.
  • Sovi lapsen kanssa, missä saa virpoa. Hyvä sääntö on, että virpoa saa vain tutuille: esimerkiksi kummeille, isovanhemmille, naapureille ja tutuille perheille.
  • Vanhemmat voivat sopia virpomisesta ennakkoon. Leikki on turvallinen ja hauska, kun virpojat otetaan hyvin vastaan.
  • Jos ovea ei avata, ovikelloa ei saa soittaa monta kertaa. Vauvaperheet eivät halua pimpotusta päiväuniaikaan, eivätkä vuorotyöläiset herätä virvontaan.
  • Virpojat kysyvät, saako virpoa.
  • Virpojat antavat koristellun vitsan ja saavat pienen palkkion.
  • Kiitos ja hyvän pääsiäisen toivotus kuuluvat asiaan molemmin puolin.
  • Virpojat eivät heitä karkkipapereita maahan.
Vierailija

Riesa vai ihana perinne – neuvo lapselle virpomisen etiketti

Kyllä tekis mieli itkeä, kun näitä kommentteja lukee.. Hartaasti toivon, ettei teillä, hyvät kommentoijat, ole vielä omia lapsia. Ja toivottavasti ei ennen asennemuutosta tule olemaankaan! Itselle on lapsuudesta jäänyt ihanan lämpimiä muistoja virpomisesta, sillon kierrettiin kyllä koko naapurusto ja mahdollisesti pidempäänkin, niin kiersivät lähes kaikki kulmakunnan mukelot. En voisi koskaan kuvitella kieltäväni virpomista lapsiltani sitten joskus, kun heitä saan. Ihana pääsiäisperinne, joka...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.