Koko perheen herkut -uutuudesta löydät tämän kesän huippureseptit uusiin, helppoihin lempiruokiin.

Mitä ruokaa me tänään syödään? Ja miten ruuanlaitto olisi mahdollisimman helppoa myös perheessä, jossa on pieniä lapsia?

Me teimme Koko perheen herkut -ruokakirjan, josta löydät 43 kesään sopivaa huippureseptiä sekä vinkit siihen, miten ruokailusta tulee päivän paras hetki. Kaikki reseptit on rakennettu niin, että niistä syntyy helposti oma versio myös puoli vuotta täyttäneelle vauvalle.

Mukana on herkullisia ohjeita grilliin ja piknikille, vikkelästi valmistuvia lounaita sekä ihanimmat jälkiruuat. Kirja on myynnissä Lehtipisteissä. 

Ja millaisia reseptejä sieltä löydätkään? Esimerkiksi tällaisia:

Lohi-kurkkuvartaat

4 annosta

1 kurkku

400 g tuoretta lohta

1 rkl öljyä

1 ps retiisejä

1 tl suolaa

Wasabi-piimäkastike

2 dl piimää

1 tl wasabia

½ punttia tilliä

1 rkl sitruunamehua

½ tl sokeria

½ tl suolaa

  1. Leikkaa kurkku noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ota muutama pala vauvalle erilleen. Levitä loput palaset leikkuulaudalle ja ripottele päälle suolaa. Pyyhi neste pois talouspaperilla ja käsittele samaan tapaan toinen puoli.
  2. Leikkaa lohi samankokoisiksi palasiksi kuin kurkut. Pyöräytä lohipalat kulhossa öljyssä. Huuhtaise retiisit ja puolita ne, jos ne ovat suuria. 
  3. Tee kastike. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Jatka soseuttamista niin pitkään, että kastikkeen väri muuttuu kauttaaltaan vihreäksi. Maista ja lisää wasabia, jos haluat vielä tujumman maun. 
  4. Kokoa vartaat. Jos käytät puisia tikkuja, liota niitä vedessä aluksi puolisen tuntia. Laita vauvan vartaaseen lohta sekä suolatonta kurkkua. 
  5. Kuumenna grilli oikein kuumaksi, jotta lohi ei tarttuisi ritilään. Grillaa vartaat kahdelta puolelta. Kun asetat vartaan ritilälle, anna kalan pinnan ruskistua kunnolla ennen kuin nostelet tai kääntelet vartaita. Silloin kala ei jämähdä kiinni grilliin.
  6. Ota vauvalle vartaasta kurkkua sekä lohta jäähtymään. Ripottele lopuille kuumille suolaa. Tarjoa piimäkastikkeen kanssa. 

Vinkki! Yli kymmenkuinen vauva voi dipata kurkkua ja lohta piimäkastikkeeseen, jossa ei ole suolaa eikä wasabia. 

Lihapullat ja bataattiletut maistuvat isoille ja pienille. Jälkkäriksi on banaaninmakuisia köyhiä ritareita! Kuvat: Panu Pälviä
Lihapullat ja bataattiletut maistuvat isoille ja pienille. Jälkkäriksi on banaaninmakuisia köyhiä ritareita! Kuvat: Panu Pälviä

Kun vauva oppii syömään sormin, samoista aineksista ja samalla vaivalla syntyy lounas myös äidille tai isälle.

1. Lihapullat pienille ja isoille

noin 20 kpl

400 g naudan jauhelihaa (10 %)

1 dl kaurahiutaleita

1 (luomu)kananmuna

1 rkl tuoretta basilikaa tai

1 tl kuivattua basilikaa

1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai

1 tl kuivattua persiljaa

Aikuisten versioon:

suolaa

mustapippuria

paprikajauhetta

Tee näin:

1. Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita sen joukkoon kaurahiutaleet, muna ja hienonnetut yrtit. Anna tekeytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Pyöritä osa taikinasta kostutetuin käsin pieniksi pulliksi tai pötköiksi uunipellille leivinpaperin päälle.

2. Tee lopusta taikinasta aikuisten lihapullia. Lisää taikinaan suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta. Pyöritä aikuisten pullat pellille isommiksi tai eri muotoisiksi kuin vauvan pullat, että erotat versiot toisistaan. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

3. Jos kaurahiutaleet tuntuvat vauvalle liian karkeilta, voit jauhaa ne hienoksi tehosekoittimessa. Jos vauvasi on pieniruokainen, säilö osa hänen pullistaan pakastimeen.

2. Bataattiletut

8 lettua

1 bataatti

1-2 (luomu)kananmunaa

rypsiöljyä paistamiseen

Aikuisten versioon:

suolaa

ripaus chiliä

muskottipähkinää

Tee näin:

1. Kuori bataatti ja leikkaa se paloiksi. Keitä vähässä vedessä täysin kypsäksi. Kaada keitinvesi pois, soseuta bataatit sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna. Munan voi tarvittaessa korvata yhdellä soseutetulla banaanilla.

2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Lusikoi 2 ruokalusikallista bataattisosetta pannulle, muotoile pyöreäksi ja paista miedolla lämmöllä noin 7 minuuttia. Käännä ja jatka paistamista vielä 3–4 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa lihapullien kanssa. Tee lopusta taikinasta aikuisten versio lisäämällä siihen suolaa, hiukan chiliä ja muskottipähkinää.

3. Broileri-pastasalaatti

2 vauvan ja 4 aikuisten annosta

400 g (luomu)broilerin rintafilettä tai sisäfilettä

4 dl täysjyväkierrepastaa

½ parsakaali

1 avokado

¼ vesimelonia

pesto

½ ruukkua tuoretta basilikaa

½ ruukkua tuoretta persiljaa

1 dl rypsiöljyä

Aikuisten versioon:

parmesaaniraastetta

pinjansiemeniä

suolaa

mustapippuria

Tee näin: 

1. Ota broilerit ajoissa huoneenlämpöön. Paista öljytyllä pannulla kypsäksi. Laita aikuisten fileisiin ripaus suolaa ja mustapippuria. Jäähdytä ja leikkaa paksuhkoiksi viipaleiksi.

2. Keitä pasta täysin kypsäksi, valuta. Keitä parsakaalin kukinnot kypsiksi. Halkaise avokado, ota kivi pois ja viipaloi hedelmäliha. Leikkaa meloni paksuiksi viipaleiksi.

3. Tee yrttipesto: Laita syvään kulhoon yrtit, lisää öljy ja soseuta. Sekoita pesto salaatin joukkoon tai tarjoa erikseen. Aikuisten pestoon voi lisätä parmesaaniraastetta, pinjansiemeniä, suolaa ja mustapippuria.

4. Köyhät ritarit

2 vauvan ja 4 aikuisten annosta

10 siivua kuivahtanutta paahtoleipää

2 kypsää banaania

2 dl maitoa

¼ tl ceyloninkanelia tai jauhettua

kardemummaa

rypsiöljyä paistamiseen

Lisäksi: 

tuoreita mustikoita ja vadelmia

banaaniviipaleita

Tee näin:

Leikkaa paahtoleipä pitkiksi tikuiksi. Muussaa banaani haarukalla ja lisää maito ja kaneli. Voit käyttää vauvan ritareihin myös äidinmaitoa tai muuta lapsesi käyttämää maitoa. Kuumenna paistinpannu ja lisää tilkka öljyä. Pyöritä leipätikut banaaniseoksessa ja paista ne pannulla kullanruskeiksi. Jäähdytä. Tarjoa marjojen ja hedelmäviipaleiden kanssa välipalaksi tai jälkiruuaksi. Aikuisten ritarit voi paistaa kokonaisina.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.