Kuva: Paula Larjo
Kuva: Paula Larjo

Pikakokissa vähän mausteisempi resepti. Mitä tykkäsivät lapset?

Välillä on kiva kokata jotain vähän eksoottisempaa. Kunhan mausteita ei ole liikaa, aasialaishenkinen kookosbroileri maistuu lapsille yllättävän hyvin. Tämä ruoka on sekä helppo tehdä että kaunis tarjottava. Papaijan tilalla voi käyttää myös persikkaa. Oman maun mukaan voi lisätä mausteita, kuten inkivääriä.

Kookosbroileria ja basmatiriisiä

450 g marinoimattomia broilerinfileitä
öljyä
suolaa
2 tl currya
(1 punainen chilipaprika)
2 valkosipulinkynttä
1/2 tlk kookosmaitoa
1/2–1 limetin mehu
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
1/2 tlk papaijan paloja
(tai ananaspaloja)

Leikkaa broilerinfileet paloiksi. Jos käytät chiliä, poista siitä siemenet, hienonna. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää curry ja valkosipuli (ja chili). Sekoita mausteita öljyssä pari minuuttia. Lisää broilerinpalat. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Kaada kookosmaito joukkoon. Mausta suolalla. Anna hautua 5 minuuttia. Sekoita jauhot veteen ja lisää kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää papaijanpalat (tai ananas) ja limetinmehu. Kiehauta. Tarjoa basmatiriisin kanssa. 

Lisää pikaohjeita löydät täältä 

Pauliina Romppanen on intohimoinen kokkaaja, jonka ongelma ei niinkään ole arkiruoan loihtiminen vaan viikonloppumenun laatiminen. Nirsoille lapsille kelpaisivat vain maksalaatikko ja putkipasta, mutta aikuiset toivoisivat jotain spesiaalimpaa.

Pikakokki-palstalta löydät nopeat 30 minuutin arkireseptit. Palsta päivittyy joka maanantai.

Superhyvä härkismakaronilaatikko paistuu pellillä ihanan rapeaksi. Kuva: Panu Pälviä

Kokosimme reseptit viiteen huippuun kasvisruokaan. Näitä kannattaa testata!

Enemmän hyvää kasvisruokaa. Sitä moni toivoo perheensä ruokapöytään, vaikka sekaruoka kuuluisikin edelleen arkeen. 

Lihattoman lokakuun kunniaksi kokosimme viisi parasta vegereseptiämme auttamaan viikon ateriasuunnittelussa.

Lihansyönnin vähentämiseksi kampanjoivaa teemakuukautta on vietetty vuodesta 2013.

1. Kasvislasagne ilman pastaa

Huippukokki Serko Rantasen reseptillä tehtävässä kasvislasagnessa pastan tilalla on kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Täydellisen hyvä maku tulee tomaattikastikkeesta, jota kannattaa valmistaa kerralla vaikka tuplasatsi ja laittaa loput pakastimeen. 

Voiko juustoa olla liikaa? Gluteenittomassa vegelasagnessa pasta korvataan munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleilla. Kuva: Päivi Ristell
Voiko juustoa olla liikaa? Gluteenittomassa vegelasagnessa pasta korvataan munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleilla. Kuva: Päivi Ristell

2. Rapea makaronilaatikko uunipellillä

Nerokas makaronilaatikko paistuu uudella tavalla: saat siihen tuplasti rapeaa kuorta, kun laitat sen uuniin pellillä vuoan sijasta. Jauhelihan korvaa Härkis.

Makaronilaatikkoon tulee mahtava kuori, kun sen paistaa uunipellillä. Kuva: Panu Pälviä
Makaronilaatikkoon tulee mahtava kuori, kun sen paistaa uunipellillä. Kuva: Panu Pälviä

3. Malesialainen keitto bataatista ja tofusta

Ihana nuudelikeitto on täydellinen viileään syyspäivään. Kookosmaidosta tehty liemi vie ajatukset mukavasti lämpimään, ja tulisuutta jokainen syöjä voi itse säädellä chilillä. 

Ihanan mausteisen laksan liemi keitetään kookoksesta, ja sattumina on tofua, bataattia ja nuudeleita. Kuva: Päivi Ristell
Ihanan mausteisen laksan liemi keitetään kookoksesta, ja sattumina on tofua, bataattia ja nuudeleita. Kuva: Päivi Ristell

4. Täydellinen munakoisopasta

Vain tölkkitomaatteja, pari munakoisoa ja loraus oliiviöljyä. Kasvispasta ei voi paljon simppelimpi olla. Onnistumiseen tarvitset vain yhden kikan: paista munakoisot rauhassa pehmeiksi, niin mausta tulee tiivis.

Paista munakoiso rauhassa pehmeäksi, niin sen mausta tulee tiivis. Kuva: Päivi Ristell
Paista munakoiso rauhassa pehmeäksi, niin sen mausta tulee tiivis. Kuva: Päivi Ristell

5. Jättirösti uunissa

Porkkanasta, perunasta ja parmesaanista valmistuva pannarin sukulainen valmistuu uunissa nopeasti, ja päälliset voi jokainen syöjä valita itse. Vinkki: ainakin fetajuusto on loistava lisäke!

Psst! Röstin voit kietaista rennosti  rullalle ja syödä sormin. Kuva: Panu Pälviä
Psst! Röstin voit kietaista rennosti rullalle ja syödä sormin. Kuva: Panu Pälviä
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruokakassipalvelu on loistava arjen apu, sillä raaka-aineet ja mietityt reseptit tulevat valmiina kotiin. Me testasimme, miten ruuat onnistuvat ja maistuvat lapsiperheissä.

Makuviikko – maistuvaa kotiruokaa, reilut annokset

Mikä?

Makuviikon perheboksi viidelle päivälle. Mitoitettu neljälle henkilölle. Valittavana myös kolmen päivän boksi tai kahden hengen pariskuntaboksi neljälle päivälle.

Makuviikon takana ovat aikaisemmin toimineet ruokakassipalvelut Syö hyvin ja Middag. Palvelun voi tilata kerta- tai kestotilauksena, joka on yksittäistä edullisempi. Palvelu toimii Etelä-Suomessa ja Oulun lähialueella. Toimitus maanantai-iltana kotiin kuuluu hintaan, ja muutamalla paikkakunnalla se onnistuu lisämaksusta.

Mitä maksaa?

Hinta 99 euroa, annoshinta 4,95 euroa laskettuna neljän ruokailijan mukaan.

Ketkä testasivat? 

Vanhemmat, kaksi 8-vuotiasta ja nelivuotias.

Mitä kokattiin?

  • Sitruuna-persiljakanaa ja rucolaperunaa
  • Punaista lohikeittoa
  • Loppukesän kasvispastaa
  • Lihapullia ja kukkakaalimuusia (kahdelle päivälle).

Nyt tarkkana! Makuviikon kassi oli runsas, mutta ensimmäisenä piti tarkistaa päiväykset: missä järjestyksessä kannattaa kokata?
Nyt tarkkana! Makuviikon kassi oli runsas, mutta ensimmäisenä piti tarkistaa päiväykset: missä järjestyksessä kannattaa kokata?

Miten toimi?

Ensimmäinen ajatus kassin saapuessa on, että ihanan paljon kasviksia! Mutta voi: kun kokkaan ruoat lihan ja kalan vanhenemispäivien mukaan, osa muihin resepteihin tarkoitetusta kasviksista ehtii jo selvästi nahistua. Kokonaan jää käyttämättä kahteen ruokaan tarkoitettu rucola, jonka parasta ennen -päiväys osuu jo ruokaboksin toimitusiltaan. Muutenkin päiväykset kannattaa katsoa, että ruuat tulee tehtyä fiksussa järjestyksessä.

Itse reseptit ovat helppoja seurata ja tehdä, jopa tällainen keittiötumpelokin onnistuu. Opinkin jotain: esimerkiksi sen, että olen turhaan arastellut sipulia ruuissa, lapseni sietävät sitä jo aika hyvin!

Mausteisiin kaipaisin lisää variaatiota, nyt ruokiin neuvotaan lähinnä lisäämään suolaa ja mustapippuria, varmasti sillä oletuksella, että niitä ainakin kaapista löytyy. Aikaa saan menemään kokkaamiseen aina enemmän kuin reseptivihossa sanotaan – toisaalta tarkistan siinä sivussa esimerkiksi lasten läksyt.

Aikuisten makuun ruoka on maistuvaa perusruokaa, varsinaisia yllätyksiä ei ole. Lasten suosikkeja ovat tomaattinen lohikeitto ja lihapullat, muutkin ruoat tuntuvat kelpaavan. Annoskoot varsin riittäviä. Santsatakin saa!

Suosittelen sellaiselle, joka haluaa helpottaa ruokakauppakäyntejä ja kokata reseptien mukaan. Myös kaikkiruokainen pitää olla: kassista ei voi valita esimerkiksi lihatonta vaihtoehtoa.

Anton & Anton – aikuisten suosikki

Mikä?

Gourmet-ruokakauppa Anton & Antonin arkikassi, jossa on tuoretta lähi- ja luomuruokaa. Mitoitettu kolmelle päivälle ja neljälle henkilölle.

Valittavana kala-kasvis-, vege- ja arkikassi (jossa siis on myös lihaa). Ruokakassi toimitetaan pääkaupunkiseudulla tiistaisin kotiovelle tai sen voi käydä hakemassa kaupasta.  

Mitä maksaa?

Ruokakassi 68 euroa + kotiinkuljetus 10 euroa. Annoksen hinnaksi tuli 6,50 euroa laskettuna neljän ruokailijan mukaan.

Ketkä testasivat? 

Vanhemmat sekä 8-, 6- ja 2-vuotiaat lapset.

Mitä kokattiin?

  • Kantarellipastaa
  • Kotitekoisia kalapuikkoja keitetyillä perunoilla, Lallerstedtin Remoulade-kastikkeella ja isoäidin kurkuilla
  • Kermaista kukkakaalikeittoa.

Täsmämäärä raaka-aineita. Anton & Antonin ruokakassista löytyi myös ihana leipä.
Täsmämäärä raaka-aineita. Anton & Antonin ruokakassista löytyi myös ihana leipä.

Miten toimi?

Aineet oli mitoitettu niin tarkasti, ettei mitään jäänyt yli. Mukana tuli myös ihana leipä. Munat, jauhot, mausteet, öljyt ja valkosipulit sai kaivaa omista kaapeista.

Kukkakaalikeitto syntyi kiitettävän nopeasti, vähällä pilkkomisella ja sekoilulla: kukkakaalit saivat kypsyä rauhassa uunissa. Lisäksi kokkailu toi hyvän omantunnon – käytimme kauden aineksia ja söimme kasvisruokaa! En kuitenkaan ollut huomannut, etteivät mausteet tulleet mukana, joten maku ei ehkä ollut ihan reseptinmukainen. Omassa maustehyllyssä oli garam masalan kokoinen aukko.

Myös kantarellipasta valmistui näppärästi, sillä kaupan kanttarellit olivat jo valmiiksi putsattuja, eikä laadukas pekoni tarttunut veitseen. Pasta keittyi samalla kuin kastike paistui, joten oli juuri mainio arkiruoka. Kenelläkään ei mennyt hermo!

Kotitekoisten kalapuikkojen rinnalle tehdyt isoäidin kurkut valmistuivat tosi näppärästi, ja tuli oivallus: maustekurkut on älyttömän helppo tehdä itsekin.

Seitifilee viipaloitiin itse, leivitettiin ja paisteltiin huolella pannussa – tämä prosessi oli sen verran työläs ja vaikeasti keskeytettävä, että kokin huomiota kaivanneelta taaperolla ehti palaa hihat aika perusteellisesti. Ei siis järin seesteinen kokkaushetki.

Kaikkiaan ruoka oli aikuisten mielestä todella hyvää – tuntui, kuin olisimme karanneet ravintolaan. Lapset söivät vaihtelevalla ruokahalulla ja tökkivät eksoottisimmat asiat lautasen reunalle. Mutta kaikkinensa kokeilu oli rohkaiseva: keitto ja pasta jäänevät ihan arkikäyttöönkin, kunhan vain vähennämme mausteita jonkun verran.

Teimme yhdessä ihanaa ruokaa, jota muuten ei olisi varmasti tullut väännetyksi. Toisaalta ruuat myös katosivat niin tehokkaasi, ettei jämiä juuri jäänyt seuraaville päiville lämmitettäväksi, ja tällehän perustuu koko lapsiperheen ravitsemusfilosofiani. 

Anton & Antonin muksukassi – huippuruokaa, liikaa salaattia 

Mikä?

Anton & Antonin Muksukassi. Erityisesti lapsiperheille suunniteltu kolmen päivän ruokakassi, mitoitettu neljälle henkilölle. Ruokakassi toimitetaan pääkaupunkiseudulla tiistaisin kotiovelle tai sen voi käydä hakemassa kaupasta.  

Mitä maksaa?

72 euroa + kotiinkuljetus 10 euroa. Annoshinta 6,80 euroa laskettuna neljän ruokailijan mukaan.

Ketkä testasivat? 

Vanhemmat, 9-vuotias ja 2-vuotias.

Mitä kokattiin? 

  • Spaghetti carbonaraa luomupekonilla ja kirsikkatomaattisalaatilla
  • Paistettua lohta kukkakaalimuussilla ja isoäidin kurkuilla
  • Porkkanalettuja kaaliraejuustosalaatilla.

Anton & Antonin muksukassissa ilahduttivat laatu ja tuoreus: minkään valmistamisella ei tullut kiire. Mutta mihin tungetaan puolikas ylijäämäpurkki maissia?
Anton & Antonin muksukassissa ilahduttivat laatu ja tuoreus: minkään valmistamisella ei tullut kiire. Mutta mihin tungetaan puolikas ylijäämäpurkki maissia?

Miten toimi?

Reseptejä oli erittäin helppo seurata, ja lupaus ruuan valmistumisesta puolessa tunnissa piti erittäin hyvin paikkansa. Lettuja paistoin kuitenkin kahdella pannulla, muuten se olisi vienyt liian kauan aikaa.

Raaka-aineet olivat laadukkaita. Päiväykset olivat tarpeeksi pitkällä tulevaisuudessa, joten valmistamisen kanssa ei tullut kiire. Kiitosta myös luomusta ja laktoosittomuudesta! 

Hassua oli se, että kassista puuttui luvattu sitruuna. Onneksi se oli meillä jo kotona. Sitruunan sijaan kassista löytyi kaksi ylimääräistä tuotetta: kukkakaali ja limetti. Kaksi raakasuklaapatukkaa oli iloinen yllätys!

Ruoka maistui erittäin hyvin kaikille, ja siinä tuntuivat hyvät raaka-aineet. Kaikki meni! Ainoa hieman tympeä oli raejuusto-kaali salaatti, jonka olisimme toivoneet olevan enemmän coleslaw-tyyppinen, ei kuivahko. Onneksi spelttijauhoista tehdyt letut olivat hitti! Nyt käytän spelttiä kyllä jatkossakin.

Annoskoot oli laskettu melko hyvin. Jos 12-vuotiaamme olisi ollut kotona, hänelle ei olisi jäänyt mitään. Salaatin ja lämpimän ruuan suhde oli hieman vinksallaan, sillä salaattia oli aivan valtavasti joka aterialle. Esimerkiksi kaali-raejuustosalaattia oli jokaiselle aterialle useampi desi, kun taas porkkanalettuja, joiden halkaisija oli noin kymmenen senttiä, riitti vain kaksi kullekin. Lapsemme ovat tottuneet ottamaan lisää, mutta nyt lisää ei oikein riittänyt. Toisaalta raaka-aineita jäi yli: puolikas tölkki maissia, spelttijauhoja, munia, kermaa, kukkakaalia… Jäi siis hävikkiä, joka piti sitten itse sijoittaa omiin ateriasuunnitelmiin. Salaattejakin jäi joka aterialta yli, ja se harmitti, koska salaatit eivät oikein kestä seuraavalle päivälle.

Kassi on arvokas suhteessa siihen, että ruokia tuli vain kolme, eikä mitään jäänyt seuraavalle päivälle. Meillä normaalisti aterian hinnaksi tulee noin kymppi, ruokaa tulee silti paljon enemmän. Jos hinta ei haittaa, kassi toimii, kun perheessä kaksi aikuista ja kaksi pienempää syöjää.  

Sannan ruokakassi – laadukas perusmakupaketti

Mikä? 

Perhekassi neljälle hengelle, sisältää viiden päivän ruuat. Saatavilla myös gluteeniton perhekassi, vegekassi, maukas kassi sekä varttikassi, jonka ruuat valmistuvat viidessätoista minuutissa.

Toimitus kotiovelle maanantai-iltaisin kuuluu hintaan. Palvelu toimii Helsingissä, Turussa, Tampereella, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Seinäjoella, Vaasassa sekä Oulussa.

Mitä maksaa?

99 euroa, 4,95 euroa per annos. 

Ketkä testasivat?

Vanhemmat sekä ekaluokkalainen ja nelivuotias.

Mitä kokattiin?

  • Grillattua lohta parsalla ja kapriskastiketta
  • Pastasalaattia jauhelihapihveillä
  • Yrttinen kanapannu tomaattisalaatilla
  • Makkarapata pastalla ja kukkakaalisalaatilla (kahdelle päivälle).

Hurja määrä syötävää! Sannan ruokakassista löytyi hyvälaatuisia raaka-aineita. Kuvasta puuttuu kaksi pakettia spagettia sekä yksi pastapussi ja ruissipsipaketti.
Hurja määrä syötävää! Sannan ruokakassista löytyi hyvälaatuisia raaka-aineita. Kuvasta puuttuu kaksi pakettia spagettia sekä yksi pastapussi ja ruissipsipaketti.

Miten toimi? 

Onpa paljon ruokaa! Se on ensimmäinen ajatukseni, kun puran tarvikkeita kassista kaappeihin. Raaka-aineiden runsaus näkyy myös käytännön kokkaamisessa: jätän suosiolla osan lisukkeista tekemättä, ja tarjoan esimerkiksi grillattua lohta pelkkien perunoiden ja kastikkeen kanssa ilman parsaa. Samoin pastasalaatista jätän osan aineksista yksinkertaisesti pois, kun salaattikulho alkaa olla kukkuroillaan. Emme jaksa muuten millään syödä tätä kaikkea!

Raaka-aiheissa laatu ja tuoreus ilahduttavat. Feta ja jauheliha ovat luomua. Vain vihreät pavut ehtivät nahistua pussissaan muutaman päivän aikana, kun emme kokkaa niitä heti alkuviikosta.

Kaikki ruuat ovat helppoja tehdä ja valmistuvat noin puolessa tunnissa. Maut ovat mietoja, selkeitä ja hyvin perinteisiä eivätkä varmasti ärsytä ketään. Lasten mielestä ruoka on ”ihan hyvää”, nelivuotias tosin jättää makkarapadan syömättä. Aikuiset miettivät, miksi makkaralle piti tehdä kastiketta, joka teki kokonaisuudesta vähän mössöä. Ihan hyvältä se silti maistuu.

Sekaruokaa syövälle perheelle ruokakassi käy hyvin, ja annoskoot riittänevät nälkäisille teineillekin. Meillä lapset ovat sen verran pieniä, että useampaa ruokaa jää seuraavallekin päivälle. Ilahduttavaa on, että raaka-aineet eivät ehdi vanheta. Siksi kassin hintakin jää kohtuulliseksi, vaikka normaalisti syömme kyllä hiukan edullisemmin.  

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.