Kuva: Jenni Rinkinen
Kuva: Jenni Rinkinen

Anna lapsen pilkkoa pehmeät kasvikset ja täyttää tortilla itse.

Quesadillat ovat arki-illan pelastus. Tortillojen väliin voi laittaa melkein mitä vaan, kunhan yksi raaka-aineista on ihanan valuvaksi sulava juusto.

Meillä aikuisten lempparitäytteessä on avokadoa, papuja, raastettua manchegoa tai goudaa sekä runsas kasa yrttejä. Lapsi valitsee useimmiten tomaatin ja mozzarellan. Avokadokin maistuu, kun sen saa pilkkoa itse. Lapsi saa myös itse täyttää tortillansa ja seurata silmä tarkkana, kun juusto alkaa valua.

Yhden kasvisquesadillan tekemiseen tarvitset:

  • 1 dl keitettyjä tai esikypsennettyjä mustia papuja:
    mausta tuoreella korianterisilpulla, hienonnetulla chilillä, valkosipulilla ja karkealla suolalla (lapsiversiossa meillä papujen sijasta 4 miniluumutomaattia puolitettuina)
  • puolikas avokado pieneksi pilkottuna
  • kourallinen tuoretta rucolaa tai korianteria
  • 1 dl raastettua juustoa
  • 2 tortillaa

Levitä ainekset tortillan päälle tasaisesti. Paina toinen tortilla kanneksi. Paista 200 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa väriä ja juusto alkaa valua. Paina pintaa paistinlastalla muutaman kerran paistumisen aikana sekä uunista ottamisen jälkeen. Näin quesadilla pysyy litteänä eikä täyte valu.

Jaa quesadilla kuuteen osaan ja syö hiukan jäähtyneenä.

Lisää pikaohjeita löydät täältä.

 

Toimitussihteeri Jenni Rinkinen kokkaa useimmiten kasvis- ja kalaruokaa. Apuna häärää nelivuotias lapsi.

Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Superhyvä härkismakaronilaatikko paistuu pellillä ihanan rapeaksi. Kuva: Panu Pälviä

Kokosimme reseptit viiteen huippuun kasvisruokaan. Näitä kannattaa testata!

Enemmän hyvää kasvisruokaa. Sitä moni toivoo perheensä ruokapöytään, vaikka sekaruoka kuuluisikin edelleen arkeen. 

Lihattoman lokakuun kunniaksi kokosimme viisi parasta vegereseptiämme auttamaan viikon ateriasuunnittelussa.

Lihansyönnin vähentämiseksi kampanjoivaa teemakuukautta on vietetty vuodesta 2013.

1. Kasvislasagne ilman pastaa

Huippukokki Serko Rantasen reseptillä tehtävässä kasvislasagnessa pastan tilalla on kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Täydellisen hyvä maku tulee tomaattikastikkeesta, jota kannattaa valmistaa kerralla vaikka tuplasatsi ja laittaa loput pakastimeen. 

Voiko juustoa olla liikaa? Gluteenittomassa vegelasagnessa pasta korvataan munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleilla. Kuva: Päivi Ristell
Voiko juustoa olla liikaa? Gluteenittomassa vegelasagnessa pasta korvataan munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleilla. Kuva: Päivi Ristell

2. Rapea makaronilaatikko uunipellillä

Nerokas makaronilaatikko paistuu uudella tavalla: saat siihen tuplasti rapeaa kuorta, kun laitat sen uuniin pellillä vuoan sijasta. Jauhelihan korvaa Härkis.

Makaronilaatikkoon tulee mahtava kuori, kun sen paistaa uunipellillä. Kuva: Panu Pälviä
Makaronilaatikkoon tulee mahtava kuori, kun sen paistaa uunipellillä. Kuva: Panu Pälviä

3. Malesialainen keitto bataatista ja tofusta

Ihana nuudelikeitto on täydellinen viileään syyspäivään. Kookosmaidosta tehty liemi vie ajatukset mukavasti lämpimään, ja tulisuutta jokainen syöjä voi itse säädellä chilillä. 

Ihanan mausteisen laksan liemi keitetään kookoksesta, ja sattumina on tofua, bataattia ja nuudeleita. Kuva: Päivi Ristell
Ihanan mausteisen laksan liemi keitetään kookoksesta, ja sattumina on tofua, bataattia ja nuudeleita. Kuva: Päivi Ristell

4. Täydellinen munakoisopasta

Vain tölkkitomaatteja, pari munakoisoa ja loraus oliiviöljyä. Kasvispasta ei voi paljon simppelimpi olla. Onnistumiseen tarvitset vain yhden kikan: paista munakoisot rauhassa pehmeiksi, niin mausta tulee tiivis.

Paista munakoiso rauhassa pehmeäksi, niin sen mausta tulee tiivis. Kuva: Päivi Ristell
Paista munakoiso rauhassa pehmeäksi, niin sen mausta tulee tiivis. Kuva: Päivi Ristell

5. Jättirösti uunissa

Porkkanasta, perunasta ja parmesaanista valmistuva pannarin sukulainen valmistuu uunissa nopeasti, ja päälliset voi jokainen syöjä valita itse. Vinkki: ainakin fetajuusto on loistava lisäke!

Psst! Röstin voit kietaista rennosti  rullalle ja syödä sormin. Kuva: Panu Pälviä
Psst! Röstin voit kietaista rennosti rullalle ja syödä sormin. Kuva: Panu Pälviä
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.