Synttärit, kevään juhlat ja futisjoukkueen buffetit, täältä tullaan! Ihanan makuinen leivonnainen näyttää hurjan hempeältä mutta ei ole ollenkaan äkkimakea. Kuva: Juha Salminen
Synttärit, kevään juhlat ja futisjoukkueen buffetit, täältä tullaan! Ihanan makuinen leivonnainen näyttää hurjan hempeältä mutta ei ole ollenkaan äkkimakea. Kuva: Juha Salminen

Voiko mokkapaloja parempaa ollakaan? Tiukka haastaja klassikolle on hittiresepti, jossa korvaat perinteisen kaakaotäytteen toffeekuorrutteella.

Omar-palat

1 pellillinen

3 kananmunaa

3 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

3 tl vaniljasokeria

3 tl leivinjauhetta

3 rkl kaakaojauhetta

2 dl maitoa

200 g sulatettua voita

Kuorrute

3 dl kermaa

375 g Omar-karkkeja (1 ½ pussillista)

Koristeluun

Omar-karkkeja ja nonparelleja

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita mukaan maito ja sula voi.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.

Tee kuorrute. Kaada kerma ja karkit kattilaan. Keitä ensin miedolla lämmöllä sekoitellen niin, että toffeet sulavat ja seoksesta tulee tasaista. Vähennä lämpöä ja keitä vielä 5 minuuttia. Sekoita välillä, ettei seos pala pohjaan. Kuorrute on valmista, kun se jähmettyy jääkaapissa nopeasti. Voit testata jähmettymistä lusikallisella.

Levitä jäähtynyt kuorrute haalean kakkupohjan päälle. Koristele.

Meidän Perhe 5/2017

Hilloa, mantelia tai molempia, kiitos. Kuva: Panu Pälviä
Hilloa, mantelia tai molempia, kiitos. Kuva: Panu Pälviä

Perinteinen laskiaispulla on ihana, mutta niin ovat myös talviherkun uudet muodot. Testaa vaikka!

Laskiaispullan sesonki on onneksi pitkä, joten mainiota herkkua ehtii nauttia monta kertaa. Kokosimme parhaat pullareseptit Soppa 365:stä, ole hyvä!

1. Lakulaskiaispulla. Lakritsin ystävän pullassa on täytteenä sitruunalla maustettua akutahnaa sekä kuohukermaa. 

2. Laskiaispitko. Toscalla kuorrutettu pullapitko on kiva jakaa porukalla. Täytteenä perinteisiä kuohukermaa ja vadelmahilloa, mutta sitä on helppo soveltaa oman maun mukaan.

Laitetaanko puoliksi? Laskiaispitkosta riittää koko perheelle. Kuva: Pia Inberg
Laitetaanko puoliksi? Laskiaispitkosta riittää koko perheelle. Kuva: Pia Inberg

3. Laskiaispulla-friikkipirtelö. Överipirtelön ystävän jälkkärissä maistuvat banaani, kinuski ja pähkinät. Pulla on tässä versiossa koristeena. 

4. Laskiaisen vuokapulla. Jos et ehdi leipoa, paista nopea vuokapulla ranskanleivästä. Vähän kuin köyhiä ritareita, paitsi parempaa. 

Nam! Pullaherkku saa vaikutteita köyhistä ritareista. Kuva: Panu Pälviä
Nam! Pullaherkku saa vaikutteita köyhistä ritareista. Kuva: Panu Pälviä

5. Laskiaishodari. Testaa laskiaispullaa välillä hodarin tai wrapin muotoisena. Uuden muotoiset pullat pysyvät hyvin kasassa vaikka pulkkamäen tauolla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Lihapullat ja bataattiletut maistuvat isoille ja pienille. Jälkkäriksi on banaaninmakuisia köyhiä ritareita! Kuvat: Panu Pälviä
Lihapullat ja bataattiletut maistuvat isoille ja pienille. Jälkkäriksi on banaaninmakuisia köyhiä ritareita! Kuvat: Panu Pälviä

Kun vauva oppii syömään sormin, samoista aineksista ja samalla vaivalla syntyy lounas myös äidille tai isälle.

1. Lihapullat pienille ja isoille

noin 20 kpl

400 g naudan jauhelihaa (10 %)

1 dl kaurahiutaleita

1 (luomu)kananmuna

1 rkl tuoretta basilikaa tai

1 tl kuivattua basilikaa

1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai

1 tl kuivattua persiljaa

Aikuisten versioon:

suolaa

mustapippuria

paprikajauhetta

Tee näin:

1. Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita sen joukkoon kaurahiutaleet, muna ja hienonnetut yrtit. Anna tekeytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Pyöritä osa taikinasta kostutetuin käsin pieniksi pulliksi tai pötköiksi uunipellille leivinpaperin päälle.

2. Tee lopusta taikinasta aikuisten lihapullia. Lisää taikinaan suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta. Pyöritä aikuisten pullat pellille isommiksi tai eri muotoisiksi kuin vauvan pullat, että erotat versiot toisistaan. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

3. Jos kaurahiutaleet tuntuvat vauvalle liian karkeilta, voit jauhaa ne hienoksi tehosekoittimessa. Jos vauvasi on pieniruokainen, säilö osa hänen pullistaan pakastimeen.

2. Bataattiletut

8 lettua

1 bataatti

1-2 (luomu)kananmunaa

rypsiöljyä paistamiseen

Aikuisten versioon:

suolaa

ripaus chiliä

muskottipähkinää

Tee näin:

1. Kuori bataatti ja leikkaa se paloiksi. Keitä vähässä vedessä täysin kypsäksi. Kaada keitinvesi pois, soseuta bataatit sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna. Munan voi tarvittaessa korvata yhdellä soseutetulla banaanilla.

2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Lusikoi 2 ruokalusikallista bataattisosetta pannulle, muotoile pyöreäksi ja paista miedolla lämmöllä noin 7 minuuttia. Käännä ja jatka paistamista vielä 3–4 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa lihapullien kanssa. Tee lopusta taikinasta aikuisten versio lisäämällä siihen suolaa, hiukan chiliä ja muskottipähkinää.

3. Broileri-pastasalaatti

2 vauvan ja 4 aikuisten annosta

400 g (luomu)broilerin rintafilettä tai sisäfilettä

4 dl täysjyväkierrepastaa

½ parsakaali

1 avokado

¼ vesimelonia

pesto

½ ruukkua tuoretta basilikaa

½ ruukkua tuoretta persiljaa

1 dl rypsiöljyä

Aikuisten versioon:

parmesaaniraastetta

pinjansiemeniä

suolaa

mustapippuria

Tee näin: 

1. Ota broilerit ajoissa huoneenlämpöön. Paista öljytyllä pannulla kypsäksi. Laita aikuisten fileisiin ripaus suolaa ja mustapippuria. Jäähdytä ja leikkaa paksuhkoiksi viipaleiksi.

2. Keitä pasta täysin kypsäksi, valuta. Keitä parsakaalin kukinnot kypsiksi. Halkaise avokado, ota kivi pois ja viipaloi hedelmäliha. Leikkaa meloni paksuiksi viipaleiksi.

3. Tee yrttipesto: Laita syvään kulhoon yrtit, lisää öljy ja soseuta. Sekoita pesto salaatin joukkoon tai tarjoa erikseen. Aikuisten pestoon voi lisätä parmesaaniraastetta, pinjansiemeniä, suolaa ja mustapippuria.

4. Köyhät ritarit

2 vauvan ja 4 aikuisten annosta

10 siivua kuivahtanutta paahtoleipää

2 kypsää banaania

2 dl maitoa

¼ tl ceyloninkanelia tai jauhettua

kardemummaa

rypsiöljyä paistamiseen

Lisäksi: 

tuoreita mustikoita ja vadelmia

banaaniviipaleita

Tee näin:

Leikkaa paahtoleipä pitkiksi tikuiksi. Muussaa banaani haarukalla ja lisää maito ja kaneli. Voit käyttää vauvan ritareihin myös äidinmaitoa tai muuta lapsesi käyttämää maitoa. Kuumenna paistinpannu ja lisää tilkka öljyä. Pyöritä leipätikut banaaniseoksessa ja paista ne pannulla kullanruskeiksi. Jäähdytä. Tarjoa marjojen ja hedelmäviipaleiden kanssa välipalaksi tai jälkiruuaksi. Aikuisten ritarit voi paistaa kokonaisina.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.