Synttärit, kevään juhlat ja futisjoukkueen buffetit, täältä tullaan! Ihanan makuinen leivonnainen näyttää hurjan hempeältä mutta ei ole ollenkaan äkkimakea. Kuva: Juha Salminen
Synttärit, kevään juhlat ja futisjoukkueen buffetit, täältä tullaan! Ihanan makuinen leivonnainen näyttää hurjan hempeältä mutta ei ole ollenkaan äkkimakea. Kuva: Juha Salminen

Voiko mokkapaloja parempaa ollakaan? Tiukka haastaja klassikolle on hittiresepti, jossa korvaat perinteisen kaakaotäytteen toffeekuorrutteella.

Omar-palat

1 pellillinen

3 kananmunaa

3 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

3 tl vaniljasokeria

3 tl leivinjauhetta

3 rkl kaakaojauhetta

2 dl maitoa

200 g sulatettua voita

Kuorrute

3 dl kermaa

375 g Omar-karkkeja (1 ½ pussillista)

Koristeluun

Omar-karkkeja ja nonparelleja

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita mukaan maito ja sula voi.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.

Tee kuorrute. Kaada kerma ja karkit kattilaan. Keitä ensin miedolla lämmöllä sekoitellen niin, että toffeet sulavat ja seoksesta tulee tasaista. Vähennä lämpöä ja keitä vielä 5 minuuttia. Sekoita välillä, ettei seos pala pohjaan. Kuorrute on valmista, kun se jähmettyy jääkaapissa nopeasti. Voit testata jähmettymistä lusikallisella.

Levitä jäähtynyt kuorrute haalean kakkupohjan päälle. Koristele.

Meidän Perhe 5/2017

Kasvimaitoja voi käyttää vauvan ruokaan äidinmaidon tai korvikkeen ohella ja niiden sijasta. 

Tämä tiedetään: 10-kuinen lapsi voi syödä hapanmaitotuotteita sekä ruokia, joihin käytetty lehmänmaito on kuumennettu. Vuoden ikäiselle lapselle tavalliset maitotuotteet sopivat sellaisenaan, kun elimistö on tarpeeksi kypsä käsittelemään lehmänmaidon proteiineja.

Mutta miten sama toimii kasvimaitojen kanssa? Ne sopivat yleensä hyvin vauvan ruokaan, sanoo ravitsemustieteen dosentti Hanna Lagström. Hän on ollut mukana työryhmässä, joka on laatinut imeväisikäisten lasten ruokasuositukset.

– Ruuanlaitossa kasvimaidot ovat ok vauvallekin. Riisijuomaa tulee kuitenkin välttää sen sisältämän arseenin takia, Lagström sanoo.

Kasvimaidon määrä ei kuitenkaan saa nousta ruuassa liian suureksi sen sisältämän suolan takia. Käytännössä niin ei helposti käykään; alle vuoden ikäisen annokset kiinteää ruokaa ovat pieniä. Siksi kasvimaitoja voi käyttää ruuanlaitossa äidinmaidon tai korvikkeen ohella ja niiden sijasta. 

– Kun alle vuoden ikäisen lapsen päivittäinen annos kasvimaitoa jää ruokalusikalliseen tai korkeintaan kahteen, se on ok, Lagström sanoo.  

Kasvimaito ei ole korvike

Jos perheessä ei käytetä lehmänmaitoa tai se ei lapselle sovi, vuoden vanha taapero voi juoda ruokajuomanaan soija-, kaura-, kvinoa- tai muuta viljajuomaa, jossa ei ole sokeria ja joka on täydennetty kalsiumilla ja D-vitamiinilla.

Purkin kyljestä voi tarkistaa kasvimaidon ikärajamerkinnän. Kaikkiin on merkitty ikärajaksi vähintään yksi vuotta.

– Merkintä on pakollinen, ettei kasvimaitoja käytettäisi äidinmaidon korvikkeena, Lagström selittää.

– Ruuanlaitossa näitäkin voi kuitenkin käyttää jo alle vuoden ikäiselle.

Jos tuotteen ikäraja on esimerkiksi kolme vuotta, sen sisältämä kivennäis- ja hivenainemäärä voi nousta sitä pienemmälle lapselle liian korkeaksi. Siksi merkintään on tärkeää kiinnittää huomiota ja valita vauvan ruokaan toinen tuote. 

Mansikkaa voi tarjota aivan samoilla periaatteilla kuin muutakin kiinteää ruokaa.

Vanha hokema on tämä: kesän herkku, tuore mansikka, on allergisoiva marja, jota kannattaa tarjota vauvalle harkiten.

Nyt tiedetään, että syytä pelkoon ei ole, vakuuttaa ravitsemustieteen dosentti Hanna Lagström. Hän on ollut mukana työryhmässä, joka on laatinut imeväisikäisten lasten ruokasuositukset.

– Mansikka-aikaan voi antaa mennä vain, Lagström sanoo. 

– Mansikkaa, kuten mitään muutakaan ruoka-ainetta, ei tarvitse erityisesti vältellä. Ainoastaan hyvin allergisen lapsen perheen kannattaa neuvotella uusista ruoka-aineista neuvolassa ennen kokeiluja.

Uusia ruoka-aineita voi tarjota vauvalle sitä tiheämmin, mitä isompi hän on. Nelikuinen vauva totuttelee hitaammin, joten hänelle voi tarjota 1–2 uutta ruoka-ainetta viikossa. Puolivuotiaan lapsen suolisto on kehittyneempi, joten hän on valmiimpi ottamaan vastaan uusia ruoka-aineita nopeammassa tahdissa.