Kuvat: Pia Inberg
Kuvat: Pia Inberg

Munaruoat ovat loistavia aamu-, väli- ja iltapaloja.

Frittata on täyttävää, joten se käy vaikka iltaruoaksi. Täytteeksi sopii lähes mitä vain.

Kasvis-kinkkufrittata

2 annosta lounaalle tai 4 annosta aamupalaksi

  • 6 kananmunaa
  • 1 kiinteä peruna
  • 1 pieni sipuli
  • 1 dl palvikinkkua
  • 4 kirsikkatomaattia
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1 rkl öljyä paistamiseen

lisäksi

  • 2 dl babypinaattia
  • 2 dl rucolaa
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamicoa
  • ripaus sormisuolaa

Kuumenna uunin grillivastukset 200 asteeseen. Käytä edellisenä päivänä keitettyä perunaa tai keitä peruna. Kuori ja kuutioi se. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa kinkku kuutioiksi. Puolita kirsikkatomaatit.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ­rakenne rikki. Mausta. Kuullota öljytyllä, uunin kestävällä pannulla perunoita ja sipuleita pari minuuttia.

Lisää kinkku. Kaada munaseos kasvisten päälle. Säädä levy pienemmälle. Lisää puolitetut kirsikkatomaatit pinnalle.

Anna frittatan hyytyä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes pinnassa on vielä hyytymätöntä munaseosta. Laita paistinpannu uuniin ylätasolle ja anna pinnan grillaantua noin 2 minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin värin. Ota pannu pois uunista ja leikkaa frittata paloiksi.

Sekoita pinaatti ja rucola keskenään. Lisää joukkoon pinjansiemenet ja oliiviöljy-balsamicokastike. Lisää ripaus sormisuolaa. Tarjoa frittatan kanssa.

Texasilainen munakas kuuluu aamupalapöytään. Tee salsakastike jo edellisenä päivänä jääkaappiin muhimaan.

Texasilainen munakas

1 annos tai 2 annosta pienille syömäreille

  • 1 tortillalettu
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 4 kananmunaa
  • 4 rkl vettä tai maitoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl cheddarjuustoraastetta

täyte

  • 2 rkl cheddarjuustoraastetta
  • tuoretta korianteria
  • lehtipersiljaa
  • 1–2 rkl limetin mehua

Suikaloi tortillalettu. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki.

Lisää vesi. Mausta. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista tortillasuikaleita pari minuuttia. Kaada munakas­seos suikaleiden päälle, vähennä lämpöä. Vedä puulastalla munakasmassaa hitaasti pohjaa pitkin reunoilta keskustaan päin.

Lisää päälle raastettua cheddarjuustoa. Laita kansi päälle ja anna hyytyä hetki. Käännä munakas halutessasi kaksin kerroin ja siirrä lautaselle. Tarjoa korianterin, lehtipersiljan, ­limetin mehun ja salsan kanssa.

Vinkki! Lisukkeeksi sopii myös ranskankerma. Jos haluat ruokaisan munakkaan, lisää täytteeseen broileri- tai kinkkusuikaleita.

Salsa

4 annosta

  • 4 tomaattia
  • 1 punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 punainen chili
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 limetti
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta korianteria
  • lehtipersiljaa

Kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna. Käytä chiliä käsitellessä kertakäyttöisiä kumihanskoja, chili polttelee iholla herkästi.

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chilejä pari minuuttia. Lisää tomaattikuu­tiot. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Lisää limetin mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää lopuksi hienonnettu korianteri ja lehtipersilja. Tarkista maku. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai tarjoa seuraavana päivänä.

Piilota pulla-vanukkaan sisälle lempimarjoja ja -pähkinöitä.

Pähkinäinen pulla-vadelmavanukas

6–8 annosta

  • 200 g pullapitkoa tai vaaleaa leipää
  • 1 dl pekaanipähkinöitä
  • 125 g vadelmia (tai muita marjoja)
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria

lisäksi

  • 1 rkl tomusokeria
  • vaahterasiirappia
  • vaniljajäätelöä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa pulla tai leipä paloiksi. Laita palat voideltuun pyöreään uunivuokaan (ø 23 cm). Hienonna pekaanipähkinät ja lisää vuokaan. Ripottele päälle vadelmat.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito. Mausta seos vaniljasokerilla. Kaada munamaito vuokaan.

Paista uunin keskitasolla noin 30–40 minuuttia niin, että pullavanukas on hyytynyt ja pinta saanut vähän väriä. Anna jäähtyä.

Ripottele tomusokeri pintaan. Tarjoa vaahterasiirapin ja vaniljajäätelön kanssa.

Lähde: Kananmunan kaverit, Meidän Perhe 4/2014

Kuvat: Pia Inberg

Lihapullat ja bataattiletut maistuvat isoille ja pienille. Jälkkäriksi on banaaninmakuisia köyhiä ritareita! Kuvat: Panu Pälviä
Lihapullat ja bataattiletut maistuvat isoille ja pienille. Jälkkäriksi on banaaninmakuisia köyhiä ritareita! Kuvat: Panu Pälviä

Kun vauva oppii syömään sormin, samoista aineksista ja samalla vaivalla syntyy lounas myös äidille tai isälle.

1. Lihapullat pienille ja isoille

noin 20 kpl

400 g naudan jauhelihaa (10 %)

1 dl kaurahiutaleita

1 (luomu)kananmuna

1 rkl tuoretta basilikaa tai

1 tl kuivattua basilikaa

1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai

1 tl kuivattua persiljaa

Aikuisten versioon:

suolaa

mustapippuria

paprikajauhetta

Tee näin:

1. Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita sen joukkoon kaurahiutaleet, muna ja hienonnetut yrtit. Anna tekeytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Pyöritä osa taikinasta kostutetuin käsin pieniksi pulliksi tai pötköiksi uunipellille leivinpaperin päälle.

2. Tee lopusta taikinasta aikuisten lihapullia. Lisää taikinaan suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta. Pyöritä aikuisten pullat pellille isommiksi tai eri muotoisiksi kuin vauvan pullat, että erotat versiot toisistaan. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

3. Jos kaurahiutaleet tuntuvat vauvalle liian karkeilta, voit jauhaa ne hienoksi tehosekoittimessa. Jos vauvasi on pieniruokainen, säilö osa hänen pullistaan pakastimeen.

2. Bataattiletut

8 lettua

1 bataatti

1-2 (luomu)kananmunaa

rypsiöljyä paistamiseen

Aikuisten versioon:

suolaa

ripaus chiliä

muskottipähkinää

Tee näin:

1. Kuori bataatti ja leikkaa se paloiksi. Keitä vähässä vedessä täysin kypsäksi. Kaada keitinvesi pois, soseuta bataatit sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna. Munan voi tarvittaessa korvata yhdellä soseutetulla banaanilla.

2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Lusikoi 2 ruokalusikallista bataattisosetta pannulle, muotoile pyöreäksi ja paista miedolla lämmöllä noin 7 minuuttia. Käännä ja jatka paistamista vielä 3–4 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa lihapullien kanssa. Tee lopusta taikinasta aikuisten versio lisäämällä siihen suolaa, hiukan chiliä ja muskottipähkinää.

3. Broileri-pastasalaatti

2 vauvan ja 4 aikuisten annosta

400 g (luomu)broilerin rintafilettä tai sisäfilettä

4 dl täysjyväkierrepastaa

½ parsakaali

1 avokado

¼ vesimelonia

pesto

½ ruukkua tuoretta basilikaa

½ ruukkua tuoretta persiljaa

1 dl rypsiöljyä

Aikuisten versioon:

parmesaaniraastetta

pinjansiemeniä

suolaa

mustapippuria

Tee näin: 

1. Ota broilerit ajoissa huoneenlämpöön. Paista öljytyllä pannulla kypsäksi. Laita aikuisten fileisiin ripaus suolaa ja mustapippuria. Jäähdytä ja leikkaa paksuhkoiksi viipaleiksi.

2. Keitä pasta täysin kypsäksi, valuta. Keitä parsakaalin kukinnot kypsiksi. Halkaise avokado, ota kivi pois ja viipaloi hedelmäliha. Leikkaa meloni paksuiksi viipaleiksi.

3. Tee yrttipesto: Laita syvään kulhoon yrtit, lisää öljy ja soseuta. Sekoita pesto salaatin joukkoon tai tarjoa erikseen. Aikuisten pestoon voi lisätä parmesaaniraastetta, pinjansiemeniä, suolaa ja mustapippuria.

4. Köyhät ritarit

2 vauvan ja 4 aikuisten annosta

10 siivua kuivahtanutta paahtoleipää

2 kypsää banaania

2 dl maitoa

¼ tl ceyloninkanelia tai jauhettua

kardemummaa

rypsiöljyä paistamiseen

Lisäksi: 

tuoreita mustikoita ja vadelmia

banaaniviipaleita

Tee näin:

Leikkaa paahtoleipä pitkiksi tikuiksi. Muussaa banaani haarukalla ja lisää maito ja kaneli. Voit käyttää vauvan ritareihin myös äidinmaitoa tai muuta lapsesi käyttämää maitoa. Kuumenna paistinpannu ja lisää tilkka öljyä. Pyöritä leipätikut banaaniseoksessa ja paista ne pannulla kullanruskeiksi. Jäähdytä. Tarjoa marjojen ja hedelmäviipaleiden kanssa välipalaksi tai jälkiruuaksi. Aikuisten ritarit voi paistaa kokonaisina.

 

Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.