Kuvat: Pia Inberg
Kuvat: Pia Inberg

Munaruoat ovat loistavia aamu-, väli- ja iltapaloja.

Frittata on täyttävää, joten se käy vaikka iltaruoaksi. Täytteeksi sopii lähes mitä vain.

Kasvis-kinkkufrittata

2 annosta lounaalle tai 4 annosta aamupalaksi

  • 6 kananmunaa
  • 1 kiinteä peruna
  • 1 pieni sipuli
  • 1 dl palvikinkkua
  • 4 kirsikkatomaattia
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1 rkl öljyä paistamiseen

lisäksi

  • 2 dl babypinaattia
  • 2 dl rucolaa
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamicoa
  • ripaus sormisuolaa

Kuumenna uunin grillivastukset 200 asteeseen. Käytä edellisenä päivänä keitettyä perunaa tai keitä peruna. Kuori ja kuutioi se. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa kinkku kuutioiksi. Puolita kirsikkatomaatit.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ­rakenne rikki. Mausta. Kuullota öljytyllä, uunin kestävällä pannulla perunoita ja sipuleita pari minuuttia.

Lisää kinkku. Kaada munaseos kasvisten päälle. Säädä levy pienemmälle. Lisää puolitetut kirsikkatomaatit pinnalle.

Anna frittatan hyytyä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes pinnassa on vielä hyytymätöntä munaseosta. Laita paistinpannu uuniin ylätasolle ja anna pinnan grillaantua noin 2 minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin värin. Ota pannu pois uunista ja leikkaa frittata paloiksi.

Sekoita pinaatti ja rucola keskenään. Lisää joukkoon pinjansiemenet ja oliiviöljy-balsamicokastike. Lisää ripaus sormisuolaa. Tarjoa frittatan kanssa.

Texasilainen munakas kuuluu aamupalapöytään. Tee salsakastike jo edellisenä päivänä jääkaappiin muhimaan.

Texasilainen munakas

1 annos tai 2 annosta pienille syömäreille

  • 1 tortillalettu
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 4 kananmunaa
  • 4 rkl vettä tai maitoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl cheddarjuustoraastetta

täyte

  • 2 rkl cheddarjuustoraastetta
  • tuoretta korianteria
  • lehtipersiljaa
  • 1–2 rkl limetin mehua

Suikaloi tortillalettu. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki.

Lisää vesi. Mausta. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista tortillasuikaleita pari minuuttia. Kaada munakas­seos suikaleiden päälle, vähennä lämpöä. Vedä puulastalla munakasmassaa hitaasti pohjaa pitkin reunoilta keskustaan päin.

Lisää päälle raastettua cheddarjuustoa. Laita kansi päälle ja anna hyytyä hetki. Käännä munakas halutessasi kaksin kerroin ja siirrä lautaselle. Tarjoa korianterin, lehtipersiljan, ­limetin mehun ja salsan kanssa.

Vinkki! Lisukkeeksi sopii myös ranskankerma. Jos haluat ruokaisan munakkaan, lisää täytteeseen broileri- tai kinkkusuikaleita.

Salsa

4 annosta

  • 4 tomaattia
  • 1 punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 punainen chili
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 limetti
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta korianteria
  • lehtipersiljaa

Kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna. Käytä chiliä käsitellessä kertakäyttöisiä kumihanskoja, chili polttelee iholla herkästi.

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chilejä pari minuuttia. Lisää tomaattikuu­tiot. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Lisää limetin mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää lopuksi hienonnettu korianteri ja lehtipersilja. Tarkista maku. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai tarjoa seuraavana päivänä.

Piilota pulla-vanukkaan sisälle lempimarjoja ja -pähkinöitä.

Pähkinäinen pulla-vadelmavanukas

6–8 annosta

  • 200 g pullapitkoa tai vaaleaa leipää
  • 1 dl pekaanipähkinöitä
  • 125 g vadelmia (tai muita marjoja)
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria

lisäksi

  • 1 rkl tomusokeria
  • vaahterasiirappia
  • vaniljajäätelöä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa pulla tai leipä paloiksi. Laita palat voideltuun pyöreään uunivuokaan (ø 23 cm). Hienonna pekaanipähkinät ja lisää vuokaan. Ripottele päälle vadelmat.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito. Mausta seos vaniljasokerilla. Kaada munamaito vuokaan.

Paista uunin keskitasolla noin 30–40 minuuttia niin, että pullavanukas on hyytynyt ja pinta saanut vähän väriä. Anna jäähtyä.

Ripottele tomusokeri pintaan. Tarjoa vaahterasiirapin ja vaniljajäätelön kanssa.

Lähde: Kananmunan kaverit, Meidän Perhe 4/2014

Kuvat: Pia Inberg

Kasvimaitoja voi käyttää vauvan ruokaan äidinmaidon tai korvikkeen ohella ja niiden sijasta. 

Tämä tiedetään: 10-kuinen lapsi voi syödä hapanmaitotuotteita sekä ruokia, joihin käytetty lehmänmaito on kuumennettu. Vuoden ikäiselle lapselle tavalliset maitotuotteet sopivat sellaisenaan, kun elimistö on tarpeeksi kypsä käsittelemään lehmänmaidon proteiineja.

Mutta miten sama toimii kasvimaitojen kanssa? Ne sopivat yleensä hyvin vauvan ruokaan, sanoo ravitsemustieteen dosentti Hanna Lagström. Hän on ollut mukana työryhmässä, joka on laatinut imeväisikäisten lasten ruokasuositukset.

– Ruuanlaitossa kasvimaidot ovat ok vauvallekin. Riisijuomaa tulee kuitenkin välttää sen sisältämän arseenin takia, Lagström sanoo.

Kasvimaidon määrä ei kuitenkaan saa nousta ruuassa liian suureksi sen sisältämän suolan takia. Käytännössä niin ei helposti käykään; alle vuoden ikäisen annokset kiinteää ruokaa ovat pieniä. Siksi kasvimaitoja voi käyttää ruuanlaitossa äidinmaidon tai korvikkeen ohella ja niiden sijasta. 

– Kun alle vuoden ikäisen lapsen päivittäinen annos kasvimaitoa jää ruokalusikalliseen tai korkeintaan kahteen, se on ok, Lagström sanoo.  

Kasvimaito ei ole korvike

Jos perheessä ei käytetä lehmänmaitoa tai se ei lapselle sovi, vuoden vanha taapero voi juoda ruokajuomanaan soija-, kaura-, kvinoa- tai muuta viljajuomaa, jossa ei ole sokeria ja joka on täydennetty kalsiumilla ja D-vitamiinilla.

Purkin kyljestä voi tarkistaa kasvimaidon ikärajamerkinnän. Kaikkiin on merkitty ikärajaksi vähintään yksi vuotta.

– Merkintä on pakollinen, ettei kasvimaitoja käytettäisi äidinmaidon korvikkeena, Lagström selittää.

– Ruuanlaitossa näitäkin voi kuitenkin käyttää jo alle vuoden ikäiselle.

Jos tuotteen ikäraja on esimerkiksi kolme vuotta, sen sisältämä kivennäis- ja hivenainemäärä voi nousta sitä pienemmälle lapselle liian korkeaksi. Siksi merkintään on tärkeää kiinnittää huomiota ja valita vauvan ruokaan toinen tuote. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mansikkaa voi tarjota aivan samoilla periaatteilla kuin muutakin kiinteää ruokaa.

Vanha hokema on tämä: kesän herkku, tuore mansikka, on allergisoiva marja, jota kannattaa tarjota vauvalle harkiten.

Nyt tiedetään, että syytä pelkoon ei ole, vakuuttaa ravitsemustieteen dosentti Hanna Lagström. Hän on ollut mukana työryhmässä, joka on laatinut imeväisikäisten lasten ruokasuositukset.

– Mansikka-aikaan voi antaa mennä vain, Lagström sanoo. 

– Mansikkaa, kuten mitään muutakaan ruoka-ainetta, ei tarvitse erityisesti vältellä. Ainoastaan hyvin allergisen lapsen perheen kannattaa neuvotella uusista ruoka-aineista neuvolassa ennen kokeiluja.

Uusia ruoka-aineita voi tarjota vauvalle sitä tiheämmin, mitä isompi hän on. Nelikuinen vauva totuttelee hitaammin, joten hänelle voi tarjota 1–2 uutta ruoka-ainetta viikossa. Puolivuotiaan lapsen suolisto on kehittyneempi, joten hän on valmiimpi ottamaan vastaan uusia ruoka-aineita nopeammassa tahdissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.