Kuvat: Pia Inberg
Kuvat: Pia Inberg

Munaruoat ovat loistavia aamu-, väli- ja iltapaloja.

Frittata on täyttävää, joten se käy vaikka iltaruoaksi. Täytteeksi sopii lähes mitä vain.

Kasvis-kinkkufrittata

2 annosta lounaalle tai 4 annosta aamupalaksi

  • 6 kananmunaa
  • 1 kiinteä peruna
  • 1 pieni sipuli
  • 1 dl palvikinkkua
  • 4 kirsikkatomaattia
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1 rkl öljyä paistamiseen

lisäksi

  • 2 dl babypinaattia
  • 2 dl rucolaa
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamicoa
  • ripaus sormisuolaa

Kuumenna uunin grillivastukset 200 asteeseen. Käytä edellisenä päivänä keitettyä perunaa tai keitä peruna. Kuori ja kuutioi se. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa kinkku kuutioiksi. Puolita kirsikkatomaatit.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ­rakenne rikki. Mausta. Kuullota öljytyllä, uunin kestävällä pannulla perunoita ja sipuleita pari minuuttia.

Lisää kinkku. Kaada munaseos kasvisten päälle. Säädä levy pienemmälle. Lisää puolitetut kirsikkatomaatit pinnalle.

Anna frittatan hyytyä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes pinnassa on vielä hyytymätöntä munaseosta. Laita paistinpannu uuniin ylätasolle ja anna pinnan grillaantua noin 2 minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin värin. Ota pannu pois uunista ja leikkaa frittata paloiksi.

Sekoita pinaatti ja rucola keskenään. Lisää joukkoon pinjansiemenet ja oliiviöljy-balsamicokastike. Lisää ripaus sormisuolaa. Tarjoa frittatan kanssa.

Texasilainen munakas kuuluu aamupalapöytään. Tee salsakastike jo edellisenä päivänä jääkaappiin muhimaan.

Texasilainen munakas

1 annos tai 2 annosta pienille syömäreille

  • 1 tortillalettu
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 4 kananmunaa
  • 4 rkl vettä tai maitoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl cheddarjuustoraastetta

täyte

  • 2 rkl cheddarjuustoraastetta
  • tuoretta korianteria
  • lehtipersiljaa
  • 1–2 rkl limetin mehua

Suikaloi tortillalettu. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki.

Lisää vesi. Mausta. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista tortillasuikaleita pari minuuttia. Kaada munakas­seos suikaleiden päälle, vähennä lämpöä. Vedä puulastalla munakasmassaa hitaasti pohjaa pitkin reunoilta keskustaan päin.

Lisää päälle raastettua cheddarjuustoa. Laita kansi päälle ja anna hyytyä hetki. Käännä munakas halutessasi kaksin kerroin ja siirrä lautaselle. Tarjoa korianterin, lehtipersiljan, ­limetin mehun ja salsan kanssa.

Vinkki! Lisukkeeksi sopii myös ranskankerma. Jos haluat ruokaisan munakkaan, lisää täytteeseen broileri- tai kinkkusuikaleita.

Salsa

4 annosta

  • 4 tomaattia
  • 1 punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 punainen chili
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 limetti
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta korianteria
  • lehtipersiljaa

Kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna. Käytä chiliä käsitellessä kertakäyttöisiä kumihanskoja, chili polttelee iholla herkästi.

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chilejä pari minuuttia. Lisää tomaattikuu­tiot. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Lisää limetin mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää lopuksi hienonnettu korianteri ja lehtipersilja. Tarkista maku. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai tarjoa seuraavana päivänä.

Piilota pulla-vanukkaan sisälle lempimarjoja ja -pähkinöitä.

Pähkinäinen pulla-vadelmavanukas

6–8 annosta

  • 200 g pullapitkoa tai vaaleaa leipää
  • 1 dl pekaanipähkinöitä
  • 125 g vadelmia (tai muita marjoja)
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria

lisäksi

  • 1 rkl tomusokeria
  • vaahterasiirappia
  • vaniljajäätelöä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa pulla tai leipä paloiksi. Laita palat voideltuun pyöreään uunivuokaan (ø 23 cm). Hienonna pekaanipähkinät ja lisää vuokaan. Ripottele päälle vadelmat.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito. Mausta seos vaniljasokerilla. Kaada munamaito vuokaan.

Paista uunin keskitasolla noin 30–40 minuuttia niin, että pullavanukas on hyytynyt ja pinta saanut vähän väriä. Anna jäähtyä.

Ripottele tomusokeri pintaan. Tarjoa vaahterasiirapin ja vaniljajäätelön kanssa.

Lähde: Kananmunan kaverit, Meidän Perhe 4/2014

Kuvat: Pia Inberg