On ymmärrettävää, että moni kokee oman biologisen lapsensa itselleen läheisemmäksi kuin puolisonsa lapsen, halusi tai ei. Kuva: iStockphoto.
On ymmärrettävää, että moni kokee oman biologisen lapsensa itselleen läheisemmäksi kuin puolisonsa lapsen, halusi tai ei. Kuva: iStockphoto.

En jaksaisi katsella miehen ja hänen ensimmäisen tyttärensä kanssakäymistä. Mikä avuksi?

Meillä on seitsemän kuukauden ikäinen tyttövauva. Miehelläni on aiemmasta liitostaan 10-vuotias tytär, joka on luonamme joka toinen viikonloppu sekä kesälomalla viikon tai kaksi. Ennen raskauttani mieheni tytär ei ollut minulle ongelma, mutta nyt kun meillä on yhteinen lapsi, en jaksaisi katsella miehen ja hänen ensimmäisen tyttärensä kanssakäymistä. En myöskään oikein siedä sitä, että tyttö leikkii vauvamme kanssa, vaikka onkin tämän sisarpuoli. En haluaisi, että parisuhteemme kariutuu tähän ongelmaani. Miten voisin muuttaa ajattelutapaani?

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore, Väestöliiton perheverkko:

Olet rehellinen, kun kerrot aidosti kokemuksistasi. Haluat ymmärtää asiat paremmin ja rakentaa vastuullisena aikuisena toimivamman suhteen puolisosi tyttäreen. Se on hienoa. Tunnesolmut kannatta purkaa ajoissa, työstää katkeruutta ja muuttaa ajattelutapaa.

Kumppanin lapsi on ollut ja tulee aina olemaan osa elämäänne. Voisitko löytää siitä etuja? Perheenne vauvalle ainakin on rikkaus, että hänellä on isosisar. Heidän suhdettaan kannattaa ylläpitää ja kannustaa. Tytöstä voi aikanaan olla myös lapsenhoitoapua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso kumppaniasi myös sillä silmällä, millaista isyyttä hän esikoiselle antaa. Se kertoo paljon siitä, millaista isyyttä hän tarjoaa yhteiselle lapsellenne.

Kymmenvuotiaan kannalta on suuri asia, että isä sai toisen lapsen eri naisen kuin oman äidin kanssa. Tämä herättää lapsessa huolta: Riittääkö isältä huomiota ja rakkautta enää minulle? ”Hylkääkö” isä minutkin, kuten äidin? Onko uusi lapsi isälle tärkeämpi? Näiden pohdintojen vuoksi on äärettömän tärkeää, että isältä riittää huomiota juuri nyt myös esikoiselleen. Sitä pitää tukea. Katso kumppaniasi myös sillä silmällä, millaista isyyttä hän esikoiselle antaa. Se kertoo paljon siitä, millaista isyyttä hän tarjoaa yhteiselle lapsellenne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusperheen vanhempana olo herättää usein ”alhaisilta” tuntuvia ajatuksia ja tunteita, joita ei olisi osannut aiemmin kuvitellakaan. On ymmärrettävää, että moni kokee oman biologisen lapsensa itselleen läheisemmäksi kuin puolisonsa lapsen, halusi tai ei. Saadaksesi ymmärrystä tunteillesi, voisit lukea Väestöliiton nettisivuilta artikkelin uusperheistä ja tutustua kirjoihin Huonetta vai sukua – Elämää uusperheessä ja Parisuhde – uusperheen ydin. Jos tuntuu, että kaipaat keskusteluapua, hae sellaista. Se on kaikkien etu.

Yhdessä vaiheessa voi korostua tarve liittoutua oman biologisen lapsen kanssa, ja kumppanin lapsia kohtaan voi tuntea ärtymystä.

Uusperheen muotoutuminen on monimutkaista, ja siinä käydään läpi erilaisia vaiheita. Yhdessä vaiheessa voi korostua tarve liittoutua oman biologisen lapsen kanssa, ja kumppanin lapsia kohtaan voi tuntea ärtymystä. Puolison lapsi entisestä liitosta muistuttaa olemassaolollaan aina kumppanin ja tämän ex-puolison historiasta. Ei ole harvinaista tuntea kateutta kumppanin ex-puolisoa kohtaan ja jopa vertailla itseään tähän toiseen henkilöön.

Eletyt suhteet ovat kuitenkin mennyttä ja nykyinen kumppanuus tätä päivää. Uusperheessä oleellista on, että uusi parisuhde on selkeästi tärkeä kummankin aikuisen mielestä. Tämän tulee näkyä käytännössä tekoina ja sanoina. Pienet hetket parisuhteelle arjen keskellä ovat äärettömän tärkeitä: sanat, kosketus, katseet, kuulumisten kysyminen.

On luonnollista vertailla sitä, paljonko isä käyttää aikaansa oman tyttärensä ja yhteisen lapsenne kanssa ja toisaalta tuntea ajatuksista syyllisyyttä. Usein voi pikkulapsiperheessä käydä niin, että äiti hoitaa pienen vauvan ja isä vanhemman lapsen. On kuitenkin erityisen tärkeää, että isä osallistuu myös vauvan hoitoon.

Miten voisit itse rakentaa antoisan ihmissuhteen miehesi tyttöön?

Sinun kannattaa myös miettiä, miten voisit itse rakentaa antoisan ihmissuhteen miehesi tyttöön. Kokeilkaa jotakin molempien mielestä mukavaa yhteistä tekemistä. Vähitellen voit luoda välillenne yhteyttä ja iloa. Suhdetta pitää aktiivisesti kehittää, ja aloitteen on tultava aikuiselta. Ja ajattelepa, että juuri sinulla on mahdollisuus saada tämä pikku neito tuntemaan olonsa riittäväksi, oikeanlaiseksi, tervetulleeksi ja toivotuksi.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

No minä en itse ymmärrä ihmisiä, jotka alkavat suhteeseen henkilön kanssa jolla on lapsi(a) ennestään, jos eivät voi hyväksyä toisen jälkikasvua tai jos ajatus kammoksuttaa. Minulla ei tosin ole kokemusta tilanteesta, mutta jotenkin ajattelen niin, että jos toisesta oikeasti välittää haluaa puhtaasti myös välittää hänen lapsistaankin. Tottakai se voi olla hankalaa, varmaan riippuu millaisia lapsiakin on.

 

Itse voisin ottaa miehen, jolla on lapsia. Jos meille joskus miehen kanssa tulisi ero, niin en edes ottaisi puolisoa jolle lapseni olisi enemmänkin suhteen riesa. Lapsen pitäisi mennä uuden suhteen edelle, vaikka miten ihastunut siihen uuteen puolisoon olisikin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla