Pikku Kakkosesta tuttu näyttelijä Veera Degerholm tietää, miten vihaisen kolmevuotiaan saa pesemään hampaansa.

”Tiukka paikka vanhemmalle on se, kun lapsi huutaa, räyhää tai käyttäytyy ärsyttävästi. Meillä on talossa teini, joten näitä hetkiä tulee aika usein.

Silloin annan lapsen raivota ja keskityn itseni rauhoittamiseen. Kun lapset olivat pieniä, saatoin hyräillä, jotta pysyisin rauhallisena.

Vanhempana pitää muistaa, että lapsi ottaa esimerkin tunteiden käsittelyyn meistä. Toki temperamenttikin vaikuttaa. Lapsi on aina aikuisen armoilla, aikuisen vastuulla.

Joudumme olemaan vanhempia niillä eväillä, jotka olemme kotoa sattuneet saamaan. Oma haasteeni on ollut oppia hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. Riittämään ilman, että haen hyväksyntää muilta. Että elämä kannattaa elää, ei suorittaa.

Taito toimia tunteiden kanssa tuli tarpeeseen, kun erosin lasteni isästä pari vuotta sitten. Onnistuimme hoitamaan eroon liittyvät vaikeat tunteet niin, että olemme yhä ystäviä. Jaettu vanhemmuus sujuu. Ja vaikka tässä yhden aikuisen taktiikalla ja freelancerin epämääräisillä tuloilla elämisessä on omat pulmansa, tuntuu elämä mielekkäämmältä kuin ehkä koskaan.

Hiljattain autoin siskoani hänen kolmivuotiaansa uhman kanssa. Lapsi piti saada ottamaan lääke ja pesemään hampaat. Kerroin, ettei vessasta lähdetä ennen kuin nämä hommat on tehty. Lapsi karjui, minä pesin rauhallisesti omat hampaani ja kyselin, että jokos sinultakin? Vihdoin lapsi suostui ja rauhoittui. Oman lapsen kanssa olisi kyllä hermo kiristänyt.

Tyytyväisyys elämään riippuu minusta siitä, miten sinut on tunteidensa kanssa. Tunteet on hyvä oppia tunnistamaan – nyt olen vihainen, surullinen tai ärtynyt.

Ikävistäkin fiiliksistä, vaikkapa lapselle suuttumisesta, pitää ottaa vastuu itse. Kiukku, jonka hän minussa herättää, on oma tunteeni, lapsi ei ole siitä vastuussa. Se, mitä tunteella teen, on oma valintani. Sen mukaan ei tarvitse toimia. Tunteet tulevat ja menevät, lasta ei pidä syyllistää niistä. Helpommin sanottu kuin tehty, tiedän.

Tunteiden tukahduttaminen synnyttää häpeää. Siksi esimerkiksi lapsen kiukulle pitää antaa tilaa. En usko jäähyihin tai nurkassa seisottamiseen. Lasta ei saa hylätä, kun hän tuntee isoja tunteita, juuri silloin tarvitaan aikuisen apua. Usein auttaa lapsen ja hänen käytöksensä erottaminen – rakastan sinua, mutta en hyväksy sitä, miten käyttäydyt juuri nyt. Se, mitä tunnet, on tärkeää.”

Pikku Kakkosesta tuttu näyttelijä Veera Degerholm, 43, asuu Tampereella tyttäriensä Pihlan, 15, ja Kreetan, 12, kanssa.

Lue lisää:

Juontaja Sami Kuronen: ”Eron jälkeen lapsesta ja minusta on tullut entistä läheisempiä”

Näyttelijä Lotta Lehtikari: ”Lapselle on turha esittää parempaa kuin on”

Lämpimänä pysymisen salaisuus on kerroksissa ja oikeissa materiaaleissa. Viisi nyrkkisääntöä helpottavat uloslähtöä.

1. Kerroksia sään mukaan

Touhuava taapero tuottaa liikkuessaan lämpöä, joten liikaakaan ei pitäisi päälle topata. Useat ohuet kerrokset lämmittävät paremmin kuin yksi paksu, sillä kerrosten väliin jää ilmaa. Kerroksia on myös tarvittaessa helppo riisua pois.

Ihoa vasten kannattaa pukea esimerkiksi merinovillaa, joka lämmittää ja siirtää kosteutta. Puuvilla taas on pakkasella ihoa vasten kylmä. Välikerrokseksi sopivat fleece, college ja villa, ja päällysvaatteet suojaavat tuulelta ja tuiskulta.

Puuvilla on pakkasella ihoa vasten kylmä.

2. Ei turhaa kasvunvaraa

Isoissa kengissä lapsen on kömpelö liikkua, ja liian isoilla rukkasilla on hankala tarttua leluihin, mikä vie ulkoilusta ilon ja liikkeen. Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti. Myöskään liian pieni vaate ei lämmitä, sillä alle ei mahdu lisäkerroksia.

3. Kunnon kengät

Hyvissä talvikengissä on paksu pohja ja vuori, ja niihin mahtuu tarvittaessa ohut villasukka. Tarpeeksi tilavassa kengässä myös ilma eristää lämpöä.

Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti.

4. Sukilla on väliä

Pienenkin lapsen jalka hikoilee, joten helposti kostuva puuvilla on pakkasella huono vaihtoehto.

Jalat pysyvät parhaiten lämpiminä sekoitemateriaalista, merinovillasta tai villasta valmistetuissa sukissa. Jarrusukkia ei kannata jättää jalkaan ulkoillessa, sillä sukka ei liu’u normaalisti kenkään ja varpaat jäävät kippuraan.

5. Päätä ei saa paleltaa

Pään kautta lämpöä poistuu tehokkaasti, ja lapsilla pään osuus kehosta on suhteellisesti suurempi kuin aikuisilla. Hattu on sopivan lämmin, jos lapsen niska on ulkoillessa lämmin. 

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta. Kypärähatun plussa on, että se pitää kasvot, kaulan ja niskan lämpimänä. Toppahattu taas on tarpeen kovimmilla pakkasilla.

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta.

Paljon liikkuvalle lapselle riittää ohuempi hattu kuin taaperolle, joka ei liiku paljoakaan. Jos lapsi ensin hikoilee tukkansa märäksi liian paksussa päähineessä, paikallaan ollessa kylmä tulee nopeasti.

+ pieni materiaalisanasto

  • Merinovilla – Kuidut ovat pidempiä ja ohuempia kuin normaalin villan. Merinovilla siirtää kosteutta iholta paremmin kuin keinokuidut eikä hengittävänä hiosta sisälläkään.
  • Silkkivilla – Yhdistelmä merinovillaa ja luonnonsilkkiä. Ohuesta ja hengittävästä silkkivillasta valmistetaan esimerkiksi mukavan tuntuisia aluskerrastoja.
  • Goretex – Ohut polytetrafluorieteenikalvo, jonka ansiosta vaate tai jalkine pitää vettä ja tuulta mutta hengittää. Goretex kestää kovaakin kulutusta.
  • Primaloft – Kevyt ja pehmeä keinokuitu, joka hylkii vettä ja pitää tuulta sekä haihduttaa kosteutta iholta. Käytetään esimerkiksi sukissa, kerrastoissa ja käsineissä.
  • Thinsulate – Materiaali, joka sitoo tehokkaasti ilmamolekyylejä kehon ja ulkoilman välille ja eristää näin lämpöä. Myös thinsulate kestää kosteutta ja hengittää. 

Nappaa talteen myös talvipukeutusmisopas joulukuun 2017 Vauva-lehdestä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos

Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West ja muusikko Kanye West saivat tyttärensä maanantaina sijaissynnyttäjän avulla. 

Kolmas Kardashian West -vauva on saapunut maailmaan. Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West, 37, kertoi onnellisen uutisen tiistai-iltana Twitterissä ja  Instagramissa, jonne hän postasi kuvan itsestään hashtagilla #momofthree, kolmen äiti. 

 

#momofthree

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

Instagramin stories -osiossa hän valotti tapahtumaa lisää, ja jakoi siellä pinkein ruusuin koristellun täytekakun sekä tekstin ”Kanye ja minä olemme onnellisia ilmoittaessamme terveen, kauniin tyttäremme syntymästä. Hän on täällä”. Täytekakku oli isoäiti Kris Jennerin lahja uuden lapsenlapsen vanhemmille. 

Kim Kardashianin ja muusikko Kanye Westin, 40, haaveet kolmannesta lapsesta olivat kariutua Kimin terveysongelmiin, joiden vuoksi uusi raskaus olisi voinut olla hänelle hengenvaarallinen. Lopulta unelma toteutui sijaissynnyttäjän avulla. Onnellinen äiti kiitti häntä vuolaasti somessa: 

–  Olemme suunnattoman kiitollisia sijaissynnyttäjällemme, joka antoi meille suurimman mahdollisen lahjan. Huippuhoidosta kiitämme ihania lääkäreitä ja hoitajia, Kim kirjoitti. 

Kardashian Westin kotona uutta pikkusiskoa ihmettelevät isosisko North, 4, sekä isoveli Saint, 2.   

 

Happy Holidays

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.