Kuukauden loppu on käsillä, rahat lopussa ja ruokakaappi ammottaa tyhjyyttään. Tuttu tilanne yllättävän monessa lapsiperheessä. Mistä rahat viikonlopun ruokaostoksiin ? kannattaisiko turvautua pikavippiin?


Kuukauden loppu on käsillä, rahat lopussa ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Tuttu tilanne yllättävän monessa lapsiperheessä.

Perhe.fissä pohditaan, mistä saisi rahaa akuuttiin hätään. Keskustelun aloittajalla on rahat lopussa, ruokakaappi tyhjä, eikä hän saanut enää samalle viikolle aikaa sosiaalitoimistostakaan.

”Lapset tulevat pian koulusta, viikonloppu alkaa. Laskuja on kasaantunut iso nippu. Mistä rahat akuutisti, lainauskohteita ei ole. Vanhemmat ovat kuolleet. Kavereilla ei ole ylimääräistä ja sisarukset haukkuu, jos niiltä pyytää”, aloittaja kertoo.

Itse hän ei keksi neuvoksi muuta kuin pikavipin. Niihin hän on joutunut turvautumaan jo monta kertaa aiemminkin.

Pidä kirjaa, karsi turhasta

Jos tulee haukkuja sisaruksilta, niitä tulee myös palstalaisilta. Moni moittii aloittajaa kehnoksi taloudenpitäjäksi, jos rahatilanne pääsee kerta toisensa jälkeen yllättämään.

”Miten ihmeessä lasket rahat niin viime tingassa, ettet ehdi sossuun pyytämään apua ennen kuin ruoka loppuu kaapista?”, yksi keskustelija suomii.

”Saisitko ruoka-avustusta kirkolta tai muualta? Mitä teiltä löytyy kaapista ja pakastimesta, eikö siitä oikeasti saa pariksi päiväksi laitettua syötävää? Vipin ottaminen ajaa teidät vain syvempään taloudelliseen ahdinkoon, tiedät sen itsekin”, toinen sanoo.

Moni neuvoo pitämään kirjaa menoista ja tuloista. Kaikki turhakkeet, kuten karkit, jätskit,  oluet, limut ja siiderit sekä lehdet kannattaa jättää kauppakassista pois ja ostaa vain peruselintarvikkeita.

”Pitää ennakoida, mitä laskuja tulee joka kuukausi, mitä joka toinen ja milloin esimerkiksi tv-lupa ja vakuutukset erääntyvät. Sitten otat kalenterin ja merkkaat joka kuukaudelle, paljonko tulee laskuja. Katsot paljonko jää yli ruokaan ja hankintoihin ja pitääkö elää tiukemmin tai varautua ajoissa menemään sossuun”, joku neuvoo.

Pyydä laskuille maksuaikaa

Moni neuvoo maksamaan ensin vain tärkeimmät laskut eli asumisen ja sähkölaskun ja siirtämään muita laskuja myöhemmäksi. Laskuttajille kannattaa soittaa ja pyytää lisää maksuaikaa. Useimmat laskuttajat suostuvat tähän. Myös perintätoimiston kanssa voi neuvotella.

Jos rahaa on tulossa parin viikon sisällä, laskujen maksamista voi siirtää omin päinkin. Näin tekee ainakin yksi keskustelija. Silloin saa tosin olla tarkkana, ettei tule muistutus- ja perintäkuluja.

”Muistutuslasku tulee parin viikon kuluttua ja silloin toivottavasti rahaa on tilillä. Ainoastaan asuntolainan kanssa EN menettele näin vaan se lähtee tililtä aina sovittuun aikaan. Tästä voi tulla kustannuksia 5 euroa per lasku, mutta tuskin se pikavippikään ilmainen on”, hän kertoo.

Sämpylöitä ja lihaperunalaatikkoa

Kysyjälle satelee myös marttahenkisiä ohjeita . Sämpyläjauhot käyttöön ennen pikavippejä, vaatii moni.

”Kaapista löytyy varmaan puuroainekset, jauhoja ja hiivaa sekä kaupasta perunaa ja jauhelihaa. Niitä saa muutamalla eurolla, ja hyvin pärjää. Kannattaa tutustua Marttojen sivustoon. Siellä on ohjeita pitää talous kasassa ja helppoja arkiruokaohjeita”, toinen kirjoittaa.

”Niillä sämpylöillä sitten elääkin koko viikonlopun... Oikeesti, miettikää vähän. Jos on pienet tulot, niin yksikin iso lasku voi sekoittaa talouden. Itselläni on vastaava tilanne. Silti ajattelen, etten koske pikavippeihin”, eräs yksinhuoltaja sanoo.

”Nyt on kaappi täynnä ruokaa, ja pikavipin otin. Olen pahoillani”, päättää aloittaja keskustelun.

Lisää penninvenytysvinkkejä jaetaan myös muissa Perhe.fin keskustelussa. Köyhyydestä ja nälästä puhutaan Vauva.fissä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Niki Strbian

Luot tulevaan vauvaasi tunnesuhteen jo raskausaikana ajattelemalla vain ajattelemalla häntä. 

Positiivinen raskaustesti sysää liikkeelle käsittämättömän määrän muutoksia: Fyysiset muutokset näkyvät päällepäin, mutta niiden rinnalla myös raskaana olevan mieli alkaa myllertää.

Psyykkisistä muutoksista olennaisimpiin lukeutuu mielikuvaprosessi: raskaana oleva alkaa vähitellen ajatella vauvaa persoonana sekä kuvitella itseään juuri tämän vauvan vanhempana.

Raskauden alussa vauvaa saattaa vielä olla vaikeaa kuvitella, mutta vatsan kasvaessa vanhempien toiveet, odotukset, ristiriidat ja kohtuvauvan havainnointi elävöittävät ajatuksia. Onko vauva liikkuvainen vai rauhallinen? Millaista vauvalla on masussa juuri nyt? Saako hän puolisosi kauniit hiukset tai sinun temperamenttisi? Minkälainen tyyppi hänestä tulee?

Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Ollessani seitsemännellä raskausviikolla esikoisestani, matkustin Yhdysvaltoihin. Palatessani halusin tulevalle vauvalleni konkreettisen muiston ensimmäisestä yhteisestä reissustamme. Koin oloni vähän pöhköksi, mutta samalla riemukkaaksi valitessani hänelle pehmolelua hyvin huolellisesti. Käsimatkatavaroissa käteni kulkeutui tämän tästä koskettamaan sitä. Kuvittelin vauvani nukkumaan se kainalossaan. Se oli ihanaa!

Haaveilu ja mielikuvittelu herättää tunteita ja raivaa vauvalle tilaa vanhemman mieleen, tehden vauvan kokemuksellisesti hieman todemmaksi – tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Korostunut menettämisen pelko tai yllätysraskaus saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Yllätysraskaus, kuormittava elämäntilanne tai masennus ovat sellaisia tekijöitä, jolloin vauvan elävöittämiseen mieleen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Korostunut menettämisen pelkokin saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Kun eläydyt vauvan oloon, välität hänelle turvallista kiintymystä. Kohtuvauva saa mielikuvissa olla erillinen yksilö, jolla omia tarpeita, haluja ja toiveita. Tasapainoiset unelmat ja suunnitelmat edistävät tunnesuhdetta ja herättävät vanhemman herkkyyden lasta kohtaan. Siitä seuraa vauvan synnyttyä hyvää vuorovaikutusta.

Oma esikoisvauvani on jo 13-vuotias. Yhdysvalloista tuotu pehmo majailee hänen huoneessaan kuitenkin edelleen. Se lienee äidille tärkeämpi muisto, kun lapsi ymmärtääkään.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Moni mies herää tasa-arvon tärkeyteen tyttärensä myötä. Justin Trudeau perustelee, miksi se on myös poikien vanhempien asia.

Kanadan pääministeri, Justin Trudeau, 45, ihastuttaa mielipiteillään. Muun muassa kirjallisuutta ja kasvatustieteitä opiskellut Trudeau on puhunut esimerkiksi tiukemman ilmastopolitiikan ja tuloeroja tasaavan verotuksen puolesta sekä marssinut perheensä kanssa Pride-kulkueessa. Kun Trudeau valittiin pääministeriksi vuonna 2015, hallitukseen nousi ensimmäistä kertaa tasamäärä naisia ja miehiä.

Nyt häntä on jälleen kerran erityinen syy ihailla, nimittäin kasvattajana ja vanhempana. Trudeau kertoo MarieClaire.com-sivustolle kirjoittamaan esseessä kasvattavansa pojistaan Xavierista, 9, ja Hadrienista, 3, feministejä ja perustelee, miksi.

Tyttöjen tsemppaaminen ei riitä

Trudeau kertoo, että isänä, poikana, aviomiehenä ja kansalaisena hän joutuu todistamaan epätasa-arvoa ja haasteita, joita maailman tytöt ja naiset kohtaavat joka päivä. Siksi hän haluaa opettaa tyttärelleen Ella-Gracelle, 8, että hän riittää ja on arvokas omana itsenään. Trudeaun vaimo, Sophie Grégoire Trudeau, sai hänet ymmärtämään, että se ei ole vielä tarpeeksi. Sen lisäksi pitää opettaa poikia.

Trudeau toivoo, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen sekä heille että muille.

Justin Trudeau kertoo ymmärtäneensä, että pojilla on valta ja vastuu muuttaa seksistinen yhteiskuntamme. Hän kirjoittaa toivovansa, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen paitsi heille, myös ympäröiville ihmisille. Hän haluaa poikiensa olevan ylpeitä feministejä, jotka puolustavat sitä, mikä on oikein.

Lopulta feminismissä ei ole kyse vain naisten ja miesten tasa-arvosta, vaan siitä, että kaikilla on samat oikeudet ja vapaudet, Trudeau huomauttaa.

Suomessa ysiluokkalaiset saivat feminismikirjan

Trudeaun lailla moni mies on tyttären myötä havahtunut huomaamaan sen, millaisia oletuksia tyttöyteen ja naiseuteen kuuluu.

Kahden tyttären isä kertoo vauva.fin jutussa ottavansa tasa-arvon nyt eri tavalla tosissaan kuin ennen lapsia.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. 

Meillä on jo kasvamassa suomalainen ikäpolvi, jotka eivät ehkä kaikki ole feministejä, mutta ovat ainakin saaneet mahdollisuuden kuulla, mistä on kyse. Suomessa kaikille ysiluokkalaisille jaettiin viime keväänä Chimamanda Ngozi Adichien essee Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjalahjoitus kuului valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta.

– Adichi painottaa, että vaikka tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia, heidän täytyy saada valita elämänsä itse. Kenenkään ei tule tehdä itsestään pienempää tai rajumpaa kuin on, jotta olisi hyväksytty. -- Moni aikuinenkin voisi saada kirjasta ajateltavaa, tuottaja Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa esseestä vauva.fissä. 

Kysely

Kasvatatko pojastasi feministiä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.