Käsidesi ei tehoa norovirukseen.

Millainen pöpö, sellainen pesu: pese kädet oikein

Alkuvuosi on aktiivista virustulehdusten aikaa. Yleisimpiä ovat influenssavirus ja hengitystieinfektioita aiheuttava RS-virus sekä norovirus, joka aiheuttaa ripuli- ja oksennustautia.

- RS-virus on ollut tänä talvena erityisen aktiivinen. Norovirustapauksia odotetaan erityisesti helmi-maaliskuuksi, lasten infektiolääkäri Ville Peltola Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Taudit leviävät helposti päiväkotien ja koulujen lapsiryhmissä. Päiväkotilapsella saattaa olla jopa 10 hengitystietulehdusta vuodessa.

Paras tapa välttää tartuntoja on opettaa lapselle hyvä käsihygienia ja noudattaa sellaista itsekin.

Pesu taudin mukaan

Osta kotiin käsidesi. Alkoholipohjainen käsidesi tuhoaa tehokkaasti viruksia ja vähentää näin tartuntoja. Kaikkiin viruksiin se ei tehoa.

Vilustumiset: Pese kädet saippualla ja haalealla vedellä. Pyyhi kädet täysin kuiviksi. Käsidesi auttaa joihinkin vilustumisiin, mutta ei kaikkiin.
Angiina, influenssa ja RS-virus: Pese kädet saippualla ja haalealla vedellä. Pyyhi kädet täysin kuiviksi. Käytä käsidesiä.

Norovirus: Pese kädet erittäin huolellisesti saippualla ja haalealla vedellä ja pyyhi ne täysin kuiviksi. Käsidesi ei tehoa norovirukseen.

Muista peukalo!

Lika lähtee vedellä ja saippualla. Käsidesi ei korvaa sitä, vaan täydentää pesun.

Pese koko käsi kynnenalustoja ja kynsinauhoja myöten. Monet unohtavat toisen peukalon!

Hätäinen huuhtaisu juoksevan veden alla ei riitä. Kunnon käsienpesu kestää vähintään 20 sekuntia, siis yhtä kauan kuin vaikkapa Tuiki, tuiki tähtösen laulaminen. Kehittäkää oma käsienpesulaulu!

Yritä estää lapsia hieromasta silmiään ja puremasta kynsiään. Bakteerit pääsevät helposti sisälle kehoon silmien ja suun kautta.

Käytä paperisia käsipyyhkeitä, kun et ole kotona. Kotonakin voi käyttää talouspaperia pahimpina flunssa-aikoina tai ainakin huolehtia siitä, että pyyhkeet saavat kuivua kunnolla ja ne vaihdetaan usein.

Pöpöt viihtyvät kosteassa ja ne myös siirtyvät helpommin eteenpäin kosteista käsistä. Opeta lapset kuivaamaan kätensä hyvin.

Lähde: Tork

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.