Mitä jos isille korvamerkitty aika tekisikin perhevapaan pitämisestä uuden normaalin.  Kuva: Satu Kemppainen
Mitä jos isille korvamerkitty aika tekisikin perhevapaan pitämisestä uuden normaalin. Kuva: Satu Kemppainen

Hallituksen pitkään valmistelema perhevapaiden uudistus kaatuu. Se on sääli, koska isille korvamerkitty osuus vanhempainvapaista pakottaisi työnantajiakin muuttamaan asennettaan.

Perhevapaiden uudistus olisi vaatinut onnistuakseen lisärahaa, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko  Helsingin Sanomille. Rahan puuttuessa Saarikko pysäytti koko uudistushankkeen. Se tarkoittaa, ettei isien nykyinen osuus vanhempainvapaasta pitene.

Sattumalta keskustelimme juuri mieheni kanssa perhevapaiden jakamisesta. Hän on töissä miesvaltaisella rakennusalalla. Jokaisen kolmen lapsemme kanssa mieheni on pitänyt ne muutamat isyyslomaviikot, ja minä olin kotona kunkin lapsen kanssa noin vuoden. Nyt mietimme, olisimmeko voineet sittenkin toimia toisin.

Ministeri Saarikko ei  Helsingin Sanomien mukaan usko, että riittävän moni isä jäisi heille korvamerkitylle vanhempainvapaille.

Mieheni mielestä vaihtoehtoa ei ollut. Hän uskoo, että jos hän olisi ilmoittanut töissä jäävänsä puoleksi vuodeksi kotiin lapsen kanssa, hänen tilalleen olisi palkattu joku muu, ja hän olisi saanut puolen vuoden kuluttua etsiä uuden duunin – olisi se sitten laillista tai ei. Ai miten niin? Koska kukaan mukaan ei alalla pidä vanhempainvapaita. Se ei ole normi, joten kotiin jäävää miestä on työyhteisössä helppo paheksua.

Ministeri Saarikko kertoi Helsingin Sanomille pysäyttäneensä perhevapaauudistuksen, koska ei usko, että riittävän moni isä jäisi heille korvamerkitylle vanhempainvapaille. ”Saarikko ei usko, että perhevapaauudistuskaan olisi nopeasti muuttanut isien ja työpaikkojen asenteita”,  Helsingin Sanomat kirjoittaa. Tästä seuraisi, että lapset pantaisiin entistä pienempinä hoitoon ja päivähoidon kustannukset kasvaisivat.

Kun mieheni jää kotiin hoitamaan sairasta lasta, häneltä edelleen kysytään, eikö niillä muksuilla ole mutsia.

Mutta entä jos olisikin käynyt päinvastoin? Jos isille korvamerkitty aika tekisikin perhevapaan pitämisestä uuden normaalin myös näille kankeille miesvaltaisille aloille, joissa omien lastensa hoitamista pidetään pehmona. Kun mieheni jää kotiin hoitamaan sairasta lasta, häneltä edelleen kysytään, eikö niillä muksuilla ole mutsia.

Kun nyt mietimme sitä ’äiti kotona, isä töissä’ -järjestelyä, johon aikanaan päädyimme, meitä harmittaa. Olimme kiinni siinä vain, koska pelkäsimme.

Joskus todellisen tasa-arvon puolesta pitää vähän vääntää, olla rohkea, ottaa riski. Nyt olisi ollut hyvä aika poliitikkojen olla rohkeita kaikkien perheiden puolesta – perheiden, joissa mietitään, kumman työnantaja suhtautuu suopeammin perhevapaiden pitäjään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen
Helsinkiläisen Arposen perheeseen kuuluu kolme lasta. Kuvassa 7-vuotias Runo. Kuva: Anna Huovinen

Bloggari Tiina Arponen vinkkaa maistuvat herkut leppoisiin kesäpäiviin. 

Pidät käsitöihin keskittyvää Muita ihania -blogia. Millainen ruuanlaittaja olet?

”Teen melko tavallisia arkiruokia. Suurin toiveeni on, että tekemäni ruoka maistuisi kaikille kolmelle lapselleni. Joskus innostun kokkaamaan pitkän kaavan mukaan. Silloin leivon sämpylöitä ja valmistan pihvit sekä salaatit itse alusta alkaen. Sanoisin, että olen hyvä ruuanlaittaja, mutta en aina erityisen innostunut, joten kalapuikot ovat välillä ihan ok.”

Grillikausi on alkanut. Mitkä ovat teidän perheenne kesäsuosikkeja?

”Makkara ja maissi tietysti ovat lasten lemppareita. Itse tykkään valmistaa siihen seuraksi jotain hyvää lihaa, ananasta, sieniä sekä muhkean salaatin. Kun pöydässä on paljon kaikkea, ollaan täydellisen grilliaterian ytimessä.”

Asutte kerrostalossa, jonka sisäpihalta löytyy asukkaiden yhteinen grillipaikka. Mitä siellä yleensä valmistuu? 

”Kesäisin grillaamme pihallamme harva se ilta. Useimmiten paistamme makkaraa, hodareita ja erilaisia vartaita, mutta viime kesänä innostuimme myös pyöräyttämään pizzoja naapureiden kanssa.”

Grillatut maissit

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Maissi on kesäpöydän klassikko. Kokeile maustaa maissi majoneesilla, ja saat siihen uutta twistiä. Ohjeen löydät täältä.

Tortillaveneet

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Tortillaveneistä saat helposti varioitua kasvis- ja lihaversion. Tästä löydät ohjeen hauskoihin kesäherkkuihin.

Jäätelö ja paahdetut mansikat

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Helppo herkku syntyy ilman jäätelökonetta. Voit tarjoilla jäätelön lisukkeena mansikoita, mutta myös muut marjat käyvät. Kurkkaa resepti täältä!

Juttu on julkaistu kesäkuun Meidän Perheessä.

Mökkiolosuhteet tekevät immuunipuolustusjärjestelmälle hyvää.

Tampereen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan jo kahden viikon altistus erilaisille maaperästä löytyville mikrobeille voi parantaa ihmisen vastustuskykyä. Kun keho saa torjuttavakseen monipuolisesti luonnon tavallisia ja vaarattomia bakteereja, se pysyy ikään kuin hereillä ja osaa erottaa ihmiselle oikeasti haitalliset bakteerit. 

– Jos elimistö ei saa riittävästi mikrobialtistusta, immuunipuolustusjärjestelmän kyky kontrolloida ylilyöntejä heikkenee, Tampereen yliopiston professori Heikki Hyöty kertoo. 

Esimerkiksi kaupungissa asuva lapsi ei välttämättä altistu arjessa riittävästi luonnon omille bakteereille, jolloin seurauksena voi olla erilaisia allergioita tai  suolistosairauksia.

Tutkimuksessa koehenkilöiden käsiin hierottiin päivittäin metsäisiä maa-aineksia.

Tutkimuksessa oli mukana kaupungissa asuvia koehenkilöitä, joiden käsiin hierottiin päivittäin metsäisiä maa-aineita. Sen jälkeen kädet pestiin vain vedellä. Tutkimuksessa selvisi, että kahden viikon jakson jälkeen koehenkilöiden mikrobisto oli monipuolisempi kuin ennen testiä.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että maaseutumaisessa ympäristössä asuvilla lapsilla on vähemmän atooppista ihottumaa kuin kaupunkilaislapsilla. Hyviä bakteereja ja mikrobeja löytyy erityisesti metsästä.

Joten kesän mökkireissulla voi relata rauhassa: jos lapsi möyrii mullassa eikä pese heti perään käsiään, se on ihan okei. Hän kasvattaa huomaamattaan vastustuskykyään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.