Sovitellaan aikataulut. Varmistetaan, että kaikilla kuudella lapsella on hoitopaikka. Etsitään koiralle ja kaneille hoitajat.

Ja sitten lähdetään hoitamaan parisuhdetta viikonlopuksi – ei lemmenlomalle Roomaan, vaan ohjaamaan Suomen Uusperheiden Liiton vertaisryhmää muille uusperheellisille.

– Kyllä me sinne Roomaankin vielä menemme, mutta tämäkin on hyvä valinta. Ajatustenvaihto muiden uusperheellisten kanssa antaa valtavasti ja on vertaistukea myös meille, Kai Flang sanoo.

Perhe Flang-Väisäsellä on kahdeksan vuoden kokemus uusperheen arjesta. Sinä aikana Annikasta, Aurorasta ja Monasta on tullut teinityttöjä. Petrus ja Niklas ovat vaihtaneet vaipat skeittilautaan. Ja on syntynyt yhteinen kuopus Alina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikoinaan Flangit lähtivät mukaan vertaisryhmään, kun olivat asuneet yhdessä vasta neljä kuukautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Haimme tukea jo siinä vaiheessa, kun uusperheen haasteista ei vielä ollut hajuakaan, Pauliina kertoo.

Perustana vanhempien parisuhde

Sittemmin uusperheen iloja ja suruja on riittänyt. Pauliina ja Kai tietävät, että monissa uusperheissä painitaan samojen asioiden kanssa: Alun kuherruskuukausi päättyy aikanaan. Isä- ja äitipuolen roolit mietityttävät. Lapset reagoivat, samoin lasten muut vanhemmat sekä liuta isovanhempia ja muuta sukua.

– ”Miten meistä tulee perhe?” on monelle uusperheelle suuri kysymys, Kai sanoo.

Flangit saivat itse aikoinaan tukea vertaisryhmästä. Heistä alkoi tuntua, että myös ryhmien vetäminen voisi sopia heille. Kun lapset kasvoivat, löytyi aikaa vapaaehtoistyöhön.

Pauliinan ja Kain mielestä uusperheen perusta on vanhempien parisuhde. Ydinperhe saattaa heidän mielestään pysyä kasassa lasten varassa, mutta uusperheessä sama kuvio ei toimi.

– Monet uusperheelliset parit hakeutuvat vertaistapaamiseen kriisin keskeltä. Harvoin kukaan pääsee keskustelemaan yhtä rehellisesti parisuhteen ja perhe-elämän kaikista puolista.

Välillä Pauliinasta ja Kaista tuntuu, että heidän oma uusperheensä on tiivis yksikkö. Toisinaan taas joku perheenjäsen on etäämmällä ja kokee ulkopuolisuutta.

Koko perheenä he ovat osallistuneet perheleirille niin, että lapset ovat tavanneet muita uusperheiden lapsia.

Kotona on tärkeää, että jokaiselle lapselle on oma paikka. Seinillä on valokuvia kaikista, koko perheestä.

Yrittäjät Pauliina Flang, 36, ja Kai Flang, 43, sekä Annika, 17, Aurora, 14, Mona, 12, Petrus, 11, Niklas, 9, ja Alina, 6, asuvat eri kokoonpanoissa Hyvinkäällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla