Juontaja Sami Kuronen on 10-vuotiaan tyttären isä. Eron jälkeen isä ja tytär ovat löytäneet vuoroviikkoarkeen omat rutiininsa.

– Iskä, miksi sä poltat tupakkaa?

Oona-tyttären kysymys kouraisi Sami Kurosta taas syvältä – neljä vuotta sitten niin syvältä, että hän tumppasi viimeisen savukkeensa.

– En keksinyt siihen koskaan mitään hyvää ja järkevää syytä. Joka kerta se kysymys tuntui yhtä pahalta. Päätin, että nyt se loppuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sami oli yrittänyt lopettaa jo monta kertaa aiemminkin. Viimeisimmällä kerralla hän salli itselleen pikkusikarit juhlatilaisuuksissa. Mutta hyvin äkkiä hän löysi jokaisesta päivästä erilaisia juhlanaiheita. Vain totaalinen stoppi toimi. Ja nyt Oonakin on iloinen, ettei iskä enää haise röökiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aina ennen iskä meni iltaisin ulos tupakalle sillä aikaa, kun kävin pesulla. On kiva, että se ei enää tee niin.

Kotiruokaa ja harrastuksia

Nyt 10-vuotias Oona asuu Samin, 45, luona vuoroviikoin. Vuoroviikkovanhemmuus on toiminut hyvin, ja Oonan äiti asuu viereisellä kadulla. Erosta on nyt kuusi vuotta.

Isäviikoilla Samin ja Oonan aikataulut pyörivät tytön harrastusten ympärillä. Isä kokkaa mielellään kotona, ja hänen tuoreessa kirjassaan Elämäni reseptit on osionsa myös lapsiperheen ruuille. 

– Tuoreus ja terveelliset valinnat ovat minulle tärkeitä. En tuputa silti niitä Oonalle liiaksi, koska herkkujakin täytyy silloin tällöin sallia, Sami sanoo.

”Päätin, että haluan olla nelivitosena elämäni kunnossa.”

Kun tupakka jäi, se korvautui salakavalasti erilaisilla herkuilla. Samille kertyi painoa kymmenisen kiloa lisää. Puolitoista vuotta sitten hän päätti, että pikkuhiljaa muhkeammaksi muuttuville muodoille pitäisi tehdä jotain.

– Päätin, että haluan olla nelivitosena elämäni kunnossa ja palkkasin itselleni personal trainerin.

Nykyisin Sami kiinnittää huomiota ruokavalintoihinsa. Sokerit ja huonot hiilarit jäävät arkena kaappiin ja ateriat ovat salaattipohjaisia.

– Viikonloppuisin sallin itselleni vapaammin kaikennäköistä, kuten viiniä ja jälkiruokaa.

Hän on myös ryhtynyt kuntoilemaan aktiivisemmin: lenkkeilyä, kuntosalia tai golfia tulee harrastettua kolmesta neljään kertaa viikossa.

– Olen aina ollut kuntoilun suhteen jojoilija: olen aloittanut salilla käymisen, treenannut kuukauden ja taas lopettanut. Nyt olen vihdoin saanut liikunnasta pysyvän elämäntavan.

Lue koko Samin haastattelu alta tai digilehdestä!

Vierailija

Mun isä ei koskaan pystynyt lopettamaan tupakointia edes lääkärin avustuksella. Kysyin samaa kysymystä lapsena jatkuvasti ja lisäksi kirjoitin hänelle kirjeen, jossa pelkäsin menettäväni hänet. Isä sanoi mulle että ei olisi ikinä antanut itselleen anteeksi jos minä olisin alkanut polttamaan. Muistan kun sain huudot niskaani kun jäin kiinni tupakkakokeilusta. Ihmettelen että hän on yhä 58-vuotiaana hengissä ja on polttanut yli 40 vuotta. 

Erään tuntemani lääkärin mukaan tupakka tai pikemminkin nikotiini on kuulemma niin kova huume, että siitä on vielä vaikeampi päästä irti mitä "kovemmista aineista" ja alkoholista. Irti pääsemistä hankaloittaa myös tupakointiin liittyvä sosiaalisten suhteiden ylläpito: "No mennäänpä tupakkatauolle" "Otahan tuore isä sikaria" "Kamoon ota nyt yks sätkä kun baarissa ollaan". Tupakan myynti pitäisi kieltää, se tuhoaa niin monen ihmisen elämän. 

Vierailija

Tupakka on oikeasti tosi haitallinen elimistölle. Miehillä ei ihosta näe niin nopeasti mutta jo 25v ikäisillä naisilla näkee kasvoista helposti polttaako säännöllisesti. Iho on niin paljon vanhemman näköinen. Siitä voi päätellä miten haitallista on keholle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla