Parhaat painikaverit. ”Tätä teemme ensimmäisenä, kun tulen töistä kotiin. Aiemmin illat menivät kavereiden kanssa harrastuksissa.” Kuva: Milka Alanen
Parhaat painikaverit. ”Tätä teemme ensimmäisenä, kun tulen töistä kotiin. Aiemmin illat menivät kavereiden kanssa harrastuksissa.” Kuva: Milka Alanen

Oliverin ja Jaden synnyttyä tv-kokki Alex Nurmen reissuelämä on vaihtunut leikki-iltoihin kotona. Se ei haittaa, sillä arjessa tärkeintä on helppous.

”Kun tulen töistä kotiin, Jade, 4, ja Oliver, 2, haluavat heti ensimmäisenä painia. Lapset heittävät sohvatyynyt olohuoneen lattialle, ja sitten saan jahdata heitä.

Juuri ne hetket, yhdessä nauraminen ja tekeminen ovat arjessa parasta. Siitä tunnen iloa joka päivä.

Kotona ei ole koskaan hiljaista. Vähän aikaa perhe oli muutaman päivän poissa yläkerran remontin takia. Tulin kotiin, eikä kukaan juossut vastaan. Siivosin, eikä kukaan tullut sotkemaan. Se oli ihmeellistä.

Varsinkin toisen lapsen syntymän jälkeen oma aika on ollut vähissä. Yhden lapsen kanssa toisen vanhemman oli helpompaa jäädä kotiin ainoana aikuisena. Kahden lapsen kanssa illat tai viikonloput ovat joskus raskaita, koska silloin ei jää aikaa omalle lepohetkelle. Meillä vauvavuodet ovat takana, ja lapset nukkuvat nykyään onneksi hyvin, vaikka kömpivätkin väliimme aamuyöllä.


Vapaina viikonloppuina Alexin perhe on mieluiten kotona. ”Siellä kaikki on lähellä: vessa ja vaihtovaatteet.” Kuva: Milka Alanen
Vapaina viikonloppuina Alexin perhe on mieluiten kotona. ”Siellä kaikki on lähellä: vessa ja vaihtovaatteet.” Kuva: Milka Alanen

Olen yrittäjä, eikä minulla ole ollut säännöllistä työaikaa 14 vuoteen. Teen tv-ohjelman lisäksi ruokastailauksia ja pidän kokkikoulua. Välillä merkkaan kalenteriin vapaapäiviä, mutta yleensä niihin tulee sitten aina jotain. Joskus saattaa olla viikkoja, että tulen kotiin vasta lasten nukkumaanmenon jälkeen.

Olen saanut keskittyä rauhassa töihini, sillä vaimoni Kirsi on ollut kotona viisi vuotta. Hän on kantanut päävastuun lapsista ja kodista. Meillä on yhteinen sähköinen kalenteri, johon merkkaan ensin omat työni. Sitten Kirsi katsoo, mihin väliin hän saa mahtumaan esimerkiksi kampaajalla käymisen. Lapset ovat maanantaisin ja keskiviikkoisin aamupäivän kerhossa, jolloin Kirsillä on vapaata, ja hän voi käydä vaikka jumpassa. Välillä hän jättää Jaden ja Oliverin kuntosalin lapsiparkkiin.

Tämä systeemi on toiminut meillä hyvin, ja tämä on meidän tapamme. Olemme molemmat olleet siihen tyytyväisiä. Jokainen perhe päättää itse, mikä on heille hyvä työnjako.

”En voi olla poissa töistä, jos lapset sairastuvat.”

Syksyllä Kirsi palaa töihin ja tekee aluksi kolmepäiväistä viikkoa. Se vähän jännittää minua. Minulla on välillä pitkiä päiviä, enkä voi olla yrittäjänä töistä poissa, jos lapset sairastuvat.

Yhteistä aikaa meillä on Kirsin kanssa vähän, sillä lasten isovanhemmat asuvat Turussa ja Suonenjoella. Jo yhteinen saunahetki iltaisin on luksusta. Kun muu perhe nukkuu, saatan jäädä vielä alakertaan tekemään töitä.

Telkkaria emme katso juuri koskaan. Lapset menevät monesti vasta kymmeneltä nukkumaan, joten siinä ei ehdi viettää leffailtaa. The Voice of Finland on ollut ainoa ohjelma, jota katsomme yhdessä koko perhe.

Kun lapsilla alkaa päiväkoti ja täytyy herätä aamulla aikaisin, unirytmi varmasti muuttuu.


Oliverin ja Jaden arki on muuttumassa, sillä he ovat aloittamassa päiväkotia. Isä-Alexia muutos vähän jännittää. Kuva: Milka Alanen
Oliverin ja Jaden arki on muuttumassa, sillä he ovat aloittamassa päiväkotia. Isä-Alexia muutos vähän jännittää. Kuva: Milka Alanen

Kavereista tulee nähtyä eniten heitä, joilla on myös lapsia. Lapsilla on seuraa, ja vanhemmat saavat jutella. Jos lapseton kaveri tulee kylään, lapset roikkuvat meissä vanhemmissa. Ei siinä oikein voi keskittyä puhumiseen.

Ennen lapsia matkustelimme paljon. Nyt perheen kanssa matkustaminen on erilaista. Jouluna olimme kolme viikkoa Thaimaassa, eikä se ollut ainoastaan rentouttava matka. Välillä jouduimme tilaamaan huonepalvelusta ruuat, kun olimme niin poikki, ettemme jaksaneet lähteä illalliselle. Jälkikäteen kireät tilanteet naurattavat: kun väsynyt lapsi sai kiukkupuuskan pöydässä eikä kukaan päässytkään nauttimaan ravintolaillasta.

Käsitys omasta ajasta on muuttunut lasten jälkeen. Aiemmin kävin monta kertaa viikossa salilla ja pelasin futista. Kaipaan urheilua, ja olo on väsähtänyt, jos en liiku. Sunnuntaisin pääsen pelaamaan sählyä. Vielä vuosi sitten kävin kavereideni kanssa pitkällä golf-reissulla. Kirsi sanoi sen olevan viimeinen vähään aikaan. Usein on käynyt niin, että lapset ovat juuri samaan aikaa kipeitä.

Muuten emme Kirsin kanssa laske toistemme vapaa-ajan tunteja. Toinen saa aina lähteä, jos haluaa.

”Kun lapset ovat pieniä, elämämme menee vielä näin.”

Kun yksin ei ehdi harrastaa, yritämme harrastaa koko perheen kanssa. Siihen on muitakin syitä. Haluamme näyttää lapsille liikunnallisen elämän mallia ja tehdä asioita yhdessä. Talvella kävimme laskettelemassa ja viime kesänä golfaamassa. Vuokrasimme golf-auton, niin lapset pääsivät mukaan viheriölle.

Toisaalta vapaina viikonloppuina olemme mielellämme ihan vain kotona. Teemme palapelejä lattialla tai potkimme palloa pihalla. Kaikki on lähellä: keittiö, vessa ja vaihtovaatteet. Tuntuisi vaivalloiselta lähteä ja pakata kaikki tavarat autoon.

Kun lapset ovat pieniä, elämämme menee vielä muutaman vuoden näin. Palkintona ovat pusut ja halaukset.”

Alex Nurmi

36-vuotias kokki ja yrittäjä asuu vaimonsa Kirsin sekä 4-vuotiaan Jaden ja 2-vuotiaan Oliverin kanssa Espoossa. Häneltä ilmestyi keväällä ruokakirja Alexin keittiössä.