Äidin tytöt. Uudessa kodissaan Heidi nauttii siitä, että lapset ovat jo isoja ja omatoimisia. ”Minusta tuntuu, että sairauden jälkeen olen ollut heille enemmän läsnä.” Kuva: Kaisu Jouppi
Äidin tytöt. Uudessa kodissaan Heidi nauttii siitä, että lapset ovat jo isoja ja omatoimisia. ”Minusta tuntuu, että sairauden jälkeen olen ollut heille enemmän läsnä.” Kuva: Kaisu Jouppi

Heidi Sohlbergin sairastama rintasyöpä aloitti ison muutoksen perheen elämässä. Nyt tärkeintä on, että lapsilla on hyvä olla.

Vaikeimmalta tuntui ajatus, että siitä pitäisi kertoa lapsille.

Heidi Sohlberg, 37, sai rintasyöpädiagnoosin kaksi vuotta sitten. Alkoi jakso, joka laittoi uusiksi paljon Heidin elämässä.

Aamun sairaalassa hän muistaa yhä terävästi. Heidi päätti toimia rintasyöpähoitajan neuvon mukaan: kerro asia kotona vielä tänään niin kuin se on.

– Hoitaja sai omalla empatiallaan ja rauhallisuudellaan vakuutettua minutkin, että hitto, ei tässä huonosti käy.

Kaiken keskellä Heidiä helpotti se, että lasten perusturvallisuus ei näyttänyt järkkyneen. Omien tunteiden ja oman pahan olon näyttäminen lapsille oli ollut oikea ratkaisu. Elämä diagnoosin jälkeen oli nimittäin yhtä tunteiden vuoristorataa: välillä itku oli herkässä, sitten nousi taistelutahto.

– Sen jälkeen, kun kerroin asian suoraan, he elivät asian kanssa aika rauhassa ja uskalsivat näyttää minulle tunteensa. En halunnut, että he joutuisivat pärjäämään ja kannattelemaan itseään liikaa. 

– Uskon, että pystyin myös positiivisella perusasenteellani pitämään tyttöjen olon turvallisena. Heille ei tullut pahempaa menettämisen pelkoa, vaikka aika oli heillekin varmasti rankka.

”Sairastumiseni jälkeen tytöt ovat reagoineet heti pienimpiinkin flunssiini.”

Huoli äidistä kuitenkin pysyy. Lapsille äidin flunssa tai kipu on vieläkin iso asia.

– Minua sattui edellisyönä vatsaan, ja aamulla Josse kysyi selvästi huolissaan, että mistä äiti toi sinun vatsakipu voi johtua, Heidi kertoo.

– Olen huomannut, että sairastumiseni jälkeen he ovat reagoineet heti pienempiinkin flunssiini. Nyt kerroin vain, että äidillä on ovulaatio. Seuraavaksi jouduinkin selittämään, mitä se tarkoittaa.

Pelko pois

Heidi käy kontrolleissa vielä seuraavan kolmen vuoden ajan. Sairauden uusimisen pelko häivähtää välillä mielessä sekä äidillä että tyttärillä, mutta Heidi on opetellut ajamaan pelon pois.

Syöpäaika meni lopulta nopeasti ohi. Äimistyneempi Heidi oli, kun hoitojakso päättyi.

– Kun hoitoputkeen hyppää, siinä on tavallaan helppo kulkea. Ajattelin, että kaikki tehty vie eteenpäin kohti paranemista. Kun se päättyy, voi tulla kriisi. Että mitäs nyt?

Tänä keväänä Heidi ja hänen puolisonsa Niklas Sohlberg ilmoittivat eroavansa. Eroa he eivät ole halunneet kommentoida julkisesti.

Tärkeintä elämässä on nyt tyttärien hyvinvointi ja terveys. Heidän arkensa rullaa kuten ennenkin: koulun jälkeen voimistelutreeneihin tai keittiöön leipomaan äidin kanssa. Kesän perhe viettää mahdollisimman rennosti. Tärkeää on tämä hetki.

– Olen todella kiitollinen syöpäpolille ja koko geenitutkimukselle. Niiden takia en edes pelkää lasteni puolesta, sillä hekin voivat olla rintasyöpägeenin kantajia.

Lue koko Heidin haastattelu Meidän Perheen numerosta 7/2018 tai digilehdistä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Anna-Maija Tuokolla on kolmivuotias tytär näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Kari Heiskasen kanssa. ”Läjä sukulaisia ja ystävien teini-ikäisiä lapsia auttaa meitä lapsen hoidossa. On ihana tietää, että tyttöämme hoitaa aina joku, joka rakastaa häntä aidosti ja jakaa kanssamme saman arvomaailman.” Kuva: Milka Alanen
Anna-Maija Tuokolla on kolmivuotias tytär näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Kari Heiskasen kanssa. ”Läjä sukulaisia ja ystävien teini-ikäisiä lapsia auttaa meitä lapsen hoidossa. On ihana tietää, että tyttöämme hoitaa aina joku, joka rakastaa häntä aidosti ja jakaa kanssamme saman arvomaailman.” Kuva: Milka Alanen

Anna-Maija Tuokko toivoo, että hänen tyttärestään kasvaa rohkea tekijänainen.

Kolmivuotiaan tyttärensä kanssa näyttelijä Anna-Maija Tuokko, 37, unohtaa käsikirjoitukset. Kotona ei tarvitse luoda hahmoja ollakseen hyvä vanhempi.

– En ole ikinä asettanut itselleni mitään paineita tai edes toiveita olla tietynlainen äiti, Anna-Maija sanoo.

Siksi Anna-Maija ei lukenut kasvatusoppaita tai selvittänyt etukäteen, mihin ravintoloihin mahtuisi vaivattomimmin rattaiden kanssa. Hän antoi itsensä kasvaa äidiksi samaa tahtia tyttärensä rinnalla.

– Tätä mä olen, se saa kelvata. Sama tyyppi äitinä kuin muutenkin. Ystäväpiirini on hyvin suvaitsevainen, eikä toisten erilaisiakaan tapoja tuomita.

Irti liiasta varjelusta

Älä holhoa lasta liikaa. Kasvata, kuten omat vanhempasi. Ne ovat olleet Anna-Maijan tärkeimmät ohjenuorat, joiden mukaan hän haluaa itse äitinä toimia tyttärensä kanssa.

– Jos teen edes suurimman osan asioista sinne päin kuin äitini ja isäni, olen onnistunut superhyvin.

"Ylivarjelu näkyy myöhemmin heikkona riskinottokykynä. En tahdo, että omalle tyttärelleni käy niin."

Pienessä kotikylässään Viialassa Anna-Maija ja hänen veljensä saivat sekä rajoja että vapautta. Anna-Maija piti teininäkin kiinni tiukoista kotiintuloajoista, sillä hän ei halunnut tuottaa vanhemmilleen pettymystä. Palkintona oli se, että hän sai muuten huidella mielensä mukaan. Vanhemmat eivät esimerkiksi nipottaneet, kun Anna-Maija ystävineen pani pystyyn oman tanssikoulun, kun sellaista ei ollut lähellä tarjolla.

– Muutaman kaverini vanhemmat olivat ylivarovaisia, eivätkä tytöt ikinä päässeet mukaan koulun päättäjäisiin ja muihin seikkailuihin, Anna-Maija muistaa.

– Ylivarjelu näkyy ihmisessä myöhemmin varovaisuutena ja heikkona riskinottokykynä. En tahdo, että omalle tyttärelleni käy niin.

Lue koko Anna-Maijan haastattelu Meidän Perheen numerosta 9/2018 tai digilehdestä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

70 vuotta täyttävä tasavallan presidentti poseeraa synttäriotoksessa poikansa sekä Lennu-koiran kanssa.

Puolivuotias Aaro-poika poseeraa isänsä sylissä tuoreessa syntymäpäiväotoksessa, jonka presidentti Sauli Niinistö jakoi tänään Twitterissä.

Kyseessä on ensimmäinen julkinen valokuva Niinistön ja Jenni Haukion pojasta.

Hyväntuulinen Aaro istuu isänsä oikealla polvella merimieshenkisessä asussaan. Presidentin toisella polvella istuu perheen koira Lennu. Postauksessaan Sauli Niinistö kiittää saamistaan syntymäpäiväonnitteluista. 

Presidenttiparin poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla 2. helmikuuta. Aaro Veli Väinämö sai nimen kasteessa huhtikuussa. Pojan kolmas nimi on myös isä Saulin toinen nimi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.