Äidin kainaloon on hyvä mennä. ”Inhoan sanoja selviytyjä ja taistelija. Ei lapseni selviytynyt syövästä siksi, että taisteli, eivätkä ne lapset, jotka eivät selviä, kuole syöpään siksi, etteivät olisi taistelleet. Niin vain käy”, Sanna sanoo. Kuva: Heli Blåfield
Äidin kainaloon on hyvä mennä. ”Inhoan sanoja selviytyjä ja taistelija. Ei lapseni selviytynyt syövästä siksi, että taisteli, eivätkä ne lapset, jotka eivät selviä, kuole syöpään siksi, etteivät olisi taistelleet. Niin vain käy”, Sanna sanoo. Kuva: Heli Blåfield

Sanna Kiisken Ben-poika parani syövästä, mutta arki ei palaa entiselleen. Huonompaa se ei silti ole.

Tältä näyttää nykyajan Kiljusen herrasväki: Liv, 4, odottaa turkoosissa Elsa-mekossaan ensimmäisen balettitunnin alkua. Siihen on vielä kaksi päivää. Vanhempi tytär Mai, 5, pussailee perheen Espanjasta tuotua rescuekoiraa David Bowieta, joka on puettu yhtä lailla Elsa-mekkoon – tosin siksi, että se toipuu leikkauksesta. Ruokapöydän on vallannut esikoispojan Benin, 6, palapeli, seinät ovat täynnä piirustuksia, ja tytöt hyppivät sohvalla.

Tässä kodissa elämä saa näkyä, sillä perheen äidistä Sanna Kiiskestä tärkeintä on, että elämää on.

Neljä vuotta sitten Sannan pahin pelko oli sininen valo. Hän istui sairaalassa kuukausia, sillä Ben oli sairastunut imusolmukesyöpään. Välillä sininen valo syttyi naapurihuoneen oven päälle. Se tarkoitti, että lapsi oli kuollut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– En paljon muuta muista siitä ajasta. Elämästä katosivat muut värit. Se oli niin synkkää aikaa, kun ei tiennyt, miten pojan käy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt Ben on eskarissa. Hän aloitti esikoulun vuotta ikätovereitaan myöhemmin sairauden vuoksi.

Se on enemmän kuin Sanna olisi sairaalavuoteella uskonut. Samalla hän on kipuillut, että elämän suunta ei palaa ennalleen. Vaikka Ben on syövästä terve, Sanna on Benin omaishoitaja. Sairaus jätti poikaan jälkensä.

”Tämä ei missään nimessä ollut lahja, jota toivoin, mutta tavallaan se oli, mitä elämältäni tarvitsin.”

Sanna on käynyt pitkää tietä hyväksyäkseen, että yhden lapsensa lopullista toipumisastetta ei voi ennustaa ja että sairaus on aina osa myös hänen kahden terveen tyttärensä lapsuutta.

– Tämä ei missään nimessä ollut lahja, jota toivoin, mutta tavallaan se oli, mitä elämäni tarvitsi. En voi muuttaa, mitä on tapahtunut, mutta voin valita, miten suhtaudun asioihin.


Sanna sanoo, ettei hänellä ole miehensä kanssa parisuhdeaikaa lainkaan. ”Muistan, että rakastan miestäni, kun katson kolmea lastamme.”
Sanna sanoo, ettei hänellä ole miehensä kanssa parisuhdeaikaa lainkaan. ”Muistan, että rakastan miestäni, kun katson kolmea lastamme.”

Sannan elämä oli vyörynyt vauhdilla eteenpäin: hän odotti kolmatta lastaan kahden vuoden sisällä. Lasten ei pitänyt olla mahdollisia, mutta kun ihmepoika syntyi Sannan ollessa 36-vuotias, hän halusi pojalle heti sisaruksia.

Sitten vyöryivät huonot uutiset. Sannan äiti menehtyi syöpään. Muutamaa kuukautta myöhemmin 2-vuotiaalle Benille iski sitkeä flunssa. Sinänsä se oli normaalia, olihan syksy, mutta Ben mieluummin makasi kuin leikki. Lääkärikäynniltä hän lähti suoraan Lastenklinikalle ja jäi sinne viideksi kuukaudeksi. Syynä oli harvinainen Burkittin lymfooma. Jos poika olisi tullut viikkoakin myöhemmin, syöpä olisi levinnyt munuaisiin ja selkäytimeen.

”Lapset kestävät lääkkeet, koska lasten solut uusiutuvat nopeammin kuin aikuisten.”

Ben sai rankkoja sytostaattiannoksia, paljon rankempia kuin aikuiset. Sanna on kiitollinen, että pojan henki säilyi, mutta lääkkeistä jäivät sivuvaikutukset, joista harvemmin puhutaan.

– Kuvaavaa on, että annokset ovat niin suuria, että ne tappaisivat aikuisen. Lapset kestävät ne, koska lasten solut uusiutuvat nopeammin, ja siksi lapset usein selviävät.

Kahden vuoden hoidon jälkeen Ben sai syövästä terveen paperit. Tuolloin hän oli jäänyt kehityksessä kaksivuotiaan tasolle, ja joku taidoista oli kadonnut kokonaan. Hän oli elänyt myös kaksi vuotta eristyksessä, sillä jokainen infektio olisi tarttunut ja voinut tappaa.

”Ben ei puhunut kotiin tullessaan sanaakaan. Hän olisi ollut mieluummin yksin. Se teki erityisen kipeää.”

Yksi sairauden jäänne oli motorinen heikkous. Benin piti oppia kävelemään uudelleen, sillä aivot eivät ymmärtäneet oikean ja vasemman eroa. Kävely oli huteraa ja tuolille nouseminen ylivoimainen suoritus.

Vähäinenkin puhe katosi.

– Hän ei puhunut kotiin tullessaan sanaakaan. En tiedä, oliko taustalla fysiologinen vai psykologinen syy, mutta hän lopetti puhumisen jo sairaalassa. Poika saattoi nyökätä tai puistaa päätään, mutta ei halunnut muuten kommunikoida. Hän olisi ollut mieluummin yksin. Se teki erityisen kipeää.

Äitinsä sairaudesta Sanna tiesi, miltä syöpä voi tuntua, sillä äiti oli osannut sanoittaa kipunsa ja tuntemuksensa.

– Kaksivuotias ei osannut tai halunnut kertoa, miten paljon häntä sattuu. Se tuntui hirveältä.

Nykyään Ben puhuu, mutta epäselvemmin kuin muut eskari-ikäiset. Hän käy puheterapiassa kerran viikossa. Yhtä lailla hän vahvistaa motorisia taitojaan toimintaterapiassa. Tilanne on parempi kuin hänelle alun perin ennustettiin: poika on kävellyt retkillä jo kilometrejä.

Suru. Viha. Katkeruus. Puhdas vitutus. Ne kaikki Sanna kävi läpi.

Pahimmalta tuntui suru, sillä se ei johtanut mihinkään. Se oli hätää ja pelkoa oman lapsen menettämisestä. Kun suru kääntyi vihaksi, Sanna sai siitä jopa voimaa. Hän vihasi syöpää, sitä, että näin kävi juuri heidän perheelleen ja mitä siitä heille seurasi.

– Viha on hetken ihan voimaannuttavakin asia, jos saa siitä tehokkuutta ja raivon hoitaa asioita. Jos sen yli ei pääse, se alkaa kalvaa ja se tuhoaa ihmisen sisältä.

”Minulla oli ikään kuin lupa olla sietämätön ja ärtynyt, koska lapsellani oli syöpä.”

Hyväksymisprosessi ei silti ole yksioikoinen. Välillä Sanna pakeni tapahtuneen taakse ja uhriutui. Tuntui helpottavalta, jos joku sääli syöpälapsen äitiä.

– Käytin syöpäkorttia ja oikeutin sillä välillä huonoa käytöstäni muita ihmisiä kohtaan. Minulla oli ikään kuin lupa olla sietämätön ja ärtynyt, koska lapsellani oli syöpä.

Sitten iski väsymys. Kahden vuoden ajan Sanna oli sinnitellyt Benin rinnalla ja hoitanut kahta vielä pienempää.

Kierre syveni, kun sairauden hoidosta seurasi myös taloudellisia vaikeuksia: Sannan miehenkin oli jäädytettävä työnsä hetkeksi. Aika ei muuten olisi riittänyt lasten hoitoon. Kun poika todettiin terveeksi, sairastui Sanna.

– Uuvuin. Olin totaalisen väsynyt. Emme mieheni kanssa olleet enää vanhempia vaan hoitajia.

Sanna meni terapiaan. Sieltä tärkeimpänä mieleen jäi konkreettinen neuvo: mene joka päivä ulos. Sanna hankki hoitokoiran, ja pitkillä kävelyillä kypsyi ajatus omasta, sillä lenkkien auttava voima oli niin suuri.

– Tämä on terapiakoirani. Sen vuoksi on pakko lähteä ulos, hän rapsuttaa sylissään istuvaa David Bowieta.

Perheaika on parasta. Liv ja Mai kulkevat usein mukana äidin töissä. Sanna työskentelee Mumin Kaffe -ketjun toimitusjohtajana sekä tv-tuotannoissa.

 

 


Mai ei malta odottaa, koska balettitunti alkaa.
Mai ei malta odottaa, koska balettitunti alkaa.

Omien tunteiden purkamisesta kypsyi myös Sannan paras apu. Hän alkoi itse opiskella lyhytterapeutiksi. Siellä hän oppi keinoja käydä läpi kokemaansa ja vaihtamaan näkökulmaa. Kun jokin arkinen ahdistaa, se onkin tosiasiassa hyvin pientä.

Kerran hän huomasi hyräilevänsä kaupassa taustalla soinutta kappaletta. Taakka oli alkanut kevetä.

– Se oli minulle parasta terapiaa. Kärsimys ei jalosta eikä tee ihmisestä välttämättä yhtään parempaa. On oikeus tuntea erilaisia tunteita, surua ja vihaakin, mutta on oma valinta, jääkö niiden vangiksi vai jatkaako eteenpäin. Ihmiset selviävät ihan hirvittävistäkin asioista.

”Minusta on tullut uhkarohkeampi. Elämäni on muuttunut, mutta ei huonompaan.” 

Samalla Sanna ymmärsi, että mennyt ei palaa, vaikka Ben parani. Pojan elämä ei mene niin kuin hän oli sen suunnitellut, eikä hänen oma perhearkensa olekaan niin huoletonta kuin hän oli etukäteen kuvitellut.

– Tuska ja hätä ovat olleet niin vahvoja, että jos minulle olisi näytetty etukäteen, mitä äitinä tulen tuntemaan, en olisi uskaltanut hankkia lapsia. Toisaalta kokemus muutti minua ihmisenä. Kun näin, että lapseni voi kuolla, mikään ei sen jälkeen oikein hetkauta. En jaksa valittaa pienistä asioista ja ärsyynnyn, jos joku tekee niin.

– En myöskään suunnittele paljon eteenpäin. Minusta tuli uhkarohkeampi, sillä ymmärsin, että kaikki voi päättyä milloin vain ja toista mahdollisuutta ei tule. Elämäni on muuttunut, mutta ei huonompaan. Ja tunnen lapsiani kohtaan niin suurta rakkautta, että heidän vuokseen olen järjissäni.

Liv juoksee äidin syliin. Häntä kiukuttaa. Syynä on baletti: miksi se ei ala juuri nyt?

– Hei tule katsomaan balettivideoita, Sannan lastenhoitaja huikkaa.

Arkea helpottaakseen Sanna on päätynyt erilaiseen ratkaisuun kuin useimmat. Päiväkodin sijaan tyttöjä hoitaa yksityishoitaja neljästi viikossa kuusi tuntia kerrallaan. Se lisää yhteistä aikaa, mahdollistaa kiireettömän ilmapiirin ja auttaa Benin terapian järjestämisessä.

Eskari alkaa yhdeksältä, mutta koska terapiat ovat päivällä, aikuisen on irtauduttava niihin kahdesti viikossa.

– Tiedän, että hoitajan ottaminen on etuoikeutettua, mutta sen vuoksi teen paljon töitä. Meillä ei ole turvaverkkoja, joten tarvitsemme ulkopuolista apua.

Toisaalta Sanna pitää lapsia lähellään usein töissäkin. Kerran hän juonsi Radio Nostalgiassa niin, että kolmikko istui studion nurkassa iPadit edessään. Joskus hän ottaa lapset tapaamisiin ja työmatkoille. Se on tapa ottaa takaisin aikaa, jonka Benin sairaus heiltä vei.

– Varsinkin Liv jäi minulle vauvana hieman etäiseksi, sillä sain hänet samana päivänä, kun Ben leikattiin. Emme pitäneet hänelle edes nimenantojuhlia, koska tuntui väärältä juhlia, jos yksi oli kuolemassa.

Toisaalta Sanna on tyytyväinen juuri siitä, että tytöt olivat kriisin hetkellä niin pieniä. Heidän hoitonsa oli aika lailla perustarpeiden täyttämistä eli syöttämistä ja syliä.

– Jos tytöt olisivat olleet isompia, he varmasti muistaisivat enemmän ja eristäytyminen olisi ollut vaikeampaa.

 

Parasta terapiaa. ”Rakkaus lapsiini on pitänyt minut järjissäni”, Sanna sanoo. Terapiakoira David Bowiestakin on ollut apua.

Ben itse suhtautuu sairauteensa arkisesti. Hän ajattelee, että kaikilla lapsilla on syöpä. Välillä hän kuitenkin kysyy, että eihän hän enää sairastu. Sitä äiti ei voi luvata, mutta toivoa voi.

– Käymme kontrolleissa vielä vuosia, ja pojalla on suurempi todennäköisyys sairastua syöpään aikuisena. Elämme kuitenkin täysin normaalia elämää. Se, että voimme nykyään käydä uimakoulussa koko perheen kanssa, emmekä ole eristyksessä, on parasta ikinä!

”Pakko tunnustaa, että olen Benille lepsu. Hänellä on erityinen paikka sydämessäni.”

Yhdestä asiasta Sanna yrittää olla tarkka: siitä, että lapset saavat tasapuolista kohtelua ja huomiota. Hän ei kohtele Beniä silkkihansikkain, enää.

– En pitkään aikaan uskaltanut vaatia häneltä mitään, koska hänellä oli ollut syöpä. Nyt yritän laittaa hänelle samanlaiset rajat kuin muillekin.

– Pakko tunnustaa, etten aina onnistu. Olen lepsumpi, sillä hänellä on erityinen paikkani sydämessäni. Ajattelen, hän on reppanampi, ja tytöt kyllä pärjäävät. En tietenkään saisi ajatella näin, mutta kaipa se on inhimillistä.

Sanna sanookin, että Benistä on tullut mammanpoika, joka kohtelee äitiä kuin herrasmies.

Ja muitakin. Muutama päivä sitten Ben vaati, että äiti menee kauppaan ja ostaa ainekset juustokakkuun. Hän halusi yllättää eskariavustajansa.

– Poika leipoi kakun itse. Meillä on asiat sittenkin aika hyvin.

Sanna Kiiski

  • Toimittaja-tuottaja ja yrittäjä Sanna Kiiski, 43, asuu perheineen Helsingin keskustassa.
  • Perheeseen kuuluvat tv-alalla työskentelevä avomies, lapset Ben, 6, Mai, 5, ja Liv, 4, sekä Espanjasta tuotu rescuekoira David Bowie.
Vierailija

" hoidosta seurasi myös taloudellisia vaikeuksia"

- Miksi rikkaat edes kehtaa puhua taloudellisista vaikeuksista. Kaksi vuotta sitten Sanna myi asuntoaan 869 000 euron hintaan.

Huoli ei väistyä koskaan

Meillä poika myös sairasti saman syövän. Ei jäänyt onneksi mitään jäi vaikutuksia. Ja syövän saamisesta uudelleen todettiin, että sama mahdollisuus kuin kenellä tahansa. Ei suurempi ei pienempi. Poika nyt 26v. Sairasti 3v.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla