Tuntui hullulta laittaa rasteja ruutuun. Astma sopii, mutta käykö napatyrä? Ullalle ja Anssille Kaisu-tyttären huuli-suulakihalkio oli lopulta pieni asia. ”Oikeastaan jokainen adoptiolapsi on aina erityislapsi”, Ulla sanoo.

Punaisen kirjan sivut on selailtu hiirenkorville. Kaisu, 4, tutkii kirjaa tarkasti, taas kerran. Kuvissa on hän vauvana.

– Tuossa on vähän rähmää silmässä, Kaisu sanoo.

Seuraava kuva on hänen mielestään hassu. Vaipat ovat siinä vinksallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taustalla näkyy kiinalainen hotellihuone.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhemmiksi kiinalaisessa hotellihuoneessa

Oveen koputetaan. On marraskuu 2013, ja Ulla avaa oven kaakkoiskiinalaisen hotellin 18. kerroksessa.

Sisään pyyhältää kaksi miestä ja Ullalle ennestään tuttu tulkki. Toisella miehistä on sylissään yksivuotias lapsi.

Anssilla on käsissään videokamera. Hän on ajatellut tallentaa tärkeän hetken, mutta kuvaaminen jää.

Näinkin voi tulla äidiksi ja isäksi.

Miehet ovat vakavia ja kiireisiä, eivätkä he puhu englantia. He kertovat tulkin välityksellä, että lapsi on nälkäinen ja vähän kipeä ja että vaippa on märkä. Takana on viiden tunnin automatka. Sitten he ojentavat lapsen Ullan syliin ja lähtevät. Myös tulkki lähtee pois.

Näinkin voi tulla äidiksi ja isäksi. Muutamassa minuutissa, kiinalaisessa hotellihuoneessa.

Tyttö tuntuu Ullan sylissä hikiseltä, ihmeellisen pieneltä ja kevyeltä. Hän näyttää erilaiselta kuin valokuvissa.

Tämän verran Ulla ja Anssi tietävät: Vauva on hylätty noin päivän ikäisenä. Ensimmäisen vuotensa hän on viettänyt lastenkodissa Kaakkois-Kiinan maaseudulla.

Ulla kävelee ympäri huonetta hytkytellen tyttöä sylissään ja esittelee hänelle huolellisesti erikseen eteisen, kylpyhuoneen suihkuineen ja hotellihuoneen ikkunasta avautuvan kaupunkinäkymän. Tällä kertaa Anssi kuvaa kaiken videolle. Pieni tyttö katselee tarkasti ympärilleen ja nyyhkyttää.

Sitten Ulla kuorii varovasti kuumissaan olevan lapsen ylimääräisistä vaatekerroksista ja vaihtaa hänelle kuivan vaipan. Ulla ja Anssi antavat tytölle ruokaa ja juomista. Se on aluksi vaikeaa tytön huuli-suulakihalkion vuoksi, sillä kaikki valuu helposti suusta ulos. Sitten löytyy toimiva tekniikka. Lapsi saa ruuan nieltyä, kun lusikan kääntää suussa ympäri.

Käykö astma?

Tasan kaksi vuotta aikaisemmin, marraskuussa 2011, Ulla ja Anssi istuvat kotona adoptioprosessiin liittyvän terveystietolomakkeen äärellä. Takana ovat parin vuoden tuloksettomat lapsettomuushoidot. Olo on toiveikas, mutta samalla tuntuu hullulta. Viisisivuisessa lomakkeessa kysytään, millaista lasta he toivovat.

Yleensä vauvaa odottavat toivovat yhtä asiaa yli muun: kunhan lapsi vain olisi terve. Ullan ja Anssin sen sijaan pitää nyt listata, minkälaisten diagnoosien kanssa he arvioivat pärjäävänsä.

Suomeen ulkomailta adoptoitujen lasten määrä on viime vuosina laskenut. Monissa maissa, kuten Kiinassa, yhteiskunnallinen tilanne on parantunut ja elintaso noussut. Terveet lapset löytävät yhä useammin kodin synnyinmaassaan.

Adoptioperhettä tarvitsevista lapsista entistä suuremmalla osalla on fyysisiä erityistarpeita.

Siksi Ulla ja Anssi laittavat nyt rasteja ruutuun. He ovat kumpikin jo nelikymppisiä, ja Kiinasta lasta hakevien ikäero lapseen saa olla enintään 45 vuotta. Erityistarpeisen lapsen adoptio onnistuisi nopeammin kuin täysin terveen. Erityistarpeisuus voi tarkoittaa lievimmillään esimerkiksi suurta syntymämerkkiä. Kyse voi olla myös eriasteisista kehityshäiriöistä tai vammoista.

He aloittavat varovasti. Yhden ruudun vieressä lukee astma. Sen he ruksittavat heti. Anssillakin on astma. Myös napatyrä saa rastin. Niistä on helppo aloittaa, muut vaativat enemmän selvittelyä ja pohdintaa.

Joka päivä pelottaa, että aika loppuu kesken.

Hakupaperit lähetetään Kiinaan. Aikaa kuluu, mutta kaivattua puhelua ei kuulu. Joka päivä pelottaa, että aika loppuu kesken. Joka päivä he ovat päivän vanhempia kuin eilen.

Odotuksen varrella he tapaavat adoptioperheitä, joiden lapsilla on erilaisia erityistarpeita.

– Tieto ei lisännyt tuskaa vaan päinvastoin. Näimme, että perheet pärjäävät monenlaisten lasten kanssa. Miksemme mekin voisi pärjätä, Ulla kertoo.

Ulla ja Anssi lisäävät hakemukseensa vähä vähältä lisää adoptoitavan lapsen terveydentilaa koskevia diagnooseja, joita eivät alun perin olleet uskaltaneet rastittaa.

– Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt rastittaa terveystietolomakkeen kohtia rohkeammin heti. Jälkiviisaus on kuitenkin helppoa. Tarvitsimme aikaa erityistarpeisiin tutustumiseen, Anssi sanoo.

Puhelu, joka muuttaa elämän

Syyskuisena torstaiaamuna 2013 Ulla ja Anssi puhuvat lapsihaaveestaan aamupalapöydässä. Molempien usko alkaa loppua. Adoptioprosessissa on vierähtänyt kaksi ja puoli vuotta. Monelle perheelle on löytynyt lapsi Kiinasta heitä nopeammin.

Tilavassa omakotitalossa on ylimääräinen huone, josta voisi tehdä lastenhuoneen. Ulla ja Anssi eivät ole antaneet itselleen lupaa maalata sen seiniä tai hankkia sinne yhtään lelua. Se olisi liian raastavaa.

Myöhemmin samana päivänä Ullan kännykkä soi kesken työpäivän. Se on Anssi. Anssi ei koskaan soita hänelle töihin, ellei asia ole tärkeä. Silloin Ulla tietää.

Ulla kiirehtii sulkemaan työhuoneensa oven silloisessa työpaikassaan, jossa hän työskentelee osto- ja logistiikkapäällikkönä.

Anssi puhuu puhelimessa aivan rauhallisella äänellä. Ulla purskahtaa itkuun.

He voisivat saada vuoden ikäisen tytön Kaakkois-Kiinasta. Tytöllä on huuli-suulakihalkio, Anssi kertoo. Ulla ei voi uskoa. Niin pieni tyttö.

Hän lähettää lyhyen sähköpostiviestin esimiehilleen, jotka tietävät odotuksesta: Puhelu tuli.

Itkusta ei tule loppua.

Anssi hakee Ullan töistä ja he menevät yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n toimistolle. Siellä he saavat eteensä kolme valokuvaa tytöstä. Kuvien vauva on vielä pieni rääpäle, mutta Anssille tulee heti tunne tomerasta tytöstä. Molemmat ihastuvat häneen ensi silmäyksellä.

Heiltä kysytään, haluavatko he miettiä asiaa. Eivät halua. Paperit allekirjoitetaan heti.

– Se oli hurjan helppo päätös, Ulla sanoo ja hymyilee.

Katso noita sormia ja varpaita!

Kantoreppu. Rattaat. Leluja. Heti uutista seuraavana viikonloppuna Ulla ja Anssi suuntaavat ostoksille.

– Olimme aikamoisissa täpinöissä, Anssi naurahtaa.

Tapettikauppaankin he ehtivät. He valitsevat tytön huoneeseen tapetin, jossa on aniliininpunaisia ja turkooseja kukkia. Anssi maalaa vanhoja, huoneeseen sopivia huonekaluja samalla aniliininpunaisella värillä.

Huoneen remontoiminen tuntuu taas yhdeltä konkreettiselta askeleelta eteenpäin.

Kiinasta pitää odottaa vielä lopullista hyväksymistä ennen matkan varaamista. Pian postilaatikkoon tipahtaa pramea, punakoristeltu ja vihreillä koukeroilla kehystetty hyväksymistodistus, jossa on tekstiä kiinaksi ja englanniksi sekä suuri, pyöreä, punainen leima. Ulla ja Anssi allekirjoittavat sen kädet täristen.

Seitsemän viikkoa ennen matkaa kuluvat hujauksessa. On järjesteltävä asioita niin kotona kuin töissäkin. Anssi saa nukuttua yönsä paremmin kuin aikoihin.

Vähän väliä Ulla ja Anssi vilkuilevat kolmea valokuvaa, jotka he ovat saaneet Pelastakaa Lapset Ry:n toimistolta mukaansa. Missäköhän tyttö tuossa istuu? Katso noita sormia ja varpaita!

He päättävät antaa tyttärelle nimeksi Kaisu, koska sen ääntämisasu muistuttaa hiukan kiinaa. Toinen nimi Helmi tulee Anssin mummolta ja myös Ullan suvusta. Kolmas nimi Ning viittaa Kaisun lastenkotipaikkakuntaan ja kiinankieliseen nimeen.

Yhteinen matka alkaa

Hotellihuoneessa Kaakkois-Kiinassa tuoreisiin vanhempiin iskee epäusko. Huoli ja onni vuorottelevat.

Vauva on tästä eteenpäin heistä täysin riippuvainen. Aluksi Kaisu pelkää kumpaakin uutta aikuista. Ulla pitää häntä sylissä lapsen selkä itseensä päin, ettei vauva alkaisi itkeä.

Kaisu tykkää olla jatkuvassa liikkeessä. Niinpä Ulla ja Anssi työntävät häntä vaunuissa joka ilta pitkin hotellin käytäviä, jotta tyttö rauhoittuisi ja nukahtaisi.

Vaunut he ovat käyneet ostamassa läheisestä tavaratalosta. Samalla mukaan on tarttunut posliiniastia, josta tulee myöhemmin Kaisun kastemalja.

Viikon jälkeen kolmikko suuntaa Shanghaihin, jossa he tutustuvat kaupungilla kierrellessä vaivihkaa toisiinsa. Anssi ja Ulla työntävät lastenvaunuja tai kantavat Kaisua vuoronperään sylissään aamusta iltaan rauhan säilymiseksi. Kaisu nauttii kaupungin hälystä ja tasaisesta taustametelistä, johon hän on lastenkodissa tottunut.

Yhdessä valokuva-albumin kuvassa Ulla on kantanut Kaisua sylissä viisi tuntia putkeen.

– Anssi syötti minulle banaania ja rusinoita ja kaatoi vettä vesipullosta suoraan suuhun. Laihduimme molemmat kahden viikon matkalla useamman kilon, Ulla muistelee nauraen.

Matkan viimeisenä päivänä Ulla ja Anssi hakevat Shanghain Suomen konsulaatista Kaisulle passin. Tyttärestä tulee virallisesti suomalainen.

Siitä alkaa uuden perheen yhteinen kotimatka.

Kaksi Kiinaan, kolme kotiin

Suomessa Kaisun halkio leikataan heti tammikuussa. Kun Kaisu katoaa leikkaussaliin, vanhempiin iskee heti kova ikävä.

Leikkaus kestää muutaman ikuisuudelta tuntuvan tunnin. Ulla kävelee pitkin Helsingin katuja ja vahtii puhelinta herkeämättä. Anssi on töissä ja tuntee olonsa eksyneeksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun he ovat Kaisusta erossa. Tytär on muiden käsissä, eivätkä he tiedä, mitä odottaa leikkauksen jälkeen.

Kaisu joutuu viettämään äitinsä kanssa sairaalassa lopulta lähes viikon, sillä toipuminen isosta leikkauksesta vie aikaa. Ulla torkahtelee öisin Kaisun pinnasängyn vieressä sairaalasängyssä. Äidin käsi mahtuu pinnojen välistä Kaisun turvaksi. Anssi tulee joka päivä, silloin Ulla saa vähän nukuttua.

Toinen leikkaus koittaa juhannuksena. Tällä kertaa Kaisu ja Ulla pääsevät hieman nopeammin kotiin. Myöhemmin lääkäri kehuu Ullalle ja Anssille, miten hyvin ja selvästi Kaisu on alkanut puhua. Se ei ole halkiotapauksissa aina itsestäänselvyys.

Ainakaan lähivuosina ei tarvita enempää leikkauksia. Hampaita pitää ehkä oikoa, mutta hammasraudat saa moni teini-iässä muutenkin, vanhemmat tuumivat.

Kaisu vaikuttaa reippaalta ja voimakastahtoiselta nelivuotiaalta, jonka lempiruokaa on lasagne ja joka on innostunut askartelusta, valokuvauksesta ja ruuanlaitosta. Hän viihtyy päiväkodissa, jonka on aloittanut puoli vuotta sitten.

Ulla ja Anssi eivät ajattele itseään juurikaan erityistarpeisen lapsen vanhempina. Arki rullaa sujuvasti.

On kysymyksiä, joihin emme saa koskaan vastauksia.

– Toisaalta joku on joskus sanonut, että jokainen adoptiolapsi on aina erityislapsi. Emme tiedä Kaisun tarinaa alusta alkaen. Voimme vain arvailla. On kysymyksiä, joihin emme saa koskaan vastauksia, Ulla sanoo.

Lapsen lisäksi adoptioprosessi on tuonut Ullan ja Anssin elämään muutakin uutta. Se on avartanut kummankin ajattelua ja tarjonnut mahdollisuuden tutustua erilaisiin perheisiin ympäri Suomea. Kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta erityistarpeisista lapsista. Lisäksi he ovat joutuneet pohtimaan omaa historiaansa ja kasvatustaan.

Kaisu itse ei kiinnitä huomiota siihen, että vanhoissa kuvissa hänen suunsa näyttää erilaiselta kuin nykyään. Hän keskittyy aivan muihin yksityiskohtiin, kuten vaippojen asentoon ja rähmään silmäkulmassa.

– Mä olen käynyt Kiinassa, Kaisu toteaa.

Perhe on käynyt albumin tarinan yhdessä läpi lukemattomia kertoja. Punaisen kirjan kannessa lukee tuon tarinan nimi: Kaksi Kiinaan, kolme kotiin.

Seuraavasta kirjasta tulee ihan tavallinen perheen loma-albumi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla