Kuvat
iStock
Yhteiselämä voi olla kaikkien etu, vanhemmat kertovat. Tukiverkot toimivat molempiin suuntiin.
Yhteiselämä voi olla kaikkien etu, vanhemmat kertovat. Tukiverkot toimivat molempiin suuntiin.

Miten sujuu yhteiselämä, kun saman katon alla tai vierivieressä asuu myös isovanhempia? Vanhemmat kertovat arjesta tiiviin tukiverkon kanssa.

Yhteiset ruokakaapit

Asun poikani kanssa vanhaan rintamamiestaloon tehdyssä lisäsiivessä, ja isovanhemmat ovat seinän takana. Useimmiten apukädet ovat käytettävissä, saan esimerkiksi käydä rauhassa saunassa tai muuta vastaavaa. Totta kai isovanhempien läsnäolo on mahtavaa muutenkin, he ovat todella tärkeitä lapselle ja minullekin. 

Tässä on puolensa myös heille: me olemme koiravahteina usein, kun he ovat menossa. Monesti ruokailemme yhdessä, ja jos jommalta kummalta puolelta on jokin ruoka-aine loppu, sitä yleensä löytyy toiselta puolelta.
Maaseudun rauhassa

Isomummulla on aikaa

Perheemme asuu omakotitalossa, ja meidän kanssamme asuu lasten 83-vuotias isomummu samassa talossa. Hän leikkii sen, minkä voinniltaan jaksaa. Vanhempi lapsista tykkää kovasti, kun voi näyttää leikkejä isomummulle jatkuvasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Päivän rytmi täytyy miettiä seniorin tahtiin.”

Isomummu tarvitsee jonkin verran hoitoa, joten päivän rytmi täytyy miettiä tarkasti. Molempien meidän aikuisten äidit asuvat lähellä ja tarvittaessa katsovat lapsia, mutta tähän mennessä kumpikaan tytöistä ei ole ollut hoidossa neljää tuntia pidempään.
Marianne

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolme sukupolvea paritalossa

Asumme mieheni ja kolmen lapsemme kanssa paritalossa, ja kun viereinen asunto tuli myyntiin, omat vanhempani halusivat muuttaa siihen. Keskimmäinen lapsemme oli silloin 2-vuotias. Ratkaisu on ollut toimiva. Lapsenlapsilla on läheinen suhde isovanhempiin.

Lastenhoitoapua on helposti saatavilla. Jos vaikkapa yhtä lapsista pitää viedä lääkäriin, on helppo viedä muut lapset naapuriin hoitoon. Toki katsomme, ettei liikaa notkuta naapurissa. Tosin joskus jos emme ole jonain päivänä käyneet, niin isovanhemmat ovat ihmetelleen, kun on ollut niin hiljaista.

”Emme haluaisi luopua isovanhemmista naapureina.”

Me miehen kanssa sitten autamme vanhempiani niin, että leikkaamme nurmikon, teemme lumityöt ja pienet remonttihommat. Tällä hetkellä asumme aika ahtaasti, ja meidän pitäisi etsiä isompaa kotia, mutta emme haluaisi luopua isovanhemmista naapureina.
Marja

Pitkäaikainen kyläilijä

Äitini asuu luonamme aina mieheni pidempien työmatkojen ajan eli esimerkiksi nyt kuukauden ajan. Hän tutustuu lapsenlapseensa hyvin. Minä saan nähdä kaukana asuvaa äitiäni. Arki yksin taaperon ja koirien kanssa olisi muuten minulle työläämpää ja yksinäisempää. 

Toisaalta on kiva, ettei äiti asu meillä aina, niin hänellä pysyy myös oma elämä ja samoin meillä. Toisaalta haluaisin nähdä äitiäni useammin. Olisi mukava asua lähempänä isovanhempia, niin voisi joskus käydä myös ihan vain kyläilemässä, eikä aina vain kuukauden visiiteillä.
Jenni

Äidillä on vessarauha

Perheemme muutti asumaan mieheni ukin luokse. Täällä tuli vietettyä muutenkin paljon aikaa, ja elämässä tuli eteen tilanne, jossa tänne muuttaminen tuntui luontevalta.

”Jaksan paremmin kuin olisin osannut edes kuvitella!”

Ehdottoman hyvä asia on äidin vessarauha! Nautin myös siitä, kun ukki voi vahtia lapsia, jotta saan saunoa mieheni kanssa ihan kahdestaan. Ukki myös monesti muistuttaa minua syömään itsekin jotain ja tarjoutuu pitelemään tyttöä sen aikaa sylissään. Jaksan paremmin kuin olisin osannut edes kuvitella!

Kasvatustyylit eri ikäpolvien välillä hieman mietityttävät, mutta se kuuluu asiaan. Yksi asia kuitenkin on varmaa. Hellyyttä me kaikki arvostamme aivan eniten.
Ninni

Tekstit on poimittu Vauva.fin kyselyyn tulleista vastauksista.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla