Kesälomareissut voivat aiheuttaa uusperheessä päänvaivaa.

Kesälomien järjestäminen saattaa aiheuttaa haasteita uusperheissä. Kun perheessä on lapsia puolisojen edellisistä liitoista sekä mahdollisesti yhteisiä lapsia kesälomareissut voivat aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa. Kuka lähtee mukaan millekin reissulle, ja miten kohdella kaikkia lapsia tasapuolisesti lomajärjestelyissä?

Mitään yhtä ja oikeaa tapaa kesälomien järjestämiseen ei ole. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kohdella kaikkia lapsia tasapuolisesti, ettei kukaan tunne itseään ulkopuoliseksi. On hyvä muistaa, että avioero ei ole lapsen vika eikä hän ole valinnut elämää uusperheessä. Lapsi ei siksi saisi myöskään joutua kärsimään uusperhe-elämän tuomista hankaluuksista.

Lomailua kannattaa miettiä myös sisarussuhteiden näkökulmasta. Loma voi olla uusperheen lapsille tärkeää aikaa tiivistää sisarussuhteitaan ja oppia tuntemaan toisiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdessä vai erikseen?

Pitäisikö kaikki lomat viettää yhdessä koko perheen voimin vai pitäisikö omien, toisen ja yhteisten lasten kanssa tehdä erillisiä reissuja? Entä kun lapset ovat kesällä myös ex-puolisoiden luona ja tekevät lomamatkoja myös näiden kanssa? Tai onko oikein ottaa matkalle vain osa lapsista?

Toisaalta on hyvä muistaa, että ydinperheissäkin saatetaan lomailla niin, että vain osa lapsista on mukana. Kunhan pidetään huoli, että kukaan lapsista ei koe jäävänsä jatkuvasti paitsi jostakin, ei erikseen lomailu aiheuta ongelmaa. Lapselle voi olla myös tärkeää saada viettää lomaa pelkästään biologisen vanhempansa kanssa ja saada tämän jakamaton huomio edes muutamaksi päiväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monissa perheissä lomat on ratkaistu niin, että edellisistä liitoista olevat lapset ovat osan lomasta ex-puolisoiden kanssa ja osa lomasta vietetään yhdessä koko uusperheen kesken.

Mielipiteet selville hyvissä ajoin

Joissakin perheissä myös vanhemmat haluavat kahdenkeskistä lomaa ilman kenenkään lapsia. Uusperheissä tämä saattaa onnistua helpostikin, jos yhteisiä lapsia ei ole, ja edellisistä liitoista olevat lapset voivat olla loman ajan ex-puolisoiden luona.

Parhaassa tapauksessa lomajärjestelyt sujuvat hyvässä yhteisymmärryksessä eikä niistä tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Asiasta on kuitenkin hyvä keskustella hyvissä ajoin, sekä uusperheen sisällä että ex-puolisoiden kanssa, jotta kaikkien mielipiteet tulevat selville, ja mahdollisiin haasteisiin voidaan löytää kompromissi.  Ja ennen kaikkea, etteivät lapset joudu tilanteessa pelinappuloiksi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla