Livi, Jani ja Luna tykkäävät purjehtia ja lasketella yhdessä. Kuvat: Ossipekka Teinilä
Livi, Jani ja Luna tykkäävät purjehtia ja lasketella yhdessä. Kuvat: Ossipekka Teinilä

16-vuotiaat Livi ja Luna ovat identtiset kaksoset, joilla on hyvin erilaiset luonteet. Heidän isänsä Jani kertoo erikoisen tapauksen kaksosten taaperoajalta.

Jani, 48: ”Kaksostyttöni ovat hyviä ryhmäpelaajia”

Livi ja Luna ovat aina joutuneet ottamaan toisensa huomioon niin syömisessä ja pukeutumisessa kuin kouluun lähtemisessäkin. Odottamiseen on joutunut tottumaan, kun perheessä on ollut toinenkin huomion kohde. 

Kaksosuus on varmasti kehittänyt tyttöjen empatiakykyä ja oikeudentajua. He ovat aina olleet hyviä ryhmäpelaajia ja muutenkin sosiaalisesti taitavia, sillä he ovat saaneet harjoitella sitä jo pienestä pitäen. Toisaalta kaksosuudesta voi johtua sekin, että he hakeutuvat harrastuksiin, joissa tehdään enemmän yksin. Se on saattanut olla tiedostamaton keino korostaa omaa yksilöllisyyttä. 

Meille vanhemmille lasten erottamisessa ei ole ikinä ollut ongelmia. Luna on itsepäinen, rohkea ja nopea päätöksissään. Livi taas varmistelee ja harkitsee enemmän. Eriävien luonteenpiirteiden lisäksi heillä on myös pituuseroa. Ennen Luna oli pidempi, mutta nyt Livi on kasvanut ohi. Emmekä ikinä hankkineet heille identtisiä vaatteita. Samat mallit ja kuosit kylläkin, muttei ikinä samoja värejä. 

Pitää hyväksyä se, että kahden lapsen kontrolloiminen on mahdotonta.

Kaksosten kasvattaminen ei eroa hirveästi yhden lapsen kasvattamisesta. Ehkäpä se on jopa helpompaa. Kaksoset viihtyvät hyvin keskenään eivätkä ole niin huomionhakuisia. He ovat kuin paita ja peppu. Kumpikaan ei ole dominoinut toista, vaan he toimivat kuin symbioosissa.

Pitää hyväksyä se, että kahden lapsen kontrolloiminen on mahdotonta. Onneen on luotettava joskus. Mikäli haluaa nukkua edes tunnin tai pari, on pidettävä yllä tiukkaa vuorokausirytmiä. Nukuta molemmat samaan aikaan, syötä samaan aikaan ja tee kaikki rutiinit samaan aikaan. Jos rytmit ovat erilaiset, ei kukaan saa nukuttua tarpeeksi. Silti on hyvin tärkeää kohdella lapsia yksilöinä, ei yksikkönä.

Muistan yhden erikoisen tapauksen ajalta, kun  tytöt olivat ihan pieniä eivätkä vielä osanneet puhua. Kaksosten äiti Anita oli tullut vessasta ja Livi oli istunut keskellä keittiön lattiaa imeskelemässä leipäveistä. Anita oli hoitanut tilanteen rauhallisesti sanoen: Anna veitsi äidille, äiti tarvitsee veistä. Kun tulin töistä, hän moitti minua siitä, kuinka olin saattanut jättää veitsen lattialle pienten lasten ulottuville. Pari viikkoa myöhemmin huomasimme kaksosten istuvan lattialla jokeltelemassa toisilleen jonkinlaista kaksoskieltä. Pian tapahtuikin jotain omituista. Luna konttaa keittiön pöytätason viereen ja menee nelinkontin. Livi kiipeää hänen selkäänsä, nousee seisomaan, ottaa leipäveitsen pöydältä ja laskeutuu alas. Molemmat vetäytyvät tyytyväisinä takaisin lattialle vuorotellen imeskelemään veistä.

Jos pitäisi antaa neuvoja muille kaksosten vanhemmille, antaisin saman neuvon, joka minullekin kerrottiin: Kyllä se muuttuu vielä jonakin päivänä siunaukseksi. Ole kärsivällinen.

Livi harrastaa nykytanssia, balettia, kirjoittamista, huilunsoittoa ja musiikkiteatteria.
Livi harrastaa nykytanssia, balettia, kirjoittamista, huilunsoittoa ja musiikkiteatteria.

 
Livi, 16: ”Aina ei ole tarvinnut olla kauhean itsenäinen, kun rinnalla on ollut se toinen”

“Me ollaan Lunan kanssa aika samankaltaisia, mutta erojakin löytyy. Olen meistä se tarkempi, oikeastaan perfektionisti. Välillä tuntuu, että olisin myös laiskempi kuin Luna. En myöskään käytä meikkiä ja olen kasvissyöjä. 

En uskaltanut ostaa yksin jäätelöä ennen vitosluokkaa.

Kaksossisko on kyllä vaikuttanut minuun. Aina on saanut toiselta tukea ja ymmärrystä. Olen myös tajunnut, että aina ei tarvitse olla toista parempi, kunhan vain tekee oman parhaansa. Kaksosuus on aiheuttanut myös joitain haasteita. Aina ei ole tarvinnut olla kauhean itsenäinen, kun rinnalla on ollut se toinenkin. En esimerkiksi uskaltanut ostaa yksin jäätelöä ennen vitosluokkaa.

Emme ole ainakaan vielä kauheasti huijanneet muita esittämällä toisiamme. Olemme aika tylsiä ja näytämmekin nykyään erilaisemmilta hiustyylien takia. Ala-asteella baletissa kyllä kerran keijutanssin aikana vaihdoin Lunan kanssa paikkoja, koska en uskaltanut tanssia etunenässä. 

Meitä niputetaan usein yhteen. Sitä tapahtuu yleensä uusiin ihmisiin tutustuttaessa, ja se on hyvin ymmärrettävää. Silloin tulevat esille ne vakiokysymykset: Ootteko identtisiä? Pystynkö mä tunnistamaan teidät? Näytättekö ihan samalta? Onko teillä telepaattinen yhteys? Ja vaikka tuo telepaattinen yhteys heitetään ihan läpällä, niin on siinä osittain perääkin. Me kyllä pystytään aistimaan toistemme fiiliksiä helposti.”

Luna harrastaa sirkusta, viulun- ja pianonsoittoa, laulamista sekä maalaamista.
Luna harrastaa sirkusta, viulun- ja pianonsoittoa, laulamista sekä maalaamista.

Luna, 16v: ”Opettajat antoivat meille arvosanoja ristiin”

“Olen meistä kilpailuhenkisempi, musikaalisempi ja urheilullisempi. Käytän meikkiä toisin kuin Livi. En tykkää sihijuomista.

Joskus harvoin joku sattuu kysymään, olenko Livi vai Luna, mutta yleensä meitä ei mitenkään niputeta yhteen. Joskus yläasteella tuntui, että opettajat antoivat meille arvosanoja ristiin, mutta se ei ollut suuri ongelma. Lukiossakin on ollut pari hassua tapausta. Eräs oppilas väitti kivenkovaan, että olen hänen kanssaan samalla kurssilla, vaikka hän oli siellä Livin kanssa.

Jos tutustuu meihin molempiin, niin silloin meitä ei sekoita yhtä helposti. Jos on tutustunut vain toiseen, eikä tiedä siskosta, niin sekaannuksia voi tietysti käydä.

Olemme eläneet yhdessä kokonaisen eliniän miinus kolmetoista minuuttia.

Moni kyselee, onko meillä telepaattista yhteyttä, ja voin paljastaa että ei ole. Mutta sen voin sanoa, että pystymme ymmärtämään toisiamme tosi helposti. Usein kun Livi vaikka mumisee jotain pestessään hampaita, eivätkä muut saa siitä mitään selvää, niin minä kyllä ymmärrän oikein hyvin. Voihan se johtua myös siitä, että olemme eläneet yhdessä kokonaisen eliniän miinus kolmetoista minuuttia.”

Juttusarjassa Kallion lukion mediakurssilaiset haastattelevat lapsia ja vanhempia.