Parisuhdeaika on Jonnalla ja Oscarilla aina tiukilla. ”Ruokapöydässä voi kuitenkin päivittäin katsoa toista silmiin ja kysyä, mitä sulle kuuluu”, Jonna kertoo. Kuva: Milka Alanen
Parisuhdeaika on Jonnalla ja Oscarilla aina tiukilla. ”Ruokapöydässä voi kuitenkin päivittäin katsoa toista silmiin ja kysyä, mitä sulle kuuluu”, Jonna kertoo. Kuva: Milka Alanen

Jonna Geagean kotona on kaksi sääntöä: lasten on mentävä ajoissa nukkumaan, ja äiti täyttää tiskikoneen.

Siitä tulee kuin miniloma! Jonna Geagea, 40, hihkaisee innostuneena kotonaan Helsingin Vartiokylässä.

– Aion varata ainakin kaksi kolme tuntia aikaa ja parin kolmen sadan euron budjetin.

Jonna ei puhu päivästä day spassa vaan lähi-Citymarketistaan, joka on juuri avattu pitkän remontin jälkeen. Ruokaintoilijan ja kahden pienen lapsen Mimin, 5, ja Lulun, 3, äidille odotettua omaa aikaa on, kun saa mennä yksin fiilistelemään markettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elämä on muuttunut niistä vuosista, kun Jonna keikkaili ensin Nylon Beatin toisena jäsenenä ja sitten uuden bändinsä kanssa ja soolouralla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olin ennen lapsia tottunut tekemään aina juuri niin kuin itse halusin, enkä ollut koskaan elänyt mitään kahdeksasta neljään elämää. Lasten kanssa taas on paljon helpompaa, kun on selvät rutiinit.

Rutiinit alkavat päivittäin niin, että Jonna laittaa illalla lasten seuraavan päivän vaatteet valmiiksi tuolille. Aamulla, kun kaikki häsläävät touhuissaan, lähteminen on helpompaa. Lapset juovat lasilliset tuoremehua, nappaavat vitamiininsa ja menevät aamupalalle päiväkotiin.

– Monena aamuna silti hoen, että Mimi pue, Mimi pue, Mimi pue. Sinne voisi laittaa biitin taustalle, Jonna nauraa.

”Omaan äidinvaistoon voi luottaa, vaikka se vaisto olisi tuore”, Jonna sanoo. Kuva: Milka Alanen
”Omaan äidinvaistoon voi luottaa, vaikka se vaisto olisi tuore”, Jonna sanoo. Kuva: Milka Alanen

Jonnaa on kai kutsuttava kotiäidiksi, sillä hän ei ole virallisesti sen enempää työtön työnhakija kuin perinteisesti työelämässäkään. Toisaalta ei hän ole lasten kanssa kotonakaan, sillä molemmat lapset ovat aloittaneet päiväkodin puolitoistavuotiaina.

Kun hän kertoi viime syksynä Me Naisissa, että sopi miehensä Oscarin kanssa viettävänsä 5-7 vuotta kotona ja ”elävänsä miehensä rahoilla”, siitä seurasi paljon päivittelyä. Sellaista ei ole tapana myöntää ääneen.

Vaikka Jonna jo Nylon Beat -vuosinaan tottui monenlaiseen arvosteluun, iltapäivälehden vertailu "tulokuningas" Erin Anttilasta ja "kotiäiti" Jonna Geageasta korpesi. Ei Erinin menestyksen takia vaan sen, että kotirouvuus tuntui pyyhkäisseen pois kaikki työvuodet.

– Tottahan vertailu on, mutta siitä, että teen kotona biisejä ja käyn studiossa, ei kukaan maksa mitään ennen kuin levy myy ja tulee keikkoja.

Jonnan kotiin jääminen oli alun perin tarkoitettu luovaksi uratauoksi.

Viime vuodet Jonna on tehnyt rauhassa toista soololevyään Omaa aikaa, jolta on nyt ilmestynyt kolme kappaletta.

Itse asiassa kotiin jääminen oli alun perin tarkoitettu luovaksi uratauoksi. Jonna ja Oscar sopivat, että sen ajan mies tienaa perheen yhteiset rahat.

– Sovimme, että pidän tauon ja mietin, mitä haluan oikeastaan tehdä. Tein Nylon Beatin jälkeen kymmenen vuotta paljon monenlaisia asioita. Olen ollut rockbändissä, näytellyt monissa musiikkiteattereissa, kuten UIT:ssa, tehnyt soololevyn ja ollut töissä vaatekaupassa. Minun piti silti saada miettiä, mihin oikeastaan haluan keskittyä.

Jonna ja Okuksi kutsuttu Oscar Geagea menivät naimisiin vuonna 2009. Lapset eivät kuuluneet itsestään selvästi parin tulevaisuuteen. Niiden hankkimisesta keskusteltiin perusteellisesti.

– Monesti lastenjuhlissa mietittiin, että joo, ei meille vielä, kiitos, Jonna kertoo.

Lapsia päätettiin yrittää sen jälkeen, kun Jonnan uratauosta oli jo sovittu.

– Olen tosi iloinen, että saimme lapset niin nopeasti, vaikka olihan se unen puute tällaiselle itsensä hemmottelijalle rankkaa.

”Jos alan ruokapöydässä myllyttää syömisestä, pilaan kaikkien hetken.”

Nykyään lapsiperheen arkirutiineihin kuuluu myös se, että ruoka on valmiina, kun Oku tulee töistä. Jonnalle on tärkeää, että kaikki viettävät päivittäin tämän hetken yhdessä, vaikkei se mikään täydellinen idylli olekaan.

– Kaksivuotias jaksaa olla pöydässä pari minuuttia ennen kuin lähtee vaeltelemaan, mutta en ota siitä stressiä. Esikoisen kanssa taistelin ruuan kanssa, mutta ei se mitään auttanut. Jos alan ruokapöydässä myllyttää syömisestä, pilaan kaikkien hetken, etenkin omani.

Koska äidillä ei ole sitovaa päivätyötä, päivähoidosta on paljon vapaapäiviä.

– Rakastan yhteisiä vapaapäiviä lasten kanssa! Silloin me nukutaan myöhään ja syödään keksiä aamupalaksi.

Jonna ja hänen perheensä asuvat Jonnan lapsuudenkodissa Helsingissä. Kuva: Milka Alanen
Jonna ja hänen perheensä asuvat Jonnan lapsuudenkodissa Helsingissä. Kuva: Milka Alanen

Koti näyttää sisältä vähän Peppi Pitkätossun talolta.

Katossa roikkuvat kankaiset synttäriviirit, jotka olivat Jonnasta niin hienot, että ne saivat jäädä. Keittiön avohyllyistä löytyy hurmaavia keittokirjapinoja, pastellinvärisiä kakkuvateja, kukallisia soppakulhoja ja retropurkkeja.

Puista ruokapöytää piirittävät eriväriset tuolit, ja lattialla seinää vasten nojaa kehystetty kuva Marilyn Monroesta.

Komeat hirsiseinät kuori aikoinaan esiin jo Jonnan isä, sillä talo on Jonnan lapsuudenkoti, jossa sukupolvi vaihtui 14 vuotta sitten. Remonttia on tehty pikkuhiljaa.

Pihassa on iso grillaus- ja chillausalue, jolla Jonna vietti nelikymppisiään viime syksynä.

Vessasta puuttuu peili, ja sen tilalla on teksti, jossa kehotetaan kirjoittamaan remonttia odottavaan seinään tervehdys.

Täällä ei ilmeisestikään niuhoteta eikä pingoteta.

– Tulin äidiksi 35-vuotiaana, joten luulen, etten ottanut stressiä kaikista ristiriitaisista neuvoista ja imetysohjeista. Imetin molempia kaksi ja puoli kuukautta. Toinen lapsista oli laiheliini ja toinen michelinukkeli.

Esimerkkinä toimi etenkin Jonnan pikkusisko, jolla on myös kaksi tytärtä.

– Laura neuvoi, ettei kannata totella muiden neuvoja kirjaimellisesti, sillä niitä tulee niin paljon, että niistä on aivan stressissä. Omaan äidinvaistoon voi luottaa, vaikka se äidinvaisto olisi kuinka tuore.

”Haluan, että tyttäristäni tulee oma-aloitteisia maailmankansalaisia.”

Jonna on siskonsa kanssa paljon tekemisissä. Geageoiden autokin on ostettu sitä varten, että kaikki neljä tyttöä mahtuvat kyytiin mökkimatkalle Forssan Tammelaan. Kun sinne lähdetään, hommat hoituvat nopeasti.

– Olen siinä mielessä tiukka, etten halua sanoa asioista viittä kertaa vaan oletan, että hommat hoituvat nopeasti. Haluan, että tyttäristäni tulee oma-aloitteisia maailmankansalaisia, joille ei tarvitse koko ajan kertoa, mitä nyt pitää tehdä, vaan he oivaltavat sen itse.

Esimerkiksi nukkumaanmeno on sellainen asia, josta Jonna ei halua jankuttaa. Tytöille on selitetty, että nukkumaan pitää mennä ajoissa, ettei päiväkodissa väsytä.

– Nykyään he saattavat jopa itse sanoa, että väsyttää, lähdetään äiti nukkumaan.

Kasvatusperiaatteisiin kuuluu myös se, että tunteita saa näyttää.

– Missä niitä muuten näyttäisi kuin kotona! Olen itsekin kovaääninen hyvässä ja pahassa enkä pelkää suuttumista. Se olisi outoa hyssyttelyä, sillä ei suuttuminen lasta satuta. Haluan olla äitinä turvasatama, ja siihen kuuluu myös sen näyttäminen, että asioilla on seuraamuksia.

Jonna osti pienen nahkarotsin Turkista jo ennen lasten syntymää. Kuva: Milka Alanen
Jonna osti pienen nahkarotsin Turkista jo ennen lasten syntymää. Kuva: Milka Alanen

Ruuanlaitto ja syöminen ovat aina olleet Jonnalle rakasta puuhaa.

Kun hän tuli ensimmäisen kerran raskaaksi, oli uusien perunoiden aika. Jonna himoitsi niitä ja silliä.

– Oku rupesi googlaamaan, saako raskaana ollessa syödä silliä. Minä huusin keittiöstä, että älä avaa vielä tietokonetta, ja lapoin niitä suuhuni samaan aikaan.

Jonna tarjoaa lapsille samaa ruokaa kuin muullekin perheelle. Jos ei maistu, kikkakolmosia ei keksitä. Nirsoilu kuuluu kehitysvaiheisiin ja menee aikanaan ohi, Jonna on huomannut.

– Sosevaiheen jälkeen lapset haluavat, että kaikki ruoka-aineet ovat selkeästi erikseen lautasilla. Nyt viisivuotias Mimi on alkanut innostua maistelemaan uusia makuja, ja Lulu kokkaa leikkikeittiössään samoja ruokia kuin minäkin.

Tyttöjen herkkua ovat tällä hetkellä oliivit ja minisäilykekurkut.

– He napsivat niitä melkein kuin karkkeja.

”Mies voi laittaa astiat koneeseen, mutta laitan ne kuitenkin uudestaan.”

Naapurustossa asuu edelleen paljon tuttuja, kuten esimerkiksi Erin perheineen. Siitä seuraa, että ainakin kerran viikossa Geageoilla on ruokavieraita. Täällä ei tosin pidetä mitään tarkasti suunniteltuja hienoja illalliskutsuja.

– Kun meillä pizzauuni lämpiää Putous- tai euroviisu-iltana, naapureita alkaa ilmestyä paikalle.

Kotirouvuus on tarkoittanut tietysti myös sitä, että huushollaaminen on Jonnan vastuulla.

– Ei me tehty mitään työnjakoa, olen hoitanut täällä aina samat hommat. Me ei kumpikaan esimerkiksi olla mitään autoihmisiä, eli jos en tajua autosta jotain asiaa, todennäköisesti mieskään ei sitä osaa. Mutta keittiö on minun aluettani. Voihan mies laittaa astiat koneeseen, mutta laitan ne kyllä uudestaan.

Kotitöistä ei tapella, mutta pariskunta kinaa siitä, arvostaako mies Jonnan panosta tarpeeksi.

– Haluan itse tehdä kotityöt, mutta haluan myös, että panostani arvostetaan. Toisaalta ihan itse olen kuoppani kaivanut. Lapsuudenperheessäni isä ja äiti jakoivat kotitöitä tasaisemmin.

Kotiäitivuodet loppuvat kai virallisesti nyt, kun Jonna ja Erin palaavat Nylon Beatiksi kymmenen festarikeikan ajaksi. Comebackia on pyydelty vuosien ajan, ja nyt se tuntui molemmista hyvältä ajatukselta.

– Kun olemme treenailleet, se on tuntunut ihan samalta kuin ennen! Jonna sanoo.

Se tarkoittaa, että he ovat kuin liian tiivis, ärsyttävä pariskunta, joiden juttuihin muut eivät pääse mukaan. Siitä seurasi aikoinaan väistämättä myös aikamoisia riitoja.

– Nyt olemme molemmat nelikymppisiä äitejä, joten ehkä osaamme sovitella vähän paremmin.

Nyt jokin ihan pieni juttu saattaa olla Jonnan päivän paras asia.

Kotona ollessaan Jonna on oppinut nauttimaan ihan eri asioista kuin artistiurallaan.

– Sanoisin, että olen oppinut tyytymään vähempään, ellei se kuulostaisi niin ikävältä. Tarkoitan sitä, että kun on artistina 16-vuotiaasta asti tullut kohdelluksi erikoisihmisenä, niin nyt jokin ihan pieni juttu saattaa olla päivän paras asia. Vaikka se, että lapsi sanoo johonkin heti ”kyllä, äiti”.

Hän toivoo, että Mimi ja Lulu pääsisivät näkemään äidin lavalla. Haastatteluhetkellä esiintymiskellonaikoja ei ole vielä lyöty lukkoon, joten on epävarmaa, keikkaileeko Nylon Beat vasta nukkumaanmenon eli iltayhdeksän jälkeen. Jos esiintyminen menee myöhäiseksi, saattaa äidin keikka jäädä näkemättä.

– Silloin en voi itse nauttia esiintymisestä vaan luultavasti huudan mikkiin, että viekää ne heti nukkumaan!

Toisaalta, lapset ovat silloin lomalla, joten ei sen nukkumaanmenon kanssa niin nuukaa ole.

Jonna Geagea

  • Muusikko Jonna Geagea, 40, asuu miehensä Oscarin ja lastensa Mimin ja Lulun kanssa Helsingin Vartiokylässä omassa lapsuudenkodissaan.
  • Jonna palaa tänä kesänä keikoille Nylon Beatina yhdessä Erin Anttilan kanssa.
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla