Kuvat
Ian Witlen / MVphotos
Hengenpelastaja.  Hypokoira Frankie  haistaa, kun diabeetikon verensokeri vaihtelee liikaa. Kata ja Olli toivovat, että Frankie muuttaa aikanaan kotoa Emman mukana.
Hengenpelastaja. Hypokoira Frankie haistaa, kun diabeetikon verensokeri vaihtelee liikaa. Kata ja Olli toivovat, että Frankie muuttaa aikanaan kotoa Emman mukana.

Samalla asuinalueella tapahtunut kouluampuminen herätti Olli Jokisen huomaamaan, miten erilaisessa ympäristössä hän kasvattaa kolmea lastaan.

650-neliöinen talo Floridan Parklandissa on Olli Jokisen perheelle tärkeä. Se on ollut ainoa pysyvä tukikohta koko Ollin NHL-uran aikana. Täällä Olli asuu yhdessä vaimonsa Katerinan ja lastensa Emman, 15, ja Keiran, 8, kanssa. Esikoistytär Alexandra, 19, opiskelee Savannahissa. 

Korkeista ikkunoista avautuu näkymä pihan uima-altaalle ja tuulessa huojuviin palmuihin. Ollin työhuoneen seinällä on kehystettynä pelipaitoja, arvokisamitaleja ja Alexandran isälleen 40-vuotislahjaksi maalaama taulu. Talon takaosassa on pieni leffateatteri.

Parkland miellettiin pitkään yhdeksi osavaltion turvallisimmista, kunnes kaksi vuotta sitten alueen julkisen koulun kouluampumisessa kuoli 17 ihmistä. Samaan aikaan Olli oli hakemassa tyttöjä heidän koulustaan ja ajoi tapahtumapaikan ohi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ampuminen oli alkanut ehkä 5–10 minuuttia aikaisemmin. Matkalla näin, miten läheiseen kahvilaan juoksi verta valuvia lapsia. Luulin, että oli tapahtunut jokin iso liikenneonnettomuus. Heti kotona laitoin television päälle. Se tuntui epätodelliselta ja järkyttävältä, Olli kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Suomessa lapset itsenäistyvät aikaisemmin ja kulkevat vapaammin kuin täällä."

Nykyään kouluissa on metallipaljastimet ja vartijat. Omakotitaloalueelle, jolla Jokiset asuvat, pääsee vain vartioidun portin kautta. Silti edes teinejä ei ole tapana jättää keskenään kotiin.

– Suomessa lapset itsenäistyvät aikaisemmin ja kulkevat vapaammin, ja täkäläinen kotikasvatus voi näyttää ylisuojelulta. Täällä tiedämme aina, missä ja kenen kanssa tytöt ovat. Toisaalta en ymmärrä, kenen etu on, että täällä nuoret pääsevät käsiksi tuliaseisiin, joilla voi ampua sarjatulta, Kata sanoo.

Olli näyttää puhelimensa sovellusta, joka kertoo, kuinka monta seurannassa olevaa seksuaalirikollista asuu minkin mailietäisyyden päässä.

– Kun näitä katselee, niin täkäläinen touhu ei tunnu yhtään ylisuojelulta.

Lue Olli ja Kata Jokisen haastattelu joulu-tammikuun Meidän Perheestä tai digilehdistä!

Perhe

Olli, 40, ja Katerina Jokinen, 41, asuvat Parklandissa Floridassa lastensa Emman, 15, ja Keiran, 8, kanssa. Esikoistytär Alexandra, 19, opiskelee Savannahissa. Olli työskentelee perustamassaan kiekko-akatemiassa, Kata yrittäjänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla