Kaikista merkittävintä sisarusten kannalta on kuitenkin se, kuinka hyvin kotona pystytään asioista keskustelemaan, vaikka aika ei aina jakautuisikaan tasan kaikkien lasten kesken. Kuva; iStockphoto
Kaikista merkittävintä sisarusten kannalta on kuitenkin se, kuinka hyvin kotona pystytään asioista keskustelemaan, vaikka aika ei aina jakautuisikaan tasan kaikkien lasten kesken. Kuva; iStockphoto

Miten perheen muihin lapsiin vaikuttaa se, että yhdellä on erityistarpeita?

Perheen muiden lasten kannalta on merkityksellistä, miten vanhemmat asennoituvat tilanteeseen, miten he huolehtivat omasta jaksamisestaan, ja kuinka paljon perhe saa tukea tilanteeseen, selviää Milla Bergmanin ja Marjaana Roposen erityislasten sisaruutta koskevasta selvityksestä. Sisaruksen erityistarpeiden vaikutukset perheen arkeen vaihtelevat sen mukaan, millaisesta erityistarpeesta on kyse.

Parhaimmillaan erityistä tukea tarvitsevan lapsen sisaruus on positiivinen asia, joka opettaa erilaisuuteen pienestä asti: suhde erityisen sisaruksen kanssa voi kasvattaa lapsen sopeutumiskykyä, sitkeyttä, kärsivällisyyttä ja oma-aloitteisuutta. Se voi vahvistaa empatiakykyä ja vähentää itsekeskeisyyttä sekä opettaa tilannetajua, vastuunottoa ja rohkeutta kohdata haasteita.

Erityislapsen sisaruus vahvistaa empatiakykyä ja vähentää itsekeskeisyyttä sekä opettaa tilannetajua, vastuunottoa ja rohkeutta kohdata haasteita.

Toisaalta on riski, että terveet sisarukset jäävät perheessä vähemmälle huomiolle. Näin voi käydä, jos erityislapsen tarpeet vievät paljon vanhempien aikaa ja voimavaroja, eikä tukijoukkoja ole. Erityislapsen sisarus saattaa myös helposti jättää omat tunteensa ja tarpeensa taka-alalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Erityinen sisaruus ei koskaan ole mustavalkoisesti joko hyvä tai huono asia, vaan siihen liittyy monia vivahteita, kertoo Erityinen sisaruus -projektin projektipäällikkö Katri Lehmuskoski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisarukset toivovat tietoa sisaruksen sairaudesta tai vammasta, omien kuulumisten kyselyä, pienissä arkisissa asioissa huomioimista, välillä omaa aikaa vanhempien kanssa ilman sisarusta sekä oman rauhan turvaamista erityisesti tilanteissa, joissa sisaruksella on haastavaa käyttäytymistä.

– Vertaistuki on sisaruksille tärkeää. Kaikista merkittävintä sisarusten kannalta on kuitenkin se, kuinka hyvin kotona pystytään asioista keskustelemaan sekä aikuisilta saatu turva, vaikka aika ei aina jakautuisikaan tasan kaikkien lasten kesken, Lehmuskoski kertoo.

Oma hetki joka ilta ja 3 muuta keinoa tukea sisaruksia

Vauva.fin Terkuin Ninni -blogin kirjoittaja Ninni Laakkosen perheeseen kuului kahden ja puolen vuoden ajan vaikeasti vammainen erityislapsi Lemmy. Ninni listaa neljä asiaa, joista piti Lemmyn eläessä kiinni kouluikäisten isosiskojen arjessa tukeakseen vanhemmuussuhdetta erityisarjessa:

  1. Lauloin joka ilta molemmille tytölle erikseen iltalaulun, ja laulun jälkeen kyselin päivän kuulumisia. Koska olin Lemmyn omaishoitaja ja päivät oli omistettu lähes kokonaan Lemmylle, niin tyttöjen iltahetkeen halusin varata reilusti aikaa. Tärkeää oli, että kohtasin molemmat tytöt erikseen, annoin molemmille kahdenkeskistä aikaa.
  2. Koska minä olin eityisen poikamme omaishoitaja ja mieheni on pitkäaikaissairas, rahaa oli vähän. Yritin silti järjestää erityisarjen keskellä vanhemmille sisaruksille pieniä laatuhetkiä, jolloin kävimme uimassa, leffassa tai keilaamassa kolmisin.
  3. Koska tytöt olivat Lemmyn syntyessä jo kouluikäisiä, ei veljen erityisyys vienyt heiltä samalla tavalla  huomiotani kuin se olisi ehkä tehnyt, jos tytöt olisivat olleet pienempiä. Tärkeää oli, että erityisarjesta huolimatta heidän elämänsä jatkui ja meni eteenpäin. Siksi koetimme mahdollistaa heille omia juttuja, joita he pystyisivät toteuttamaan myös ilman meitä, joko itsenäisesti tai vaikka kaveriperheiden avustuksella.
  4. Lemmyn erityisyys ja omaishoitajuuteni myös mahdollisti sen, että tutustuin tyttöihin ehkä paremmin kuin monet uraputkessa viilettävät vanhemmat. Minulla oli mahdollisuus olla enemmän läsnä arjessa ja vastata tyttöjen kysymyksiin erityisyydestä – ja elämästä yleensäkin. Koen, että tunnen omat lapseni todella hyvin. 
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla