iStockphoto
iStockphoto

Valvottaako lapsi? Univaje on riski pikkulasten vanhempien parisuhteelle.

Oletko eron partaalla? Ensin katse makuuhuoneeseen: nukutko puolisosi kanssa varmasti tarpeeksi?

Liian vähäinen uni on yksi pikkulasten vanhempien parisuhteiden riskitekijä, toteaa Väestöliiton projektikoordinaattori ja kätilö Juulia Ukkonen.

– Juuri univajeesta ongelmat lähtevät helposti kasautumaan. Liian vähäisen unen ja parisuhdeongelmien välillä on selvä yhteys, Ukkonen sanoo.

Heräily, univaje ja väsymys vaivaavat pikkulasten vanhempia. Esimerkiksi Duodecimin mukaan jopa joka kuudes pikkulapsi kärsii unihäiriöistä ja heräilee öisin useammin kuin neljästi. Lapsi siis valvottaa kymmeniä tuhansia pariskuntia.

Ukkosen mukaan harva pariskunta tiedostaa, että suhteen ongelmien syy voi olla liian vähäisessä unessa – ja kuormittavassa elämäntilanteessa.

– Usein ongelman lähde nähdään ensin kumppanissa. On tärkeää, että vanhemmat ymmärtävät univajeen kuormittavan parisuhdetta. Suhteessa sinänsä ei välttämättä ole vikaa.

Väsymys vie empatian

Vain yksi uneton yö, ja hyväkin parisuhde tuntuu huonolta, todistaa myös tuore yhdysvaltalaistutkimus. Aihetta tutkivat Amie M. Gordon ja Serena Chen Kalifornian yliopistossa. Tutkimuksesta kertoo muun muassa Psychology Today.

Tutkimuksen mukaan jo yhden yön huono uni lisää itsekkyyttä sekä kielteisyyttä puolisoa kohtaan, heikentää empatiakykyä ja kykyä ymmärtää toisen tunteita sekä vaikeuttaa ristiriitojen ratkaisemista.

Ongelmat näkyvät myös, kun vain toinen puolisoista kärsii univajeesta.

– Konfliktien ratkaisu onnistuu parhaiten, kun kumpikin puolisoista on nukkunut tarpeeksi. Univaje on yksi merkittävä riski parisuhteen kestävyydelle, tutkimus toteaa.

Tutkimukseen osallistui reilut sata pariskuntaa.

Ensiapu: Jaa uni tasan

Noin 60 prosenttia pariskunnista kokee tyytyväisyytensä parisuhteeseen laskevan, kun perheeseen tulee vauva, Väestöliiton Ukkonen kertoo.

–  Univajeen lisäksi ongelmien kasautumiseen vaikuttaa esimerkiksi se, että aika keskustella kumppanin kanssa jää vähiin juuri suuren elämänmuutoksen keskellä, hän sanoo.

–  Kummankin pitää tukea toisen mahdollisuutta nukkua.

Ensin vanhempien kannattaa jakaa nukkumisaika puoliksi: Jos vauva valvottaa, yön voi jakaa esimerkiksi iltaseitsemästä yöllä yhteen, ja siitä aamuun.

Viikonloppuna on tärkeä antaa toisen ottaa päiväunet.

– Antaa aikaa nukkua on parasta tukea univajeesta kärsivälle puolisolle.

Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Riittävän hyvä on uusi täydellinen. Meidän Perhe selvitti, miten parisuhteen käy, kun perhe kasvaa.

Rakkaus syvenee, ja arvostus toista kohtaan kasvaa. Samalla: kahdenkeskinen aika on muisto vain, riidat lisääntyvät ja seksi kaikkoaa kuin sukka pyykkikoneeseen.

Näin kertovat pikkulasten vanhemmat Meidän Perheen verkkokyselyssä. Lasten saaminen muuttaa parisuhdetta sekä hyvässä että pahassa.

Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskasen mukaan vanhemmuus on parisuhteelle ristiriitainen muutos. Samalla kun lapsi tuo onnea elämään ja sitoo kumppanit tiukemmin toisiinsa, yleinen tyytyväisyys parisuhteeseen usein laskee.

– Kun elämän tärkeysjärjestys muuttuu, parisuhde painuu helposti taka-alalle. Arkinen suorittaminen voi herättää tunteen siitä, että toinen on muuttunut vain kaveriksi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoo miettineensä eroa lasten ollessa pieniä. Jos suhteen päättämistä punnitsee jatkuvasti, on syytä keskustella asiasta toisen kanssa.

Eron pohtiminen ei välttämättä ole merkki siitä, että kaikki on vialla.

– On ihan normaalia miettiä joskus eroa. Pitkään suhteeseen mahtuu monia vaiheita ja ajatuksia, Heiskanen sanoo.

Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta.

Vaikeuksien keskellä lohtua voi tuoda ymmärrys siitä, ettei yksikään suhde ole täydellinen. Heiskasen mielestä parisuhteessa kannattaisi pyrkiä riittävän hyvään.

– Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta, joten on tärkeää sietää jonkin verran epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Samalla pitää muistaa, että jokaisella on oikeus riittävän tyydyttävään ja turvalliseen suhteeseen.

Vauva-ajan univajeessa sitkeys voi olla suhteen pelastus. Pidemmän päälle kannattaa muistaa, että lapset haluavat vanhemmilleen hyvää.

– Monilla vanhemmilla on huoli, että parisuhdeajan ottaminen on lapsilta pois. Oikeasti asia on päinvastoin. Lasten hyvinvointi on vanhempien hyvinvoinnin varassa. Lapset haluavat nähdä, että heidän vanhemmillaan menee yhdessä hyvin.

Mikä kaikki muuttui?

Näin pikkulasten vanhemmat kertovat:

Lasten saamisen jälkeen suhteemme on…

38 % muuttunut huonommaksi

”Riitelemme enemmän. Elämässä ei ole yhtä kivaa hupsuttelua kuin ennen lasta. Puramme lapsen tuottamaa ärsytystä helposti toisiimme.”

”Yhteistä aikaa ei juuri ole. Hoidamme kommunikoinnin WhatsAppilla tai soittamalla. Lapset keskeyttävät joka lauseen, kun näemme kasvotusten.”

32 % pysynyt ihan samanlaisena

”Lapsi ei muuttanut suhdettamme juurikaan. Odottelimme vuosia lapsen saamista, joten ehdimme valmistautua.”

”Intohimo on jäänyt viikonlopuille, mutta kiusoittelu näkyy vieläkin.”

30 % muuttunut paremmaksi

”Elämämme on rauhallisempaa ja tasapuolisempaa. Olemme enemmän kotona. Päivien rytmi on aiempaa paremmassa kunnossa.”

”Kunnioitus toista kohtaan on syventynyt. Rakkautta on lisännyt se, että olemme saaneet yhdessä aikaan jotain niin ihmeellistä ja ihanaa.”

Pienet rakkauden teot

Näin kyselyyn vastanneet näyttävät rakkauttaan arjessa:

”Ostan toiselle lempparijugurttia kaupasta.”

”Laitan pyytämättä ohjelman tallennukseen ja oluen kylmään.”

”Menemme samaan aikaan nukkumaan ja halailemme.”

”Kumppanini antaa minun nukkua päiväunet.”

”Suukot tullessa ja lähtiessä – välillä ohimennenkin.”

”Mies hieroo jalkojani sohvalla.”

”Toinen antaa minun maata hänen kainalossa ilman, että pelaa iPadilla.”

”Käyn tankkaamassa auton ihan sen takia, ettei toisen tarvitse.”

”Pepusta puristaminen ohimennen, kun toinen kokkaa.”

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

46 prosenttia kyselyyn vastanneista on joskus harkinnut eroa puolisostaan.

Meidän Perhe selvitti nettikyselyssä, mistä pikkulapsiperheissä riidellään yleisimmin. Näyttääkö lista tutulta?

1. Väsymys

”Kun molemmat ovat uupuneita, kina voi syttyä vaikka väärästä sanavalinnasta."

2. Raha

”Olen erittäin kova stressaamaan pärjäämisestämme. Mieheni ajattelee aina, että kyllä asiat järjestyvät, ei paniikkia. Välinpitämättömyys rasittaa ja aiheuttaa riitaa.”

3. Kotityöt

”Minä teen enemmän. Jos odottaisin, että toinen pesisi pyykit, meillä ei olisi vaatteita. Jos odottaisin tiskikoneen laittoa, meiltä loppuisi astiat.”

4. Seksi

”Viime aikoina olemme riidelleet intohimosta lähes päivittäin. Minä haluaisin seksiä, toinen ei. Hän ei suostu hakemaan apua vaivaansa.”

5. Lasten kasvatus

”En haluaisi puuttua toisen tapaan olla vanhempi. Mutta on mahdotonta pysyä hiljaa, kun toinen väsyneenä kiukuttelee lapsille kuin kakara.”

Olisiko erillään sittenkin parempi?

46 prosenttia kyselyyn vastanneista oli ainakin joskus harkinnut eroa kumppanistaan.

”Väsymyksen pahimpina hetkinä ajattelin usein pakkaavani laukut ja muuttavani pois.”

”Kun vauva oli pieni, koin olevani hänen kanssaan yksin ja neuvoton. Väsymyksen pahimpina hetkinä ajattelin usein pakkaavani laukut ja muuttavani pois. Nyt ymmärrän, etten halua erota. En halua rikkoa perhettämme. Rakastan puolisoani, ja suhteessamme on paljon hyvää.”

”Miksi heittäisin hyvän suhteen pois?”

”Välillä kaikki suhteessamme tuntuu hankalalta ja läheisyyden katoaminen harmittaa. Toisaalta ajattelen, että toinen on valittuni. Miksi heittäisin hyvän suhteen pois? Toista samanlaista en kuitenkaan saa.”

”Perhe tuntui jäävän minun käsiini.” 

”Lasten ollessa pieniä halusin eroa, koska perhe tuntui jäävän minun käsiini. Pääsimme tilanteesta eteenpäin, kun keskustelimme omista lapsuuden traumoistamme. Sen avulla löysimme uusia keinoja käsitellä esimerkiksi riitoja.”  

”Enemmän surua toisi äidin ja isän ero.”   

”En tunne yhteenkuuluvuutta mieheni kanssa. Monet hänen mielipiteensä tuntuvat vierailta ja ärsyttävät. Myös alkoholinkäyttö on välillä huolestuttavaa. Yhdessä on kuitenkin pysytty, koska tilanne ei vahingoitta lapsia. Enemmän surua toisi äidin ja isän ero.”

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.