Itsetuhoisuus on yleensä oire vaikeudesta, josta ei selviä yksin, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Paras kaverini on itsetuhoinen, ja olen todella huolissani hänestä. Hän kuitenkin suuttuisi minulle, jos kertoisin asiasta jollekin ulkopuoliselle. Mitä voin tehdä?

On todella hyvä asia, että olet lähtenyt hakemaan apua ja neuvoa tähän erittäin vaikealta kuulostavaan ongelmaan. Tietoisuus parhaan kaverin itsetuhoisuudesta on todella raskas taakka kantaa. Varsinkin jos on olo, ettei asiasta saa kertoa kenellekään. Tulee varmasti avuton ja neuvoton olo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itsetuhoisuus on yleensä oire jostakin vaikeudesta, josta ei itsekseen selviä. Kyse voi olla joistakin raskaista asioista, joita joutuu kantamaan mielessään tai esimerkiksi jostakin mielen häiriöstä, kuten masennuksesta. Olipa syy mikä tahansa, itsetuhoisuus on merkki, että kyseinen henkilö tarvitsee apua ja tukea vaikka ei itse sitä tiedostaisikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaverisi ei tule ajatelleeksi, miten kuormittava tilanne on sinulle.

Sinulle ja ehkä muillekin kaverisi läheisille tilanne on hankala. Et tahtoisi riskeerata ystävyyttä kertomalla asiasta jollekin aikuiselle. Samalla tiedät, että juuri niin pitäisi tehdä, ettei mitään vakavampaa tapahtuisi. Kaverisi ei varmaankaan tule oman ahdistuksensa vuoksi ajatelleeksi, miten kuormittava tämä tilanne on sinun kannaltasi.

Ensiksi neuvoisinkin sinua hakemaan jotakin tukea itsellesi. Tällaisen salaisesti kannettavan taakan kanssa ei kannata jäädä yksin. Etsi joku aikuinen, jolle voit puhua omasta huolestasi ja pelostasi. Siihen sinulla on täysi oikeus, oli kaverisi mitä mieltä vain. Voisiko tuo aikuinen olla koulukuraattori, terveydenhoitaja tai vaikka oma vanhempasi? Kuka tuntuisi sinusta sellaiselta henkilöltä, jonka puoleen voisit kääntyä?

Sitten kun olet saanut apua itsellesi, voitte yhdessä sinua tukeneen aikuisen kanssa miettiä, miten ystävääsi voisi auttaa. Ja se onkin sitten jo todennäköisesti jotakin sellaista, mistä sinun ei tarvitse kantaa vastuuta. Apua ystäväsi ongelmaan on varmasti saatavissa.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa ottaa se riski, että ystävä suuttuu.

Kerroit, että kaverisi varmaankin suuttuisi sinulle, jos kerrot hänen itsetuhoisuudestaan jollekin aikuiselle. Niin voi tietysti alkuun käydäkin. Todennäköisesti hän kuitenkin leppyy sen myötä, kun hän saa apua itsetuhoisuutta aiheuttavaan vaikeuteensa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ottaa se riski, että ystävä suuttuu. Sinulla on kuitenkin hyvä tarkoitus auttaa kaveria, joka on sinulle tärkeä.

Toivotan sinulle oikein paljon voimia tämän kovin raskaan asian kanssa pärjäämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla