Olemme tässä yhdessä. Se ajatus kantaa ruuhkavuosissa pitkälle. Kuva: iStockphoto
Olemme tässä yhdessä. Se ajatus kantaa ruuhkavuosissa pitkälle. Kuva: iStockphoto

Kun äiti väsyy, puolison on turha vain käskeä ottamaan omaa aikaa. Empatia sen sijaan auttaa.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Äiteihin kohdistuu enemmän paineita kuin koskaan aikaisemmin, sanoo perheneuvoja Helena Toppari.

Äidit väsyvät vanhemmuuteen, työhön ja kotiin liittyvien paineiden alla, ja lisäksi omat vaatimuksensa asettaa parisuhde. Ei riitä, että on löytynyt puoliso, vaan suhteen eteen pitää tehdä työtä tai se näivettyy, Toppari sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös itsestään täytyisi pitää huolta, myös siksi että säilyy houkuttelevana vaihtoehtona puolisolleen. Koska parisuhteen jatkuminen ei ole itsestään selvää, se luo turvattomuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tuskin koskaan on ollut näin suurta odotusta sille, että ajan kulumisesta huolimatta ei saisi itse vanhentua lainkaan. En usko, että entisaikojen äidit ovat yhtä paljon joutuneet kantamaan paineita parisuhteen hyvinvoinnista tai olemaan tietoisia eron mahdollisuudesta, Helena Toppari sanoo.

Vaikka parisuhteet ovat entistä tasavertaisempia, ne ovat myös yksi nykyajan vaatimusalue.

– On hyvä, että nykyaikana on mahdollisuus tavoitella hyvää, vastavuoroista parisuhdetta ja huonoon parisuhteeseen ei tarvitse jäädä. Vaikka parisuhteet ovat nykyään monin tavoin entisiä aikoja tasavertaisempia ja vastavuoroisempia, niin parisuhde on kuitenkin myös yksi nykyajan vaatimusalue.

– Moni jää äitiydessään hyvin yksin. Jos omat verkostot puuttuvat, puolison merkitys korostuu. Tämä toisaalta tiivistää parisuhdetta, mutta parit voivat myös joutua liikaa toistensa varaan. Tarvitsemme ja jopa vaadimme puolisolta kaikkea sitä, mikä aiemmin toteutui useissa erilaisissa sosiaalisissa suhteissa ja kohtaamisissa, Toppari sanoo.

Puolisolla on kuitenkin suuri valta helpottaa oloa.

Parhaiten toimii lempeys

Menisit lenkille tai salille. Lähtisit nyt vaan näkemään kavereita. Mikset koskaan lähde käymään missään?

Puoliso saattaa tunnistaa kumppaninsa paineet ja ehdottaa hänelle samanlaisia keinoja, jotka toimivat hänelle itselleen. Se on Helena Topparin mukaan hyvin tyypillistä, muttei välttämättä toimi. 

– Siitä voi seurata riitoja ja paineita, kun riittämättömyyttä potevaa puolisoa samat asiat eivät huvita. Hänelle voi tulla päinvastoin olo: ”no niin, nyt mä en urheilekaan”, Toppari sanoo.

”Kokeile sanoa: Olen kanssasi, et ole yksin.” 

Hyvää tarkoittavan patistamisen sijaan Toppari kehottaa kokeilemaan lempeää lähestymistapaa.

– Kokeile sanoa: Tiedän, että olet väsynyt ja teet kaikkesi. Olen kanssasi, et ole yksin. Tiedän, ettei aina tunnu siltä, mutta ajattelen sinua ja meitä paljon. Mitä toivot minulta, mitä tarvitset juuri nyt?

– Nämä ovat vaikeita asioita sanoa, sillä emme ole tottuneet tällaiseen kieleen. Ensimmäisellä kerralla asia ei välttämättä mene läpi, joten on tärkeää, ettei puoliso provosoidu, vaan jaksaa olla kärsivällinen. Todennäköisesti juuri tämä viesti on jäänyt puuttumaan äidin elämästä: Olet kaunis. Sinun ei tarvitse olla paras. Riität minulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla