Parisuhteessa on syytä miettiä, millaiset periaatteet talousasioiden hoitamisessa tuntuvat reilulta, tasapuolisilta ja sopivat juuri teille, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme nelikymppinen avopari, kolme vuotta yhdessä. Mies lapseton ja varakkaampi, minä kolmen lapsen yh pätkätyöläinen. Olen muuttanut lasten kanssa miehen kotiin ja kuullut miehen suvulta tivaamisia rahankäytöstä ja kulujen jaosta perheessämme. He pelkäävät, että imen verta puolisostani.

Puolisoni on alkanut pihiksi jo kesällä ja halveksinut lahjoja, joita minulla on ollut varaa hänelle antaa. On kuulemma mieluummin täysin ilman.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä vuonna mies aikoo lahjoittaa taas varakkaalle siskolleen ja vanhemmilleen joululahjoja entiseen malliin runsaalla budjetilla, mutta lapsilleni hän ostaa kymmenellä eurolla per pää. Viime joulu oli meille ensimmäinen yhteinen, ja silloin puolisoni tuhlasi myös lapsiini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen hämmentynyt ja puhunut asiasta.  En oikein tiedä, mitä minun pitäisi tuntea. Ostin lankoja neuloakseni miehelleni paidan, mutta aion nyt palauttaa langat ja ostaa niillä rahoilla leluja. Kustannan lapset joka tapauksessa yksin. Miten tästä saisi vielä sopuisan lahjojenjaon?

Ajattelen, että puolisoni suvun mielipiteet ovat etäännyttänyt puolisoani minusta. Heille on ollut hankala hyväksyä uusperhettä sekä pientä varallisuuttani hoitajana.

Hämmennyksesi on hyvin ymmärrettävää, ja on hienoa, että olet lähtenyt etsimään eri näkökulmia hankalaan tilanteeseenne.

Asioiden jatkuminen näin ei vaikuta hyvältä. Hämmennys ja epätietoisuus lisäävät epäluottamusta. Hankalista tunteista käsin toisen sanomisiin ja tekemisiin reagoiminen taas lisää ei-toivottuja tunteita välillänne ja vie teitä enemmän erilleen.

Raha-asioista sopimista erikseen tarvitaan varsinkin tilanteissa, joissa lähtökohdat ovat erilaiset, niin kuin teillä on.

Suosittelen teille keskustelua neljästä eri teemasta. Ensiksi sinun olisi hyvä keskustella puolisosi kanssa juuri teidän uusperheenne ja parisuhteenne pelisäännöistä ja käytännöistä. Millaista perhe-elämää ja parisuhdetta haluatte, mikä teille on tärkeää? Ja millaisilla toimilla ja sopimuksilla yhteiseen hyvään olisi mahdollista päästä?

Toiseksi ottakaa lapset mukaan keskusteluun, jotta voitte yhdessä kertoa heille omista ajatuksistanne ja toiveistanne perhe-elämän suhteen. Lapset voivat taas puhua omasta puolestaan, mitä he ajattelevat ja mikä olisi heille merkittävää uusperheenne arjessa. Näin voi muodostua koko teidän perheenne yhteinen näkemys hyvästä perhe-elämästä.

Kolmanneksi sinun ja puolisosi olisi aiheellista keskustella rahasta. Millaiset periaatteet ja käytännöt talousasioiden hoitamisessa ja jakamisessa tuntuvat reiluilta, tasapuolisilta ja sopivat juuri teille? Raha-asioista erikseen sopimista tarvitaan varsinkin tilanteissa, joissa parisuhteen osapuolilla taloudelliset lähtökohdat ovat erilaiset. Niin kuin teillä on. Lisää ajatuksia parisuhteen ja etenkin uusperheen talousasioista voit lukea vaikka kirjoittamistani blogipäivityksistä täältä ja täältä.

Olette uusperheessänne siinä vaiheessa, jossa ristiriidat ja pettymykset tulevat vahvemmin esiin.

Uusperheet näyttävät käyvän läpi hyvin saman tyyppisiä vaiheita historiansa aikana. Vaikuttaa siltä, että te olette omassa uusperheessänne siinä vaiheessa, jossa alkuajan vahva usko ja luottamus kaiken järjestymiseen ja uusperheen onnellisuuteen on jäänyt taakse. Ristiriidat ja pettymykset tulevat vahvemmin esiin. Niiden rakentava käsittely on tämän vaiheen haaste. Roolien ja suhteiden uudelleenmäärittely on myös tarpeen niin parisuhteessa kuin perheessä sekä suhteessa perheen ulkopuolisiin ihmisiin, esimerkiksi sukulaisiin.

Teidän tilanteessanne yksi haaste on siis oman perheen rajojen luominen eli sen hahmottaminen, mitkä asiat ovat vain teidän uusperheenne asioita ja missä kuunnellaan myös muita, perheen ulkopuolisia.  Uusperheiden erityiskysymyksistä, esimerkiksi kehitysvaiheista, löytyy enemmän tietoa Suomen uusperheiden liiton nettisivuilta.

Neljäs teema keskusteltavaksi on lahjojen merkitykset ja sanoma. Joillekin lahjoissa voi olla kyse perinteistä ja tavoista. Jossakin perheessä tai suvussa voi olla tapana antaa tietynlaisia tai tietyn arvoisia lahjoja. Tästä perinteestä poikkeaminen voidaan tulkita kunnioituksen puutteeksi tai välinpitämättömyydeksi.

Joillekin lahjat ovat paljon henkilökohtaisempi asia. Heille kyse ei ole niinkään lahjan rahallisesta arvosta vaan ajatuksesta ja välittämisen osoittamisesta. Lahjat ovat silloin viesti siitä, että olen ajatellut sinua, sinä olet minulle tärkeä ja rakas. Tai että olen huomannut sinun tarpeesi ja tahdon lahjallani vastata tarpeeseesi. Paula Ruotsalainen on pohtinut tätä lahjojen merkitystä blogipäivityksessään.

Teidän erilaiset näkemyksenne lahjakysymyksessä saattavat avata siis näkökulmaa laajemminkin siihen, missä olette suhteessanne menossa. Näiden asioiden käsittelyn kautta voitte päästä puhumaan kaikkein tärkeimmistä kysymyksistä. Mitä kumpikin odottaa parisuhteelta? Miten uusperheenä ja uusparina olisi hyvä elää? Mikä minulle on tärkeää parisuhteessamme? Miten osoitamme välttämistä ja arvostusta? Ja tärkeimpänä: Miten rakkautemme voi?

Vierailija

Äärimmäinen pihiys ja oman edun kyttääminen kertoo usein hankalasta ja joskus jopa sairaanloisesta persoonasta.  Kannattaa miettiä suhdetta tarkkaan kaikkien osapuolten kannalta, etenkin lapsien.

Vakavaa keskustelua arvoista todella tarvitaan.

Suurituloiset eivät voi olettaa, että pienituloinen voisi jakaa suurituloisen valitseman elämäntyylin kulut tasan tarkkaan puoliksi yms. - eihän se edes ole mahdollista!

Vierailija

En voisi rakastaa miestä joka näkee lapseni pelkkinä kuluerinä. Näin se vaan on, kokisin tuolloin ettei hän rakasta minuakaan. Myös itse saaduista lahjoista valittaminen on täysin törkeää, hirvittävän loukkaavaa ja huonoa käytöstä. Moukkamaista.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla