Kriisi voi olla alku uudenlaiselle parisuhteelle, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo. 

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvolan kaupallinen yhteistyö.

Puolisoni kertoi, että toinen ihminen on ihastunut häneen. En osannut heti arvata, että tästä koituisi ongelmia. Nyt kävi ilmi, että puolisoni on ollut yhteydessä tähän ihmiseen kuukauden verran. He ovat viestitelleet paljon ja sopineet näkevänsä pari kolme kertaa viikossa yhteisen harrastuksen merkeissä.

En ole valmis luovuttamaan 13 vuoden suhdettamme ja avioliittomme tällaisen tähden. Puolisoni lupasi, että ei ole enää yhteydessä tähän ihmiseen eikä sovi hänen kanssaan mitään. Miten tästä eteenpäin? Mistä saamme apua, jotta löytäisimme toisemme taas uudestaan?

Kiitos monelle ajankohtaisesta kysymyksestäsi! Kertomasi on hyvä esimerkki siitä, kuinka viehätys toiseen ihmiseen voi pikkuhiljaa johtaa parisuhteen rajanylityksiin, jos omat rajat eivät ole selkeinä mielessä. Hienoa, että olet sitoutunut pitkään suhteeseesi etkä aio luovuttaa vaan keskittyä hoitamaan parisuhdettanne!   

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä, että puolisosi otti vastuun kertomalla sinulle tapahtuneesta. Se, että hän uskalsi syyllisyydestä ja häpeästä huolimatta jakaa asian sinulle, kertoo suhteenne riittävästä turvallisuudesta. Tunnustamalla myös kihelmöinti ja jännitys asian ympäriltä usein hälvenee, ja ihastuksen tunteet ulkopuoliseen hiipuvat.

On tyypillistä olla vihainen, katkera, turvaton ja surullinen. 

Et kerro, miten reagoit ja millaisia tunteita tapahtunut sinussa herätti. Miten puolisosi reagoi siihen? Reaktiot ovat aina yksilöllisiä, mutta on tyypillistä olla yllättynyt, vihainen, katkera, turvaton ja surullinen. Jollekin ihastus voi olla katastrofi, joka romahduttaa koko toimintakyvyn. Tällöin takana on aiempia kipeitä kokemuksia luottamuksen menetyksestä. Joku ei juurikaan järkyty, vaan pystyy ajattelemaan, että pitkässä suhteessa sattuu kaikenlaista. Olivat tunteenne mitä tahansa, teidän on hyvä olla tietoisia toistenne tuntemuksista. Jos teillä on lapsia, toivottavasti he eivät ole kuulemassa tapahtuneeseen liittyvää keskustelua tai riitelyä. Kyseessä on parisuhdeasia, josta lapset on hyvä pitää ulkopuolella.

Kerrot, että saman harrastuksen puolisosi kanssa jakava nainen oli ensin ilmaissut ihastuksena. Ihastuiko myös puolisosi häneen viestittelyn ja tapaamisten edetessä? Mitä puolisosi mahtaa tuntea tätä ihmistä kohtaan tällä hetkellä? Huumaantuiko hän vain imartelevasta huomiosta vai näkeekö hän tässä ihmisessä jotain erityistä, joka puuttuu teidän suhteestanne? On tavallista, että yhteinen kiinnostuksen kohde yhdistää ihastuneita. Usein ihastuessa myös keskustellaan paljon ja löydetään yhteys, joka mahdollistaa merkitykselliset keskustelut.

Pitkässä parisuhteessa puolisot voivat etääntyä toisistaan kuin huomaamatta.

Parien kanssa uskottomuudesta keskusteltaessa käy usein ilmi, että uskoton osapuoli on jollain tasolla kaivannut jotain parisuhteeseensa. Suhteessa on siis jonkinlaista tilaa sille, että ihastuu toiseen. Pitkässä parisuhteessa puolisot voivat etääntyä toisistaan kuin huomaamatta. Kun oma kumppani on tuttu, turvallinen ja joskus ärsyttäväkin, on luonnollista huumaantua uuden ihmisen kiinnostuksesta. Moni tuntee olevansa tärkeä, huomioitu ja arvostettu toisin kuin omassa pitkässä parisuhteessa. Puolison on usein vaikea kilpailla uuden ihastuksen herättämien tunteiden kanssa koskien itseä. Ihminenhän rakastuu elävään ja vahvasti tuntevaan itseensä ihastuessaan.

Hyvä, että puolisosi aikoo lopettaa kaiken yhteydenpidon. Näkevätkö he kuitenkin toisiaan harrastuksessaan? Jos näkevät, mitä olette sopineet näistä kohtaamisista? Onko luvallista jutella vai vain tervehtiä? Näistä asioista kannattaa keskustella. Pienistäkin jutuista voi tulla isoja, kun luottamus on saanut kolauksen. Usein ihmiset sopivat, että kaikista satunnaisista tapaamisista on kerrottava omalle puolisolle luottamuksen palauttamiseksi. 

Arvioikaa, kuinka läheisyys ja tunneyhteys toimivat välillänne.

Kysyt, kuinka on hyvä jatkaa tästä eteenpäin ja mistä voisitte saada apua. Kysymyksestäsi voisi päätellä, että asian käsittely on kesken ja tarvitsette kotikonstien lisäksi ulkopuolista keskusteluapua. Keskusteluille on hyvä pohja, jos puolisosi on pahoillaan tapahtuneesta ja kykenee pyytämään käytöstään anteeksi. Tärkeää on myös osata kääntää asetelma toisinpäin eli pohtia tilannetta, jossa sinä olisit ollut puolisosi tilalla. Tapahtuneen riittävän käsittelyn lisäksi tarvitsette parisuhteen päivittämistä eli sen pohtimista, mihin olette tyytyväisiä suhteessanne ja mihin ette. Siihen liittyen on tärkeää arvioida kuinka läheisyys ja tunneyhteys toimivat välillänne.

Apua voitte saada perheneuvolasta (jos teillä on alaikäisiä lapsia), perheasiain neuvottelukeskuksesta ja yksityisiltä pari- ja perheterapeuteilta. Uskottomuuden käsittelystä ja suhteen uudelleen rakentamisesta pariterapian tai perheneuvonnan avulla voisitte lukea Piia Nurhosen blogikirjoituksesta.

Vaikka tapahtuma on kriisi suhteessanne, se voi olla alku uudenlaiselle parisuhteelle! On luonnollista tuntea vetovoimaa muihinkin kuin omaan puolisoon. Sitoutuminen omaan suhteeseen näkyy tekojen kautta. Usein uskottomuustilanteissa petetty osapuoli sanoo, että myös hänellä olisi ollut tilaisuutensa ja kiusauksensa, mutta hän on tietoisesti valinnut toisin.  Hyviä keskusteluja ja tietoisia valintoja jatkossa!

Lukiko vastaaja kysymyksen?

Puoliso kertoi toisen ihastuneen häneen nutta ei sanonut itse ihastuneensa. Toki ei kannattaisi ruokkia toisen toiveita. Vastauksessa käsitellään kuitenkin teemaa, kun puoliso ihastuu toiseen.

Maha

Kirjoittaja ei kertonut missään vaiheessa puolison uuden tuttavuuden sukupuolta, kuten ei itsensä tai kumppaninsakaan. Amatöörimäistä olettamista vastaajalta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla