Huolehtiminen entisestä puolisosta eron jälkeen on kuvio, joka toimii harvoin, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Takanani on 17 vuoden avioliitto, joka kariutui muuttoon erilleen viime marraskuussa. Puolisoni oli kuulemma tehnyt jo eroa itsekseen jo vuoden verran ja yrittänyt korjata suhdettamme yksin. Minulle hän ei ollut puhunut mitään. Kaikki tuli minulle aivan puun takaa, ja olin sekaisin tunteideni kanssa.

Kuvioomme kuuluu puolisoni hyvä ystävä, joka nyt on muuttunut rakkaudeksi. Tämä uutinen satutti minua todella paljon. Olin ajatellut, että eron harkinta-ajalla todella harkitsemme, onko meillä enää tulevaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olemme molemmat olleet koko ajan sitä mieltä, että rakkaustarinamme oli suuri ja kaunis. Tunteita on vieläkin jäljellä molemmilla. Olisin ollut valmis parisuhdeterapiaan, mutta puolisoni on tehnyt päätöksensä jatkaa elämää uuden ihmisen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähän uuteen suhteeseen kuuluu voimakkaasti alkoholi. Olen jo aiemmin huomannut, että puolisoni persoonallisuus ja jutut muuttuvat ilkeiksi humalassa. Uusi suhde mahdollistaa alkoholin käyttämisen usein.

Minulla ei ole kavereita, ja tunnen itseni nyt tosi yksinäiseksi. Olen kertonut tukevani puolisoani, jos hän aikoo lopettaa alkoholinkäytön tai on valmis vähentämään sitä. On vaikeaa irrottautua, kun takana on pitkä liitto ja syvä ystävyys. Onko järkevää jatkaa edes kaverisuhdetta, jota puolisoni kiihkeästi haluaisi, vai lopetanko yhteydenpidon kokonaan? 

Pitkä parisuhteesi on päättynyt yllättäen puolisosi yksipuolisella päätöksellä. Sinulle on tullut puun takaa se, miten hän kokenut suhteenne. Hän ei jostain syystä halunnut jakaa sinulle ajatuksiaan ja tunteitaan kuin vasta eron hetkellä. Miksiköhän? Voisiko olla, että hän halusi ennen kaikkea erota, ei korjata teidän suhdettanne?

Teillä on pitkä parisuhde takananne. Olette mahdollisesti tavanneet toisenne jo nuorina. Joskus on niin, että tällaisissa pitkissä, nuorina aloitetuissa parisuhteissa jommalle kummalle tulee vahva tarve itsenäistyä irrottautumalla parisuhteesta. Itsenäistymisen tarpeen voi laukaista moni tekijä, esim. oman lapsen tietyt ikävaiheet, omien vanhempien sairastuminen, joku ulkopuolinen henkilö tai olosuhde. Tällainen vaihe myllertää usein siihen asti hyvin sitoutunutta parisuhdetta. Se, minkä luuli olevan pysyvää, tuleekin kyseenalaistetuksi. Joskus tällainen vaihe auttaa paria vähitellen löytämään uuden tavan olla suhteessa toisiinsa. Joskus taas yhteinen parisuhde on tullut tiensä päähän, eikä sitä pystytä tai haluta muuttaa niin, että jokin uusi mahdollistuisi.

Puolison itsenäistymisprosessi pakottaa yleensä myös toisen löytämään uusia tapoja seisoa omilla jaloillaan.

Ihminen itsenäistyy vihan voimalla. Siksi olet joutunut ottamaan vastaan tätä vihaa puolisoltasi, kun hän on moittinut sinua ilkeäksi ja itsekkääksi. Meidän aikuisten itsenäistymisvaiheissa on paljon samaa kuin nuoren itsenäistymisessä, jopa käytettyjä lauseita myöten. Se on ymmärrettävää, sillä ne ovat usein prosesseja, jotka ovat jääneet kesken omassa nuoruudessa. Puolison itsenäistymisprosessi pakottaa yleensä myös toisen puolisoista itsenäistymään ja löytämään uudenlaisia tapoja seisoa omilla jaloillaan. Sanot, että on vaikea irrottautua. Se on varmasti totta. Se voi kuitenkin olla myös paras tie kohti omaa itsenäistä ja tasapainoista elämää. Kerrot, että sinulla ei ole kavereita ja tunnet itsesi yksinäiseksi. Eron jälkeen on hyvä miettiä, kuka minä olen ilman tätä suhdetta. Mitä asioita haluan tältä elämältä? Keiden seurassa minun on hyvä olla?

Nyt on aika pitää huolta itsestäsi ja vetää itseä suojaavia rajoja ympärillesi.

On aika tavallista, että lähtevä osapuoli sanoo haluavansa pysyä edelleen ystävinä. Se saattaa olla tapa pehmentää eroa. Se voi myös kertoa hänen syyllisyydestään tai hänen riippuvuudestaan. Yleensä suositeltavinta on, että kumpikin alkaa eron jälkeen rakentamaan omaa exästä erillistä elämäänsä ja keskittyy ensisijaisesti siihen.

On ymmärrettävää, että kannat huolta ja välität hänestä. Hän on kuitenkin aikuinen ja itse vastuussa elämänsä ratkaisuista, huonoistakin. On harvoin toimiva kuvio, erityisesti heti eron jälkeen, että ex yrittää olla tukena exälleen. On hyvä miettiä omia motiivejaan tukemisen halun alla. Saattaa olla hyvä myös kysyä itseltään, miksi on niin paljon helpompi kantaa huolta toisesta kuin itsestään. Nyt olisi aika pitää huolta itsestäsi ja ehkä vetää myös itseä suojaavia rajoja ympärillesi.

Kun elämän suunta muuttuu arvaamatta ja yllättäen, se ei välttämättä tarkoita sitä, että edessä oleva uusi on huono. Vaikka moni asia tuntuu tässä kohtaa raskaalta ja vaikealta, tulevaisuus voi olla jopa hyvä tai jopa parempi.

Vierailija

Jos exällä on tapaamisoikeus lasten kanssa, niin kyllähän siitä exän alkoholin käytöstä on syytäkin olla huolissaan, vaikka eipä sille silti juuri mitään voi oikeasti tehdä. Jos siis suhteessa ylipäätään oli yhteisiä lapsia, kuten veikkaan siksi että ollaan Vauva-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla