Uskottomuuden jälkeen parisuhde vaatii erityistä huolenpitoa ja uudelleen rakentumista, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Puolisollani oli toinen melkein vuoden ajan ennen kuin sain tietää asiasta. Olemme olleet aviossa yli 37 vuotta, ja rakastan puolisoani, mutta en halua jäädä kolmanneksi pyöräksi.

Nyt hän vakuuttaa, että suhdetta ei enää ole. Silti tämä toinen lähettää edelleen puolisolleni alastonkuvia, mikä tuntuu karmealta. Miten saan kasattua itseni ja luottamukseni puolisooni uudelleen? Itsetuntoni on mennyt ja painoni pudonnut. Kannattaako tätä liittoa yrittää pitää pystyssä?

Perheneuvoja Anssi Tietäväinen vastaa:
Olet erittäin kuormittavassa tilanteessa ja epätietoisuutesi tulevaisuudesta on kovin ymmärrettävää. Kolmanneksi pyöräksi jääminen ei tosiaan ole millään tavalla hyvä vaihtoehto. Siksi tilanteen ja teidän suhteenne tilan selkiyttäminen tuntuisi tärkeältä juuri nyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen kysymys on, onko puolisosi todella lopettanut toisen suhteen? Jos on, onko se tehty riittävän selvästi niin, että toinen on sen myös ymmärtänyt? On tietenkin mahdollista, että puolisosi on katkaissut suhteen, ja toinen henkilö jatkaa siitä huolimatta kuvien lähettelyä. Silloin puolisosi voi kyllä laittaa estot sometileille tai mitä viestintäkanavia tuo toinen käyttääkään. Jotta suhteenne voisi jatkua ja voida hyvin, on oltava selvää, ettei meneillään ole mitään rinnakkaisia suhteita.

Puhukaa ajatuksista ja kokemuksista, jotka ovat jääneet puhumatta ennen uskottomuutta.

Toinen kysymys on, oletteko riittävällä tavalla käyneet läpi sitä, mikä on johtanut uskottomuuteen. Siis mitä on tapahtunut ja miksi? Tällaisessa käsittelyssä on erityisesti pidettävä selvänä, että vastuu uskottomuudesta on sillä, joka on ollut uskoton. Vastuuta omista teoistaan ei saa sysätä toisen niskoille. Mutta on puhuttava niistä ajatuksista, kokemuksista ja tunteista, jotka ovat mahdollisesti jääneet puhumatta ennen uskottomuutta. Näin voi syntyä yhteistä ymmärrystä siitä, mitä parisuhteestanne on puuttunut tai mitä siinä on ollut liikaa. Tai mitä olisitte kaivanneet, mutta jääneet ilman.

Kolmanneksi on sitten kysymys, miten rakennatte parisuhteenne hyvinvointia tämän kaiken jälkeen. Uskottomuuden jälkeen parisuhde vaatii erityistä huolenpitoa ja uudelleen rakentumista. Asioiden käsittelemättä jättäminen ja jatkaminen ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut ei todennäköisesti tuota pitkällä aikavälillä kovinkaan hyvää tulosta. Tähän kuuluu myös se, että sinun on mahdollista ilmaista omia tilanteen herättämiä tunteitasi, vaikka se saattaakin herättää miehessäsi syyllisyyttä. Mutta jos on ollut uskoton, on aivan asianmukaista tuntea syyllisyyttä. Näiden tunteiden käsittely on osa parisuhteen jälleenrakennusta.

Parisuhteen luottamuksen lisäksi myös sinä itse tarvitset vahvistusta.

Luottamuksen palautuminen vaatii sanojen lisäksi tekoja. Mitä nämä luottamusta rakentavat teot teillä voisivat olla? Yksi todennäköisesti on ainakin se, että puolisosi varmistaa alastonkuvien lähettelyn ja muun yhteydenpidon loppumisen. Luulen, että se voi vahvistaa sinun uskoasi puolisosi sitoutumiseen teidän parisuhteeseenne. Tämä usko voi olla perustana sille, että luottamuksen on mahdollista pikkuhiljaa vahvistua. Mutta mitä muuta parisuhteenne tarvitsee voidakseen hyvin?

Petetyksi tuleminen on ymmärrettävästi vahingoittanut itsetuntoasi. Uskottomuus osuu usein syvälle. Parisuhteen luottamuksen lisäksi myös sinä itse tarvitset vahvistusta. Mikä voisi auttaa sinua siinä? Monesti ystäviltä tai muilta läheisiltä voi saada hyvää ja realistista palautetta sekä tukea oman vahvan itsen kasaamiseen. Myös ammattiavun käyttäminen oman toipumisen tueksi voisi olla ihan viisasta.

Sinä voit pitää itseäsi hyvänä ja arvokkaana kaikenlaisissa elämän käänteissä.

Omaan hyvinvointiisi ja vahvistumiseesi kannattaa panostaa. Jos yrityksestä huolimatta parisuhteenne päättyy, voit selvitä siitäkin, jos huolehdit itsestäsi riittävän hyvin. Sinä voit pitää itseäsi hyvänä ja arvokkaana kaikenlaisissa elämän käänteissä. Vakaasti omilla jaloilla seisten sinun on myös mahdollista tehdä oma osuutesi kunnioitukseen, luottamukseen ja rakkauteen perustuvassa parisuhteessa. Ja ymmärtääkseni sellaista haluat tavoitella. Voimia ja viisautta sinulle sille matkalle.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla