Raha on huono syy pysyä vahingoittavassa suhteessa. Lapsen täytyy saada kasvaa kodissa, joka ei vaurioita häntä, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Tapasin nykyisen mieheni viisi vuotta sitten. Minulla on 16-vuotias poika ensimmäisestä liitostani, ja kun jätin entisen mieheni, jouduimme poikani kanssa turvakotiin. Selvisimme kuitenkin hyvin ja aloitimme elämän lähes kokonaan alusta.

Uuden mieheni kanssa meillä oli aluksi upeaa ja hienoa. Muutimme neljän kuukauden jälkeen mieheni omistamaan taloon. Puolen vuoden kuluttua mieheni alkoi huutaa ja räyhätä minulle ja pojalleni ja syyttämään meitä kaikesta. Tämä jatkuu edelleen, ja minusta tuntuu, että mieheni vihaa poikaani. Entisen huonon suhteeni jälkeen olen halunnut saada vain olla ja elää rauhassa kaikelta pahalta. Poikani on ylikiltti eikä ikinä puolusta itseään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime kesänä ostin omiin nimiini talon minulle ja pojalleni, ja tämä mieheni muutti mukana, vaikka en olisi sitä tahtonut. En kuitenkaan onnistunut jättämään häntä. Nyt joudun työttömäksi enkä uskalla jättää miestäni, jos hän vaikka auttaisi minua taloudellisesti kuten olen häntä itse auttanut. Hän kuitenkin sanoo, että jokainen elättää itsensä ja lapsensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahden viime vuoden aikana meillä ei ole ollut seksiä lainkaan. Mieheni ihannoi nuoria fitness-tyttöjä ja katsoo minua ylhäältä alas pahoinvoivan näköisenä. Hän sanoo, että hänen ei tee enää seksiä mieli. 

En haluaisi erota, koska olen eronnut jo kolme kertaa. Minulla on hirveä stressi siitä, miten saan rahat riittämään. Olen niin loppu, ja vihaan ja häpeän itseäni. En tunne enää mitään miestäni kohtaan, mutta poikaani rakastan.

Hei. On hyvä, että pohdit muutosta itsellesi ja pojallesi. Kertomastasi tulee todella surullinen olo, ja ymmärrän erittäin hyvin, että koet olevasi loppu. Vaikuttaa siltä, ettei teillä kumppanisi kanssa ole ollut enää pitkään aikaan varsinaista parisuhdetta. Siis suhdetta joka perustuu rakkauteen ja vapaaehtoiseen sitoutumiseen.

Sinulla on ollut jo aiemmin tarkoitus lopettaa suhteenne, mutta se on tahtosi vastaisesti jatkunut. Ja nyt se jatkuu edelleen mm. taloudellisista syistä. Suhteenne vaikuttaa enemmänkin jonkinlaiselta riippuvuussuhteelta kuin aidolta parisuhteelta.

Onko väkivalta vaikuttanut sinuun niin, että voima pitää kiinni omasta tahdostasi on vaurioitunut?

Onkohan sinulle käynyt niin, että miehesi käyttämä henkinen väkivalta on vaikuttanut sinuun niin, että aloitekykysi ja voima pitää kiinni omasta tahdostasi ovat vaurioituneet? Sinulla on aiemmassa suhteessasi ollut jo kokemusta niin henkisestä kuin fyysisestä väkivallasta, joten ymmärrystä väkivallan vaikutuksista sinulla varmaankin on. Väkivalta nujertaa, vie voimat sekä hämärtää ajattelua ja suhteellisuudentajua. Siksi väkivaltaisesta suhteesta on joskus hyvin vaikea irtautua.

Henkistä väkivaltaa on esimerkiksi halventaminen, alistaminen, syyllistäminen ja taloudellinen vallankäyttö. Sinä olet joutunut kohtaamaan kaikkea tätä. Ja niin on valitettavasti poikasikin. Henkisestä ja muustakin lähisuhdeväkivallasta voit lukea tarkemmin esimerkiksi nettiturvakodista.

Sanot, ettet tiedä mitä tehdä tällaisessa tilanteessa. On kuitenkin selvää, että jos jatkat suhteessasi, altistat itsesi ja lapsesi jatkuvalle henkiselle väkivallalle. Mitään merkkiä miehesi aikeista muuttaa käyttäytymistään ei ole. Varsinkin poikasi täytyy tavalla tai toisella päästä mahdollisimman nopeasti pois nykyisestä vahingollisesta ja vaurioittavasta tilanteesta. Jos tuntuu, ettet pysty yksin turvaamaan poikasi kasvuolosuhteita, voit hakea siihen apua lastensuojelusta.

Raha on huono syy pysyä vahingoittavassa suhteessa. Sinun olisikin hyvä selvittää pankissasi ja Kelassa taloudellinen tilanteesi ja mahdollisuutesi pärjätä ilman miestäsi. Jokin ratkaisu on varmaankin löydettävissä. Rahatilanteesi ei taida erotessa ainakaan huonontua, jos miehesi ei nytkään osallistu mihinkään menoihin.

Ansaitset elämän, jossa voit katsoa itseäsi hyväksyvästi, rakastavasti ja arvostavasti.

Kerroit, että aiemmasta suhteesta erotessasi hakeuduit turvakotiin. Olet siis silloin osannut hakea apua itsellesi. Olisiko sinun mahdollista etsiä itsellesi joku tukihenkilö vaikkapa juuri turvakodista tai jostakin muualta? Siis henkilö, jonka kanssa voisit keskustella tilanteestasi ja pohtia vaihtoehtoja vastaan tulevissa konkreettisissa asioissa. Keskusteluapua on saatavissa myös esimerkiksi Naistenlinjalta (puhelinnumero 0800 02400) tai Nollalinjalta (puhelin 080 005 005).

Sanoit vihaavasi ja häpeäväsi itseäsi. Niin ei tarvitse olla. Kun pääset irti sinua vahingoittavasta suhteesta, voivat itsekunnioituksesi ja -arvostuksesi lähteä rakentumaan uudelleen. Ansaitset sellaisen elämän, jossa voit katsoa hyväksyvästi, rakastavasti ja arvostavasti. Toivon sinulle voimia matkalle sitä kohti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla