Lähisuhteissa tapahtuva väkivalta ei yleensä pääty itsestään vaan päinvastoin pahenee, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen elänyt kuusi ja puoli vuotta parisuhteessa. Sinä aikana toinen osapuoli on pettänyt, kiristänyt, uhkaillut ja lopulta käynyt minuun käsiksi, kun olen ollut raskaana. Voiko puolisoni muuttua enää parisuhteen aikana?

Luettelet lyhyessä viestissäsi käyttäytymistapoja, jotka kaikki ovat luokiteltavissa lähisuhdeväkivallaksi. Kysyt, voiko väkivaltaisesti käyttäytynyt ihminen muuttua. Lähisuhteessa tapahtuva väkivalta ei yleensä pääty itsestään. Sillä on päinvastoin usein taipumus asteittain pahentua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyypillisiä parisuhteen tilanteita, joissa väkivalta alkaa tai pahenee, ovat juuri raskaus ja lasten syntymä, kuten teidänkin tapauksessanne. Pelkkä pahoillaan olo ja anteeksipyytäminen, tai edes lupaukset väkivallan loppumisesta, eivät itsessään lopeta väkivaltaa. On hyvin tavanomaista, että väkivaltaisen käyttäytymisen väleissä on hyviä jaksoja. Hyvät ajat eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että väkivaltaongelma olisi poistunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suhde pysyy kasassa korkeintaan pelon ja molemminpuolisen riippuvuuden varassa.

Jos puoliso on käynyt käsiksi raskaana olevaan kumppaniinsa, kuten kerrot teidän tilanteestanne, niin tilanne on äärimmäisen huolestuttava ja vakava. Tuollaisessa tilanteessa kannattaa ehdottomasti hakeutua avun piiriin, mieluiten molempien osapuolten. Väkivalta kietoutuu yleensä monin tavoin parisuhteen kokonaisuuteen. Siksi on tärkeää, että molemmat osapuolet saavat apua tilanteeseen.

Kuvaamasi kaltaista parisuhdetta ei mielestäni kannata jatkaa pelkästään sen toivon varassa, että puolison käyttäytyminen muuttuisi. Suhteeseen jääminen on haitallista ja vaarallista sekä sinulle itsellesi että lapsille. Sitä paitsi onko mahdollista rakastaa ja kunnioittaa puolisoa, joka käyttäytyy kuvaamallasi tavalla? Tuollaisissa olosuhteissa rakkaus ja kunnioitus yleensä vähitellen kuolevat. Suhde pystyy kasassa korkeintaan pelon ja molemminpuolisen riippuvuuden varassa.

Väkivaltaisen suhteen ei kannata antaa jatkua, sillä kukaan ei voi siinä hyvin.

Jos väkivaltainen puolisosi ei ole valmis hakemaan apua, niin sinun on syytä hakea apua itsellesi. Väkivaltaisesta suhteesta irrottautuminen ei ole helppoa ilman tukea. Kukaan osapuoli ei voi voida hyvin väkivaltaisessa suhteessa, ei edes väkivallan tekijä. Siksi sen ei kannata antaa jatkua. Muutos on mahdollinen, mutta vain jos myös väkivallantekijä on itse siihen valmis ja motivoitunut.

Apua väkivaltaan voi hakea esimerkiksi seuraavilta tahoilta: 

Sisältö jatkuu mainoksen alla