Molempien tulee tahtoa parisuhteen toimivan, tai se on tullut tiensä päähän, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme tunteneet mieheni kanssa kohta 10 vuotta, naimisissa olemme olleet kohta 8. Meillä on kolme lasta pienillä ikäeroilla. Mieheni alkoi rakentaa taloamme työnsä ohella jo kaksosia odottaessani, eli noin 7 vuotta sitten.

Minulle rankin vaihe oli se, kun kaksoset olivat parivuotiaita ja kolmas vasta vauva. Mieheni oli lähes aina töissä tai rakennuksella. Koin tuolloin jääneeni parisuhteessamme todella yksin. Minä olen enemmän tunne, mieheni järki-ihminen. Minä kaipaisin paljon enemmän keskustelua, läsnäoloa ja läheisyyttä myös ilman seksiä. Miehelleni nämä eivät enää tunnu olevan tärkeitä asioita. Aika usein koen, että mieheni vähättelee minua ja pitää itsestäänselvyytenä. Esimerkiksi kun yritän jutella, hän näyttää esim ilmeillään ettei ole kovin kiinnostunut. Hän ei juuri koskaan kehu minua tai sano positiivista, mutta huomauttaa esim. jos voita on otettu "väärin". Ystäväni sanoi tuommoisen olevan henkistä väkivaltaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen miettinyt eroa monesti. Myös rakennusurakka jatkuu, vaikka asumme jo mieheni tekemässä talossa. Hänen mielestään minun pitäisi edelleen hoitaa lapset ja koti niin, että hän saa rakentaa. Apua hän ei suostu ottamaan vastaan, ei rakentamisessa eikä juuri muissakaan asioissa. Hän ei juuri halaa minua lasten nähden, ja olemme erimielisiä lähes kaikesta. Minua surettaa se, miten tämä vaikuttaa lapsiin ja millaisen parisuhteen mallin lapsemme saavat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuntuu surulliselta kuulla, millainen kokonaisuus sinulla on kannettavanasi. Vähättelyn ja huomiotta jättämisen kokemukset omassa parisuhteessasi ovat varmasti hyvin raskaita. Kertooko eron miettiminen siitä, ettet halua enää jatkaa samanlaisessa tilanteessa? Jonkinlaisen muutoksen on tultava, vaikka sitten eron kautta.

Molempien ajatukset ja toiveet tulevaisuudestanne täytyisi saada puhutuksi ääneen.

Oletko kertonut miehellesi, että harkitset eroa vakavasti? Jos on tunne, ettei toinen kuuntele, voisi vaihtoehtona olla kirjeen kirjoittaminen. Kirjeessä voit kertoa kokemuksistasi, tunteistasi ja ajatuksistasi. Kirjoittamisessa on myös se hyvä puoli, että voi rauhassa miettiä ja puntaroida, mitä ja miten haluaa puolisolleen kertoa.

Toinen mahdolliselta vaikuttava lähestymistapa voisi olla kysymiseen ja kuunteluun virittäytyminen. Kerroit, että puhe ei auta. Muuttuisiko vuorovaikutuksessanne jokin, jos lähtisit alkuun liikkeelle kysymällä miehesi ajatuksia, olemalla kiinnostunut niistä ja yrittämällä ymmärtää niitä? Ja sitten, jos kommunikaatio aukenee, tulisi myös sinun vuorosi tuoda oma näkökulmasi esiin.

Kaikenlaisen rakentavan ja ystävällismielisen keskustelun virittely on suositeltavaa, jotta katkennut yhteys välillänne voisi avautua. Tai vähintään molempien ajatukset, toiveet ja tunteet parisuhteestanne ja tulevaisuudestanne täytyisi saada puhutuksi ääneen. Jos se ei yrittämisestä huolimatta onnistu kaksin, voitte hakeutua esimerkiksi oman alueenne perheasiain neuvottelukeskukseen.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on kuitenkin se, millaisia tunteita sinulla on miestäsi kohtaan. Onko sinulla yhä toiveissa jatkaa parisuhdetta vai oletko jo sisimmässäsi luovuttanut? Rakastatko yhä puolisoasi tai onko sinulla tahtoa rakastaa? Sinun olisi hyvä päästä ensin selvyyteen omasta tavoitteestasi. Sitten pitää selvittää, mitä toinen haluaa. Parisuhde tarvitsee aina kaksi kyllä-ääntä. Jos yhdenkin sana on ei, niin parisuhde on tullut tiensä päähän. Yksin on turha kannatella jotakin mihin tarvitaan kaksi.

Väsyneenä omat prioriteetit saattavat vääristyä.

Kertomastasi herää myös kysymys miehesi voinnista. Onko mahdollista, että hänkin kokee yksinäisyyttä? Onko rakentamiseen vetäytyminen ja henkinen kovuus pakenemista ja ehkä oman ahdistuksen pois työntämistä? Mahtaako hän olla puhki ja väsynyt, jolloin voi toimia ikään kuin automaattiohjauksella? Silloin elämän prioriteetit saattavat vääristyä, ja voi tulla olo, että tärkeintä on saada talo valmiiksi hinnalla millä hyvänsä. Vaikka se hinta olisi parisuhteen katkeaminen. Mutta sinä et tietenkään voi miehesi voinnille mitään, jos hän ei itse avaudu oloistaan.

Lapsille perhe on tärkeä ihmissuhteiden koulu.

Esitit myös hyvin merkittävän kysymyksen siitä, millaisen kuvan lapsenne saavat parisuhteesta. Lapsille perhe on tärkein ihmissuhteiden koulu. Pitkälti siellä muotoutuu käsitys siitä, miten läheisiä ihmisiä kohdellaan, kuinka asioista keskustellaan ja miten erimielisyydet ratkotaan. Ja saadaan mallia, miten parisuhteessa ollaan, kuinka puolisoa huomioidaan ja kuinka häneen kosketaan.

Vanhempana joudut ajattelemaan asioita myös lastesi kannalta. Lasten etu on erilaisia valintoja tehtäessä pidettävä mielessä, ja niinhän sinä olet tehnytkin. Aina ei ole mitenkään yksiselitteistä, mikä on oikeasti ja todellisuudessa lasten etu. Ehjäkin perhe voi olla rikkinäinen.

Voimia ja viisautta sinulle pohdintaasi. Jos tuntuu, ettet pääse mietteissäsi yksin eteenpäin, voit hakeutua myös yksin jonkin ammattiavun äärelle. Usein jo asioiden puhuminen ääneen voi tuoda ajatuksiin selkeyttä.  

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla