Luottamuspula on tukala tilanne parisuhteessa, perheneuvoja Anssi Tietäväinen sanoo. 

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Miten saan parisuhteeni kuntoon? Naisystäväni ei luota minuun lainkaan, vaikka en ole pettänyt häntä enkä edes jutellut muille naisille. Puolisoni muun muassa kontrolloi netin käyttöä ja nyt myös tv-sarjojen katsomista, sillä sarjoissa saattaa olla kohtauksia, joissa näkyvät naisen rinnat.

Koet varmasti tilanteenne ahdistavana ja vaikeana. Jatkuvan epäilyn alaisena on tukala olla. Oletko pystynyt kertomaan puolisollesi, miltä epäiltynä eläminen tuntuu? Mutta ajattelen, ettet sinä yksin voi tilanteelle paljoakaan. Se, että rajoittaisit omaa elämääsi koko ajan enemmän ja enemmän, ei käännä parisuhdettanne paremmalle raiteelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kontrolloivan ja mustasukkaisen käyttäytymisen takana on usein hylätyksi tulemisen pelko. Voitkin miettiä, miten osoitat puolisollesi välittämistä ja rakkautta. Voit myös kysyä häneltä, miten voisit saada hänet vakuuttuneeksi siitä, että haluat vain hänet, eivätkä netti, tv-sarjat tai mikään muukaan ole uhka teidän suhteellenne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutenkin keskustelut siitä, miten toivoisitte tulevanne nähdyiksi, kuulluiksi ja kohdatuiksi toistenne taholta, voisivat olla yksi tekijä tiellä parempaan ja tasapainoisempaan parisuhteeseen. Myös siitä, millaisista asioista toivoisitte saavanne positiivista palautetta ja huomiota, voisi olla hyvä vaihtaa ajatuksia.

Tilanteenne voi olla myös se, että luottamuspula on aiheetonta. Voi olla, että sinun käyttäytymisesi on täysin normaalin ja hyväksyttävän rajoissa. Tällöin ongelma on puolisosi, ei sinun. Vaikka se tietenkin vaikuttaa myös sinuun ja teidän suhteeseenne.

Onko parisuhteenne ollut joskus hyvässä kunnossa?

Tällaisessa tilanteessa saattaisi olla kyse siitä, että puolisollasi on jotakin vaikeutta oman tunne-elämänsä käsittelyssä. Kiinnittämällä huomion sinun tekemisiisi, kontrolloimalla sinua ja sitomalla sinua lähelleen hän voi vältellä oman ahdistuksensa ja hylkäämisen pelkonsa käsittelyä.

Herää myös kysymys, onko parisuhteenne joskus ollut hyvässä kunnossa. Mikä silloin oli toisin, millaista vuorovaikutusta ja toistenne huomioimista silloin oli? Ja mikä sai aikaan suhteenne kääntymisen sille tielle, joka on tuonut näihin nykyisiin vaikeuksiin? Ja toisaalta onko mustasukkaisuus tai kontrollointi jommallekummalle tuttua jostakin aiemmasta parisuhteesta?

Keskustelun kautta voi hahmottua se, miten suhteenne voi lähteä kääntymään kohti parempaa.

Jos keskinäiset keskustelunne eivät tuota toivottua tulosta, voi pariterapiasta olla apua. Siellä kumpainenkin voi rauhassa puhua tilanteesta omasta näkökulmastaan: miltä tuntuu ja mitä ajattelee. Sitä kautta voi myös paremmin hahmottua se, miten parisuhteenne voi lähteä kääntymään kohti parempaa.

 

Vierailija

Ei ole merkitystä sillä että onko mustasukkaisuuteen aihetta vai ei. Sillä vain on merkitystä että alkaa kontrolloida toisen elämää ja se on väärin.

Vierailija

Ei siinä ole aina mustasukkaisuudesta kiinni jos television ja netin käytöstä kommentoi. Nykyään tuntuu, että moni laiminlyö jopa lapsia vähän noiden takia. Rajansa kaikella.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla