Jokainen ansaitsee arvoiltaan samanlaisen puolison, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen seurustellut puolisoni kanssa useamman vuoden, ja asumme yhdessä. Luottamus on suhteessamme iso ongelma. Puoliso jäi ensin kiinni siitä, että oli kaveriporukan reissussa ladannut itselleen Tinderin ja pyytänyt jotain naista tulemaan mökille heidän kanssaan. Toisella kerralla joku nainen soitti puolisolleni, kun olin hänen vieressään. Ensin en edes nähnyt,  kuka hänelle soitti, ja hän kertoi, että joku entinen luokkakaveri. Kysyin, miksei puolisoni soita hänelle takaisin, ja hän tokaisi vain, että kännissä soittelee.

Jälkeenpäin aloin miettiä asiaa ja laitoin naiselle viestiä. Hän kertoi heidän olevan vanhoja tuttuja, olivat tavanneet baarissa ja sen jälkeen tekstailleet ja soitelleet siitä asti. Mieheni oli kuulemma ehdottanut, että voisi mennä naisen luo yöksi sekä valehdellut olevansa sinkku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selvitimme asiaa puolisoni kanssa, ja hän lupasi, ettei koskaan enää voisi tehdä niin. Silti tilanne oli itselleni todella paha, ja se rikkoi minut täysin. Joka kerta, kun puolisoni on lähdössä reissuun kaveriporukalla, on asia minulle todella vaikea, mutta miehen on pakko päästä sinne. Hän ei ole jäänyt kiinni mistään 2,5 vuoteen, mutta en haluaisi enää katsoa edes hänen puhelintaan siinä pelossa, että satutan taas itseäni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysymyksesi vie suhteen peruspilareiden pariin. Mitä suhteessa oleminen merkitsee? Millä tavalla suhteessa eletään? Mitä itseltä ja toiselta odotetaan, mihin sitoudutaan? Toimivassa parisuhteessa näistä asioista on hyvä olla yhtä mieltä. 

On sanomattakin selvää, että miehesi muutaman vuoden takainen käytös ei vaikuta kahdenkeskiseen parisuhteeseen ja avoliittoon sitoutuneen kumppanin toiminnalta. Ei ihme, että kuvaamiesi tapahtumien jälkeen koit olevasi täysin rikki ja että sinulla on vaikeuksia luottaa avomieheesi. Olisi kumma, jos tulevat reissut samalla kaveriporukalla eivät nostaisi pelontunnetta. Miehesi pitää näitä reissuja hyvin tärkeinä, mikä tuntuu sinusta varmasti pahalta ja epäilyttävältä.

Oliko hän aidosti pahoillaan ja pyysi tarpeeksi anteeksi?

Kerroit, että selvititte tapahtuneen, millä tavalla sen teitte? Ilmeisesti kyselit yksityiskohdista ja näytit pettymyksesi ja loukkaantumisesi hänelle. Tunteesi ehkä vaihtelivat raivosta epäuskon kautta suruun. Osasiko hän kertoa miksi toimi niin tyhmästi? Riittääkö humalatila selitykseksi? Oliko hän aidosti pahoillaan, pyysikö hän tarpeeksi anteeksi ja hyvittikö tapahtunutta jotenkin?

Hän lupasi olla jatkossa uskollinen, mikä on tietysti hyvä asia. Kerrot, että miehesi ei ole jäänyt kiinni mistään kahteen ja puoleen vuoteen. ”Ei ole jäänyt kiinni”-sanavalinta kertonee epäilystä, ja kysymyksesi ajankohdasta päätellen asia on yhä tuoreena mielessäsi. Pettämisen toistumisen pelko ja jatkuva varuillaan olo on luonnollisesti raskasta. Tämä nykyinen epäluottamuksen tunne voi olla merkki siitä, että asian käsittely on jäänyt kesken.

Onko avomiehesi miettinyt mahdollista taipumustaan uskottomuuteen kunnolla? Mikä häntä kiehtoo aidan toisella puolella, jännitys, toisen ihmisen ihaileva huomio, uutuuden viehätys, valloittamisen tyydytys vai jokin muu? Oletko sinä tilanteessa hänen mielessään edes pienenä pistona ennen, akuutissa tilanteessa tai jälkeenpäin? Näistä on hyvä keskustella, jos ette ole sitä tehneet.

Jos ero ei ole käynyt mielessäsi, oletko pohtinut, miksi ei?

Parisuhdetyössä näkee monenlaisia tapoja suhtautua uskottomuuteen. On olemassa ihmisiä, jotka ottavat sopivasta tilaisuudesta kaiken virkistyksen irti ja pitävät asian salassa. He tuntevat jonkun verran syyllisyyttä asiasta, mutta pystyvät elämään sen kanssa. On ihmisiä, jotka ajattelevat, että ei ole niin vaarallista pettää, kaikkihan niin tekevät, ja he myös hakeutuvat tilanteisiin. On myös ihmisiä, jotka pettävät kostoksi toisen loukattua jollain tavalla kokien sen oikeutettuna. Jotkut ajautuvat tyhmyyksiin kerran ja tuntevat olonsa tosi surkeaksi. Heistä näkee, että jotain on tapahtunut ja usein he myös tunnustavat tekonsa. Jotkut ovat järkyttyneitä omasta toiminnastaan eivätkä olisi koskaan uskoneet, että voisivat toimia niin. Tapahtunut saa heidät pysähtymään ja miettimään elämäänsä vakavasti. Löytyykö näistä yksinkertaistetuista suhtautumistavoista aineksia kuvaamaan sinun miehesi sitoutuneisuutta? Vastaavasti on olemassa erilaisia tapoja suhtautua puolison uskottomuuteen traumatisoitumisesta välinpitämättömyyteen liittyen omaan historiaan.

Et kerro, mietitkö eroa tapahtumien paljastumisen jälkeen. Jokainen mieltämme järkyttänyt asia osuu yleensä meissä johonkin aiempaan tuntemukseen. Mihin uskottomuuden tuoma hylkäämisen kokemus osui sinun menneisyydessäsi? Jos ero ei käynyt mielessäsi, oletko pohtinut, miksi ei? Yksi tapa reagoida järkytykseen on pitää yhä tiukemmin kiinni. Ei tavallaan suostuta uskomaan, että näin kävi ja vaaditaan toista ja joskus myös kolmatta osapuolta tilille.

Joskus turvallisuushakuinen kiinnittyminen tuttuun elämäntilaneeseen saa pysymään epätyydyttävässäkin suhteessa.

Jos mietit eroa, mutta jäit suhteeseen, mikä sai sinut pysymään suhteessa? Oliko suhteessanne silloin kuitenkin paljon enemmän hyvää kuin huonoa? Et kerro suhteenne hyvistä puolista, toivottavasti niitä on riittävästi. Joskus turvallisuushakuinen kiinnittyminen tuttuun elämäntilanteeseen saa pysymään epätyydyttävässäkin suhteessa. Taustalla voi olla ajatus, että minun osani on tyytyä tähän, en voi toivoa tai jopa ansaitse parempaa. Historiassa on silloin tavallisesti monia aiempia kokemuksia huonosta kohtelusta.

Sinun on hyvä pohtia suhteesi plussia ja miinuksia. Mikä sinut pitää juuri tässä suhteessa? Onko teillä yhteisiä tulevaisuudensuunnitelmia? Jos teillä ei ole lapsia ja toivot niitä, on hyvä pohtia, millainen hän olisi vanhempana. Jatkuvatko kaveriporukan reissut silloin esimerkiksi tilanteessa, jolloin sinä olet aivan poikki lasten sairastelujen vuoksi? Jos, niin miten kestät sen? Asioita kannattaa miettiä pitkälle eteenpäin ja keskustella tapahtuneesta ja suhteestanne uudelleen miehesi kanssa, vaikka hän kokisikin ”vanhoista puhumisen” turhauttavaksi. Jokainen ansaitsee arvoiltaan samanlaisen puolison ja oikeuden tulla hyvin kohdelluksi parisuhteessa. Keskusteluntäyteisiä hetkiä uuteen vuoteen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla